7 élelmes tipp, aminek segítségével fillérekből beutazhatod a világot!

A tapasztalt utazók meg vannak győződve arról, hogy az utazás egyáltalán nem igényel sok pénzt. A baj az, hogy sokan nem járnak kellően körültekintően körbe a dolgot, nem terveznek eleget, nem rugalmasak és legfőképp nem tudják egy hétre sem lejjebb adni az igényeiket.

Olyan világjárók és utazási bloggerek tanácsait gyűjtöttük össze, akik bemutatják számunkra, hogyan tudjuk akár fillérekből bejárni a világot.

Nézzük először a tanácsokat, a cikk végén pedig egy bónusz link gyűjteményt fogsz találni a legfontosabb weboldalakról!

  1. Utazz egyénileg

Az első és legfontosabb pont. Nem akarjuk magunkra haragítani az utazási irodákat, de irodán keresztül bizony sokkal drágább ugyanaz az út. Nem bonyolult, honnan adódik az árkülönbség, az ott dolgozó alkalmazottaknak fizetést kell adni, az irodának pedig rengeteg fenntartási és hirdetési költsége van.
Nem kell megijedni. Ugyanúgy előre el tudunk magunknak is rendezni mindent, a repjegytől a biztosításig.

2. Utazási terv készítése

Minél hamarabb elkezded megtervezni az utazásaidat, annál olcsóbb lesz. Ez vonatkozik a légi közlekedésre, a vonatjegyekre, a szállásfoglalásokra, belépőkre, különböző koncert- és fesztiváljegy vásárlásokra. Az európai országokban a vonatjegyek értékesítése már hónapokkal az indulás előtt megnyílik. Az árusítás első napjain pedig sokszor 2-3x olcsóbban vehetünk jegyet Európa számos pontjára. A szállásoknál ott az előfoglalási kedvezmény, vannak early bird belépők a fesztiválokra és a repjegyek is jóval olcsóbbak az indulás előtti 2-3 hónapban.

3. Transzfer és utazás alatti közlekedés

Az “A” pontból “B” pontba való eljutás költsége az utazás egyik fő tétele. Fontos, hogy kimerítően tájékozódjunk a vasút, busz- és metrójáratok menetrendjeiről és állomásairól, a szállás által biztosított transzfer és a taxitársaságok tarifáit sem árt átböngészni, ezzel is elkerülhetjük az átverésünket. A biztonságos országokban a bátrabbak nyugodtan stoppoljanak, igazán jó móka lesz.

Az esetek 90\%-ában drágábbnak bizonyul a taxi, mint az alternatív közlekedési vállalatok. (pl. Uber) Nem árt tájékozódni, hogy az adott ország polgárai mivel és melyik céggel utaznak szívesen.

4. Legyél rugalmas

Repülőjegy keresés közben ne ragaszkodjon kifejezetten egy időponthoz, állítsa be rugalmasan a keresőt, így sokkal kedvezőbb jegyárakat kaphat.
Ugyanez igaz a szállásfoglalásokra is. Ne mindenáron a főszezont célozd meg, hiszen mindenki akkor megy, így a szállásárak magasabbak. Próbálj olyan időpontot választani, amikor még kellemes az idő, jók a viszonyok, de nem a legnagyobb csúcs közepén van.
Ne feledje, ha időben tervez, akkor nem az utazást kell a szabadságához, hanem a szabadságot az utazáshoz igazítania!

5. Csak semmi szálloda

Ha egyénileg vagy barátokkal utazol szóba jöhet a sátor, a közös lakóbusz-bérlés, kollégiumok, diákszállók és olcsó városszéli motelek igénybevétele. Nagyon bevállalósak couchsurfingelhetnek is. Hogy mi is ez? A couchsurfing (magyarul kanapészörf) alapötlete, hogy ha valakinek van egy felesleges szobája, ágya, kanapéja ,egy matracnyi helye, akkor miért ne osztaná azt meg nyitott, közvetlen és hasonló érdeklődésű utazókkal… INGYEN. Az élmény pedig kölcsönös, mert mindkét fél számára nyújt valami újat, pozitívat.

Ha családjával utazik, jobb, ha inkább az apartmanokat részesíti előnyben. Először is, ezáltal jelentős megtakarításod származhat az étkezésen. Természetesen néhány alkalommal el kell menni étterembe, mert a helyi konyha ismerete része egy másik kultúra ismeretének, de a fennmaradó napokon kiválóan lehet spórolni az egyszerű, otthon összedobott ételeken. Másodsorban, amikor a szállodában tartózkodunk, a vendégek életét éljük. Az apartmanokban ízelítőt kaphatunk a helyi lakosok életéből.

6. Ne hagyd ki az ingyenes szórakozási lehetőségeket.

Fesztiválok, koncertek, nyílt napok, kirándulások – A kis és nagyvárosok mindennapjai sok mindent kínálnak ingyen, csak tudnod kell róla.

7. Ne vásárolj semmit, amihez ingyen hozzájuthatsz

-Wi-Fi – A szállásfoglaláskor olyan helyet válassz, ami rendelkezik ingyenes Wi-Fi-vel.
A nap folyamán ingyenes Wi-Fi-t kínálnak az éttermek és kávézók, benzinkutak és bevásárlóközpontok. Ne költs feleslegesen mobilnetre!

-Térképek, szórólapok – Az ingyenes térképek számos szállodában, apartmanban és hostelben, a város központjában vagy a fő látnivalók közelében megtalálhatók. Nem árt átböngészni a szórólapokat is, találhatsz azokon kedvezményre jogosító kuponokat is, így akár vacsorád vagy belépőd árát is csökkentheted.

Víz – Európában mindenhol, de a világ rengeteg országában fogyasztható a vezetékes víz. Sok városban találhatsz ivókutakat, azokból is biztonságosan ihatsz, nem szükséges mindenhol ásványvizet vásárolnod.

Mosdó – A McDonald’s, Burger King és egyéb vendéglátóhelyek, valamint üzleti központok, múzeumok, könyvtárak, szupermarketek ingyenes mosdót kínálnak. Tudod, sokszor 100 forint/1 euró a végén egy lightosabb ebéd árát elviszik.

Bónusz: Linkek, amik megkönnyítik a dolgod!

Szállás:

Airbnb – Magánszállások és különleges szállásheyek gyűjteménye

HomeAway – Hasonlít az Airbnb-hez,cs ak angol nyelvű

Budgetplaces – Olcsó motelek, kollégiumok. B&B-k és ifjúságiszállók

Repjegy:

Pelikán – Olcsó repjegyek, magyar

SkyScanner – Olcsó repülőjegyek, magyar

Egyéb:

Couchsurfing – Kanapészörf a világ minden táján

Freetour – Ingyenes európai gyalogtúrák bázisa

LonelyPlanet – Utazási tapasztalatok és tippek, angol

BudgetYourTrip – Utazási költség- kalkulátor

TripAdvisor – Vélemények értékelések a világ minden tájáról

betöltés...