Megtudtuk, honnan származnak az Oscar-ruhák és mi történik velük a díjátadó után

Az első Oscar-gálára 1929. május 16-án került sor és mindössze 250 ember vett részt rajta. Az esemény 15 percig tartott, a győzteseket pedig már a díjátadó előtt három hónappal kihirdették. Az Oscar a filmipar egyik legfontosabb eseménye, napjainkban pedig már nézők millióit ülteti le a képernyők elé. Egyesek megvitatják a díjra jelölt filmeket, mások pedig le sem veszik a szemüket a hírességekről. Természetesen mindennek megvan az oka, de sokan azon is eltöprengtünk már, hogy vajon mi történik a gyönyörű ruhákkal a gála után.

Cikkünkből megtudhatod, honnan származnak az Oscar-gálán viselt lélegzetelállító darabok, illetve, hogy mi történik velük a ceremónia után.

Hogyan készülnek fel a hírességek az ünnepségre?

A sztárok már az ünnepség előtt három hónappal megkezdik a felkészülést a nagy eseményre. A kozmetikusból, fitnesz edzőből, táplálkozási szakértőből, fodrászból és sminkesből álló csapatnak gondoskodnia kell arról, hogy a hírességek gyönyörűek legyenek.

A stylist célja nemcsak az, hogy elegáns megjelenést biztosítson, hanem közvetítőként működjön a híresség és a tervező között is. Ki kell derítenie, hogy a gálán ki visel még azonos márkájú ruhát, ezáltal pedig meg kell akadályoznia azt a kellemetlen helyzetet, hogy két híresség ugyanazt a ruhát viselje. Természetesen a nem várt fordulatok miatt egy tartalékot is biztosítania kell. A stylist ügyfelével együtt érkezik a jeles eseményre, így, ha bármi történik, ő mindig kész segítséget nyújtani neki.

Honnan származnak ruhák?

A vörös szőnyegen viselt ruha mindig kiváló reklám az adott divatmárkának. Ennek érdekében a márkák igyekeznek együttműködni a hírességekkel, hogy az ő ruháikat viseljék a gálán és az azt követő partin is. Ennek pedig több módja is van.

A sztárok általában szerződést írnak alá a divatmárkákkal. Charlize Theron például együttműködik a Diorral, Cate Blanchett pedig a Giorgio Armani arca. Ezekben a szerződésekben rögzítik, hogy a hírességnek hányszor és mely eseményeken kell a márka által tervezett ruhát viselnie. Az összes ruha egyedi és kifejezetten egy bizonyos világsztárnak készül.

A hírességek általában a legújabb kollekciókból választanak ruhákat. Ezért gyakran látjuk ugyanazt a ruhát először a divatbemutatókon, majd pedig a vörös szőnyegen. A tervezők akár hatvan ruhát is küldhetnek a hírességeknek, így ők kiválaszthatják a stílusuknak megfelelőt.

A ruházat mérete is nagy szerepet játszik ebben. A legtöbb ruhát XS és S méretben készítik. 2012-ben hat tervező megtagadta, hogy ruhát biztosítson Melissa McCarthy számára, mert nem voltak ruhák az ő méretében.

Mennyibe kerülnek ezek a ruhák?

A ’80-as évekig a legtöbb híresség önmagának vásárolt ruhát a díjátadóra és egyedül készült fel az eseményre. Csakis a csillagok, mint Grace Kelly vagy Elizabeth Taylor számíthatott a divatmárkák ajánlataira. Giorgio Armani volt az első tervező, aki a vörös szőnyeget használta márkájának népszerűsítésére. Őt Gianni Versace követte, a ’90-es évek közepétől pedig valódi trenddé vált a hírességekkel való együttműködés.

Ki fizeti ezeket a ruhákat?

Nos, az az igazság, hogy a tervezők maguk fizetnek értük. És azt is fizetik, hogy a hírességek viselik ezeket a ruhákat az ünnepségen. Az ár 150 000 dollártól, vagyis 44 millió forinttól kezdődik. Ha a híresség vállalja, hogy az adott márka ruháját viseli, akkor sok pénz üti a markát, a stylist jutalékot kap, a divatmárka pedig így népszerűsíti a gyönyörű ruhadarabokat.

Jared Leto, zenész a Gucci márka ruházatát viseli az összes fontos eseményen, amelyen részt vesz. A szenzációs “hattyú” ruha, amelyben Björk 2001-ben érkezett az Oscar-díjátadóra, Marian Pezhoski tervezővel való barátságának köszönhető.

Hol tartják ruháikat a hírességek a gála után?

Valójában nem tartják őket sehol. Annak ellenére, hogy a ruhák egyediek és csak egy bizonyos híresség számára készülnek, továbbra is a tervező tulajdonát képezik. A sztároknak pedig 48 órán belül vissza kell juttatni az adott tervezőnek a gyönyörű darabot. Ezeket a ruhákat ritkán kapják meg ajándékba, amelynek több oka is van.

Először is , ezeknek az ára a több százezer dollártól milliós nagyságig terjed, így túl drága lenne egy ajándékhoz.

John Galliano, Nicole Kidman számára készült híres zöld ruhájának becsült költsége körülbelül két millió amerikai dollár.
Másodszor, a hírességeknek egyszerűen nincs szükségük erre a ruhára, hiszen nem fogják újra viselni, így csak a helyet foglalná a szekrényükben.

Mi történik a ruhákkal az Oscar után?

A nagy divatmárkák megőrzik ruháikat a történelmi értékük miatt. Egyes ruhák valódi remekműnek számítanak. Néha divatkiállításon mutatják be vagy egyszerűen eladják őket.

2011-ben egy Audrey Hepburn által viselt Givenchy ruhát Kerry Taylor-ban adták el 130 000 dollárért. Christian Dior vörös, vintage ruhája pedig, amelyet Natalie Portman viselt, egy kevésbé lenyűgöző, mégis magas összeggel, 50 000 dollárért kelt el. Néhány vörös szőnyegen lévő ruha pedig magángyűjteményekbe kerül.

A kis márkák gyakran bérbe adják ruháikat. Az Egyesült Államokban nagyon gyakori, hogy egy híresség ruhát bérel valamilyen eseményre. Ez a lehetőség elérhető mind a hírességek, mind a hétköznapi emberek számára.

Ha tetszett neki egy ruha és szeretne belőle egy példányt, akkor megrendelheti magának annak másolatát. Előfordulhat az is, hogy egy ruha sokak tetszését elnyeri, így a tervezők úgy döntenek, hogy elkezdik annak tömeggyártását is.

BÓNUSZ

Van egy különleges ember, aki szintén a vörös szőnyegen dolgozik. Feladata pedig az, hogy megtartsa és kiegyenesítse a ruhák uszályát.

Lupita Niongo ruháját 2015. évi Oscar-ünnepség után ellopták. A tolvajoknak sikerült bejutniuk a színésznő szállodai szobájába. De valamilyen oknál fogva úgy döntöttek, hogy nincs igazán szükségük a ruhára, ezért néhány nappal később vissza is adták azt.

Azok a nők, akik Valentino ruhát viselnek, gyakrabban nyerik el az Oscar-díjat.
2003-ban, néhány órával a díjátadó előtt, Salma Hayek ruhája a feneke környékén elszakadt. Reese Witherspoon mentette meg őt azzal, hogy kölcsönadta neki a tartalék ruháját.

1998-ban Sharon Stone részt vett az nívós eseményen, férje pedig fehér inget és szatén nadrágot viselt.

A legdrágább ékszer, amely valaha is megjelent a vörös szőnyegen, a Lady Gaga által viselt vintage nyaklánc volt. Az énekesnő a 2019. évi Oscar-ünnepségen viselte. Az ékszer becsült költsége 30 000 000 dollár, azaz 8 milliárd 850 millió forint. A nyaklánc eredeti tulajdonosa pedig Audrey Hepburn volt.

betöltés...