10 metróval kapcsolatos titok, amiről valószínű egyáltalán nem tudtál

A metró a világ egyik legnépszerűbb tömegközlekedési eszköze. Több mint 150 millió ember használja nap, mint nap, ami azért akkora dolog, mert ez a szám tízszer több, mint a légi közlekedést választó utasoké. A mai napon úgy döntöttünk, hogy ezzel kapcsolatban elhozunk nektek 10 titkot, amiről nagy valószínűséggel eddig még nem tudtatok.

1, A peron megmutatja hol nyílik az ajtó

Ha tudni akarod, hogy hol nyílik a metró ajtaja nem kell mást tenned csak a földet nézned. Ennek oka az, hogy az emberek ugyanazon a helyen fogják koptatni a padlót, így az sokkal fényesebb lesz az adott ponton, mint bárhol máshol az aluljáróban.

Persze vannak olyan metróállomások melyek jelzik, hol fog megállni a metró és az utasok hol tudnak beszállni. Szingapúrban speciális jelölések vannak a padlón.

Ezek a jelölések persze azért is fel vannak festve, hogy az emberek tudják, melyik oldalon kell felszállni és leszállni, így nem ütköznek egymásnak az utasok.

2, Ne próbáld tartani a metró ajtaját

Sokan udvariasságból tartják a metró ajtaját, hogy mindenki fel tudjon rá szállni. Azzal viszont nem számolnak, hogy ez a gesztus nagy mértékben befolyásolja a menetrendet és a többi járatot is. Minden metró 10 másodpercig tartja az ajtót, de ez persze függ a menetrendtől. Vannak járatok például a csúcsforgalomban, amik két percenként érkeznek, így fölösleges bárkinek is tartani az ajtót.

3, Csúcsforgalomban lassabban haladhatnak, sőt meg is állhatnak

A metrók néha lassabban mehetnek, vagy akár meg is állhatnak az alagútban, ám nem kell megijedni, ugyanis ez amiatt van, hogy behozzák a menetidejüket. A csúcsforgalomban az emberek hajlamosak heringek módjára betódulni a kocsikba így sokkal több ideig tart a beszállás, nem beszélve a fent említett problémáról, az ajtó tartásáról.

4, Csak a legforgalmasabb metrókban vannak oldalirányban az ülések

Ez a jellegzetes ülés elrendezés a hely és kényelem szempontjából fontos. Az ülések alapjáraton sok helyet foglalnak el és mivel lehetetlen teljesen megszabadulni tőlük, ezért számukat lecsökkentették és oldalirányba rakták be őket. Egyébként így a leszállás is sokkal kényelmesebb és könnyebb.

5, Egyes országokban csak nőket szállító kocsik is vannak

Ilyen intézkedésekre Japánban volt szükség, a férfiak általi zaklatás elkerülése érdekében. Olyan kocsikat alakítottak ki, ahova csak nők szállhatnak fel. Ha a férfiak megpróbálnak felszállni, akkor pénzbírságra számíthatnak. Ezek a kocsik általában a metró végén találhatók.

6, Nem mindenhol van beléptető kapu

A legtöbb metró megállóban vannak ellenőrző kapuk, és emberek akik a jegyek és bérletek érvényességét figyelik. Bécsben például nincsenek ilyen ellenőrzőpontok a be és kijáratoknál, viszont ha jön az ellenőr és kiderült, hogy bliccelve utaztál akkor pénzbírságot szabhat ki rád.

7, A legjobb és legbiztonságosabb ülések a kocsik közepén vannak

Statisztikai adatok alapján a metró kocsik hátuljában szemetelnek a leggyakrabban az emberek, mert kiesnek a látómezőből ezért az nem túl előnyös hely. A legrosszabb helyek a bejárat mellett vannak, ugyanis zavaró lehet, mikor az emberek előtted és melletted fel le szállnak, sőt nagyobb az esélye annak, hogy ellopják az értékeidet is.

8, A metró bejáratok ajtói nehezebbek

A metrók és vasútállomások ajtói általában nehezebbek így a kinyitásuk sokkal több energiát igényel. Ennek az az oka, hogy a vonatok mozgása által generált légáramok, könnyedén kicsapnák a hétköznapi ajtókat, ami az ott közlekedő emberek számára balesetveszélyes.

9, A metróban lévő szél elősegíti a metrók haladását

Azokat huzatokat és erősebb szeleket, melyeket a metró aluljárókban tapasztalsz egy speciális szellőztetőrendszer hozza létre, melyek szerepet játszanak a metrók haladásában.

A szellőzőtengelyek különféle gázokat távolítanak el a metróból és friss levegőt szállítanak. Amikor a vonat az alagútban van, akkor túlnyomás alakul ki előtte, így a vonat a maga elé tolja a felhalmozódott levegőt és kiszellőzteti az alagutat.

10, A WC-k nagyon ritkák odalent

Számok oka van annak, hogy a metró aluljárókban miért nincsenek mellékhelyiségek. Ez a föld alatti elhelyezkedés, valamint néhány állomás és a nagyszámú utas korlátozott tere miatt van. Ezen túlmenően az utazások nem tartanak tovább 60 percnél és a szakértők úgy gondolták, annyit mindenki kibír WC nélkül.

Ezzel szemben a moszkvai állomáson vannak fizetett mosdók. Ha nagyon sürgős dolgod van akkor fel tudod venni a kapcsolatot a metró egyik alkalmazottjával, aki elvisz az irodai mosdóba.

Te tudtál ezekről?

betöltés...