20. születésnapját ünnepelte August, a világ legidősebb golden retrievere

August matuzsálemi életkort élt meg, ugyanis nemrég ünnepelte huszadik születésnapját, ezzel pedig, ő lett fajtája legidősebb tagja és a világ legöregebb golden retrievere. Kora ellenére aktívan éli életét, szeret sétálni és a medencében úszkálni. Az idős golden retrieverekre specializálódott Gold Heart rezervátum közösségi oldalán osztotta meg a csodálatos hírt.

Augie 2000. április 24-én született, hosszú élete pedig, nem volt kalandoktól és rossz élményektől mentes. Rajta kívülálló okok miatt ugyanis, kétszer kényszerült elhagyni otthonát. Tizennégy éves volt, amikor a dél-nevadai golden retiever mentő szervezet befogadta őt. Egy ennyi idős kutyus azonban, már öregnek számít, így nagyon csekély esélye volt annak, hogy valaki örökbe fogadja.

A szerencse azonban, nem hagyta el őt, Jennifer Hetterscheidt és családja magához vette Augie-t. Ő és férje elszomorodtak a kutya sanyarú sorsán és boldog életet szerettek volna nyújtani neki, már amennyi még hátravan. Nem gondolták, hogy kedvencük ilyen sokáig él, de nagyon boldogok, hogy így történt.

Az elmúlt hat esztendőben August csodálatos élményekkel gazdagította őket.

“Augie meglepően jó egészségnek örvend: bár reggelente és hosszabb pihenést követően kicsit nehézkesen kel fel, lábai meg-megremegnek, de szeret mozogni és örömmel sétálgat a kertben vagy úszik a medencében” – mesélte gazdája.

Amikor Augie hozzájuk került, veseproblémákkal diagnosztizálták, így speciális vesevédő diétára van szüksége, amit családja megad neki, emellett ízületeit is kiegészítőkkel támogatják.

Jennifer azt is elárulta, hogy “persze látszik rajta, hogy már nem fiatal, lassabban mozog, de van stílusa és tartása: egy igazi bájos öreg hölgy, aki a hűtőajtó nyitásának hangjára rögtön ott terem!”

Augie nemcsak az emberek, hanem az állatok társaságát is imádja, otthonán három társával osztozik. Sherman, Belle és Bruce szintén az idős kutyusok klubjának tagjai, életkoruk hét és tíz között van.

“Szeretettel gondoskodunk róluk mindaddig, amíg velünk vannak. Örökké szeretni fogjuk őket” – mondták szertő gazdáik.

Négylábú kedvenceink többsége körülbelül 8-15 évet él, de általában csak a kisebb kutyák érik meg a huszadik életévüket. Kutatások szerint ugyanis, minél nagyobb egy állat mérete, anyagcseréje annál lassabb, vagyis a teste által felhasznált energia mértéke is kisebb, ennek köszönhető, hogy magasabb életkort érnek el.

A Guinness Rekordok könyve szerint egy ausztrál juhászkutya, Bluey, aki 1939. november 14-én hunyt el, 29 évet élt. A golden retrieverek viszont, maximum 17-18 éves korukig élnek. August megdöntötte ezt a rekordot és ezzel fajtája legidősebb tagjává vált. Gratulálunk Augie! Reméljük, hogy még sok boldogságot okozhatsz gazdáidnak, ők pedig nagyon sokáig szerethetnek még téged!

betöltés...