Ez az 14 kép tökéletesen mutatja be, hogy élünk egymás mellett

A nomofóbia fogalma nem ismeretlen dolog, egy ideje már aktuális a telefontól való függőség. Az okostelefonok terjedése és az appokkal eltöltött egyre több idő azonban aktuálisabbá teszi ezt a modern kori, valós betegséget, mint valaha. Alig látni olyan embert séta közben, vagy metrón, aki ne nyomkodná a telefont. Szinte hozzánk nőtt,és sajnos egyre nagyobb teret hódít életünkben. Sajnos, egyre több gyereket is érint a probléma, amit talán azzal tudunk valamennyire kiköszübölni, ha minél később kapja meg a telefont. Ez egy annyira újkeletű dolog, hogy először nem is vesszük észre magunkon,hogy függők vagyunk.

De mik a tünetek? Idegesség, ha valakinél nincs ott az okostelefonja. Állandóan kézben tartott készülék. Az értesítések gyakori ellenőrzése, a hírfolyamok végtelen görgetése. Kizökkenés a beszélgetésekből, filmekből, a mindennapi életből. Dolgok elfelejtése azért, mert éppen történt valami a közösségi oldalakon. Ezt a jellegű problémát egyre többen kezdik el felismerni, és tudatosan javítani rajta.

Ez a modernkori betegség több művészt is megihletett,  akik köntörfalazás nélkül tolják az arcunkba a valóságot, aminek sokszor nem igazán örülünk. AL Lapkovsky Disconnection Connection c. képsorozata az International Photgography Awards 2018 kategóriagyőztese.Al Lapkovsky Lettországban született, 2003 óta többlaki életet él, Londonban és Kölnben tölti ideje nagy részét. Számos nemzetközi díjjal kitüntetett fotográfus. A képeken családokat láthatunk,szerelmespárokat, akik egyfolytában nyomkodják a telefont. Ezeket a békés pillanatokat sokszor szétzúzzák azzal, hogy előkapják a telefont, és inkább azzal foglalkoznak, mint a gyerekekkel, vagy egymással.

Ez leginkább annak is betudható, hogy egész nap áramlik a töménytelen mennyiségű információ a telefonunkra, gépünkre. Agyunknak pedig szüksége van ezekre, hogy újabb infókat kapjunk.

Felmérések szerint egy átlagos felnőtt évente 20 hétnek megfelelő időt tölt a telefonjával vagy a táblagépével. Az is kiderült, hogy az emberek ötöde okostelefon-függő, és átlagban naponta 2 óra 13 percet böngészi a készülékét. Sajnos ez az állapot maradandó ízületi károsodáshoz is vezethet. Napjainkban a laptopot, a telefont, az egérrel kiegészített számítógépet tartósan használók közül milliók szenvednek hasonló okok miatt csukló-, könyök-, váll- és gerincfájdalomtól.

betöltés...