Egy pár zseniális módon mentette meg a bolygót, amitől még az állatok is visszatértek az élőhelyükre.

Sajnálatos módon a folyamatos erdőirtások miatt évente körülbelül ezer hektárnyi erdőt veszítünk el, aminek következtében az állatok élőhelyei fokozatosan tűnnek el. A legelszomorítóbb, hogy az irtások után csak egy maroknyi fát ültetnek el az adott területre, ami közel sem fedezi azt a mennyiséget, amire az állatoknak vagy épp a világnak szüksége lenne. Szerencsére, még mindig akadnak olyan emberek, akik még mindig a szívükön viselik a bolygó sorsát és megpróbálják újrateremteni a kivágott erdőket.

Egy brazil származású pár, Sebastião Salgado és felesége Lélia Deluiz Wanick Salgado, több mint 20 évet foglalkoztak azzal, hogy egy kipusztított erdős területet feltámasszanak. Az ő történetük minden embert inspirál arra, hogy valami jót tegyenek az életben, ami a világ hasznára válhat.

Sebastião az egyik leghíresebb brazil fotóriporter, akinek fényképei rengeteg sajtóközleményben jelentek már meg. Szinte a egész világot beutazta, hogy képeket készíthessen a bolygóról, majd egy napon visszatért Brazíliába. Szüksége volt egy kis pihenésre és nyugalomra a Ruandában látottak után.

Sajnos azonban, amikor visszatért teljes sokk érte, ugyanis a dús, buja erdők helyén nem maradt más csak kopár, elszáradt, hulladékkal teli területek. Sebastião ezt viszont nem hagyta annyiban, úgy döntött, hogy feleségével karöltve feltámasztják az erdőt. Így kezdődött el csodálatos és kalandos történetük.

Sebastião egy interjú keretein belül elmesélte, hogy a föld nagyon beteg volt és a területek csupán 0,5\%-án volt erdő. Amint elkezdtük újra fákkal benépesíteni a rovarok, madarak és más állatok szép lassan elkezdtek visszatérni. “Számunkra ez egy nagyon fontos pillanat volt.” – mondta a riporter.

A pár ezek után megalapította az “Instituto Terra” nevű szervezetet, mely 4 millió fa telepítésével segítette az erdő visszaállítását.

“Van a világon egy élőlény, mely a szén-dioxidot oxigénné tudja változtatni, és ez nem más, mint a fa. Pontosan ezért kell felélesztenünk az erdőt, hogy elkezdhessen újra alkotni.” – mondta a férfi.

Az elkövetkezendő 20 év során a házaspár mindent megtett azért, hogy tökéletesen helyreállítsák a föld rendjét. Helyrehozták a földeket, rengeteg fát ültettek és az állatok is visszatértek az élőhelyükre.

Ez idő alatt összesen 172 madárfaj, 33 emlősfaj, 293 növényfaj és 15 hüllőfaj tért vissza, ami csodálatosan szép eredmény. 

A pár kemény munkája és eltökéltsége példaként szolgálhat minden ember számára. Az ő történetük inspirálhatna minden embert arra, hogy valami jót tegyen a föld érdekében. Igazság szerint ez nem csak a bolygó érdeke, hanem a miénk is, hiszen benne élünk.

Ekkora változáson ment át 18 év alatt:

Sebastião úgy gondolja, hogy ha az emberek nem veszik a kezükbe az ilyen helyzetek megoldását, akkor rövidesen nagyon komoly problémákkal szembesülnek, amik akár visszafordíthatatlanok is lehetnek.

Ti tettetek már valamit a föld érdekében?

betöltés...