Ez történik a testeddel, ha egy hét alatt megiszol egy üveg bort

Egy új tanulmány megállapította, hogy heti egy üveg bor elfogyasztása ugyanannyival növeli a rák kialakulásának kockázatát, mint nők esetében 10 szál, férfiak esetében pedig 5 szál cigaretta elszívása, szintén egy hét alatt.

A kutatók elmondták, hogy ez az első alkalom, amikor sikerült megbecsülni az egyenértékű számot az alkohol és cigaretta között, a rák kialakulásának kockázata szempontjából.

Férfiak esetében 1000-ből 10-nél, nők esetében pedig 1000-ből 14-nél fordul elő daganatos megbetegedés az életük során, heti egy üveg bor elfogyasztásától.

Arra is rámutattak, hogy férfiak esetében leginkább az emésztőszervi, míg nők esetében a mellráknak nagyobb a kialakulás veszélye.

A legijesztőbb talán az, hogy a tanulmány szerint akkor is fennáll a kockázat, ha nem egyszerre, hanem egy hét alatt fogyasztunk el egy üveg bort, ami igencsak mértékletesnek mondható. A kutatók szeretnék nyomatékosítani az emberekben, hogy már a mérsékelt alkoholfogyasztás is káros.

A tanulmányt a Southampton-i Egyetem és a Bangor Egyetem kutatói végezték, eredményeiket pedig a BMC Public Health folyóiratban publikálták.

Te mit gondolsz, érdemes vállalni a kockázatot?

betöltés...