Miért nyomják a háziállatok falnak a fejüket? – Íme 7 ok, amiért ezt teszik

Gazdiként ismernünk kell házi kedvenceinket, szokásaikat és problémáikat. Számos árulkodó jele van annak, ha kis állatkáink nem érzik jól magukat. Amellett, hogy feltűnhet nekünk kedvetlenségük, furcsa nézésük, esetleg járásuk, ők maguk is igyekeznek jelezni nekünk, hogy bizony valami nem stimmel.

Ha olykor furcsán viselkednek, nem feltétlenül kell aggódnunk, de bizonyos esetekben komoly egészségügyi problémáról árulkodnak tetteik. Mi, gazdik pedig nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeket a jeleket, ugyanis akár el is veszíthetjük kedvencünket.

A fej falhoz nyomása, préselése pontosan egy ilyen jel. Az állatok esetében nem érzelmi válságról beszélünk, hanem komoly betegségekről. Úgy gondolhatjuk, hogy a falhoz nyomott fejben semmi veszélyes nincsen, de sajnos nem így van. Ahhoz pedig, hogy segíteni is tudjunk, többet kell tudnunk arról, milyen betegségeket takarhat a fej falhoz nyomása.

Azonnali orvosi segítségért kiáltó tünet a headpressingnek, amit fejnyomásnak nevezünk.

Annak, ha a kutyák és macskák falhoz vagy bármilyen sík felülethez nyomják a fejüket, legszembetűnőbb tünete, ha kedvencünknek sérülés van a fején, a lábán vagy az arcán.

Agyi rendellenesség

Ez a betegség leginkább a fiatal és középkorú kutyákat érinti. Ilyenkor valószínűleg gyulladás van az állat agyában. A macskáknál ritkán fordul elő agyi rendellenesség, melynek tünetei a szokatlan viselkedés, fáradékonyság és alacsony energiaszint, láz vagy egyensúlycsökkenés. Nemcsak az emberek, az állatok is kaphatnak stroke-ot, amit ők a fej falhoz nyomásával jeleznek.

Anyagcserezavar

Az anyagcserezavar amellett, hogy meghatározott szervekben lép fel, lehet egyfajta szisztematikus betegség, ami házi kedvencünk egészségét negatívan befolyásolja. Ez a szervi rendellenesség nagyban függ az állat fajtájától és korától, illetve örökletes is lehet. A pajzsmirigy-túlműködés és a cukorbetegség az anyacsere-rendellenesség leggyakoribb mellékhatásai.

Megsérül az állat feje

A fejsérülésen nincs mit magyarázni, az állat beüti valamibe a fejét, esetleg elütik vagy autóbaleset résztvevője lesz. Ennek a problémának két kategóriája van, mint az elsődleges és másodlagos trauma. Elsődleges traumának nevezzük, amikor kedvencünk agyában visszafordíthatatlan károk keletkeznek, ugyanis az ütés következtében a koponyán belüli nyomás megemelkedik.

Májproblémák

A máj a legfőbb kiválasztó szerv, ami eltávolítja a szervezetből a káros anyagokat. Egy állat esetében a májprobléma különösen veszélyes lehet, ugyanis a kutyáknál cukorbetegség, hepatitis vagy Cushing-szindróma is kialakulhat, utóbbi a mellékvesekéreg túlműködését jelenti. A macskák esetében előfordulhat leukémia, zsíros májbetegség vagy fertőző peritonitis.

Idegrendszeri fertőzés, agyvelőgyulladás

A neurológiai problémák egyik leggyakoribb oka az agyvelőgyulladás, ami kutyáknál és macskáknál is egyaránt előfordulhat. A központi idegrendszert megtámadó gyulladást okozhatja bakteriális, gombás, vírus- vagy parazitafertőzés is.

Tünete pedig, lehet a remegés, a bénulás vagy rohamok. A leginkább érintett területek az idegek, az agy és a gerincvelő. Ebben az esetben beszélhetünk öröklött rendellenességről, de mérgezés és tápanyaghiány is okozhatja. Kedvencünknek nehézséget okozhat a látás, pislogás és vizelés, ezt pedig azzal jelzi, hogy fejét állandó nyugalmi helyzetben tartja.

Agydaganat

Az agydaganatok esetében is lehet szó elsődleges és másodlagos daganatról. Elsődlegesnek az agy saját sejtjeiből származó daganatot nevezzük, míg egy másodlagos daganat esetében az agyba terjed át a test más részein keletkező tumor. Ez a betegség általában az idősebb kutyáknál figyelhető meg, ugyanakkor a macskáknál is előfordulhat. Agydaganat esetén kedvencünknek a gondolkodás, a mozgás, a séta, de még a légzés is nehezére esik. A fizikai fájdalom miatt pedig, gyakori sírást eredményez.

Mérgezés

A fej pihentetése mérgezésre is utalhat. Az állat kábult állapotba kerül, így fejét igyekszik megtámasztani. Mérgezést okozhat akár az emberi étel, gyógyszer vagy bármilyen vegyszer. Ezeket nem feltétlenül kell mind elfogyasztania, bőven elegendő, sőt sok az is, ha csak éppen megkóstolja.

Hogyan segíthetsz kedvenceden?

Az első és legfontosabb lépés, hogy állatorvoshoz kell vinni őt. Neki ugyanis van megfelelő berendezése, ami segít a baj diagnosztizálásában. Tud vér venni, így ellenőrizni tudja, hogy mérgezésről van-e szó, ha pedig nem, akkor további vizsgálatokat is elvégez.

Mindenképpen követned kell az orvos utasításait, hiszen az esetekben többségében ő az, aki képes megmenteni szeretett háziállatodat.

Mielőtt eluralkodna rajtad a pánik, hogy kedvenced állandóan támasztja a fejét, tudnod kell, hogy ez a tünet csakis abban az esetben veszélyes, ha ébren van. Egy fekvő vagy alvó állat ugyanis, mindig megtámasztja a fejét, így ebben az esetben aggodalomra semmi okod nincs.

betöltés...