17 kérdés a repüléssel kapcsolatban, amire mindig is tudni akartad a választ

A repülés egy eléggé megosztó dolog, van aki szereti, és van aki gyűlöli. Talán nem is az a legnagyobb problémája azoknak, akik utálnak repülni, hogy magasan vannak, hanem maga a kiszolgáltatottság érzés, hogy ha bármi gond van, onnét nem lehet menekülni. A légitársaságok alaposan vizsgálják át mindig a repülőgépeket, hogy semmilyen probléma ne adódjon. Sajnos, azért lehet hallani katasztrófákról, de alapvetően a statisztikák is jól mutatják, hogy sokkal több baleset történik az utakon, mint az égen.

1.Hogyan lehet bejutni a pilótákhoz, ha alapvetően belülről be van zárva az ajtó, és nincs válasz?

Létezik egy speciális kód, amit minden légiutas kísérő ismer. Ezzel a kóddal a kabinból nyithatóvá válik a pilótafülke, ám csak abban az esetben, ha a pilóták nem akadályozzák azt meg a kód beírása utáni 1 percben. Erre azért van szükség, mert ha valaki erőszakos módon megszerzi a kódot, és be akar jutni, akkor a pilóták kamerán keresztül látják, hogy ki akar betörni.

2. Viselhetnek-e a pilóták piercinget, bajuszt, vagy szakállat?

Nem, mivel az arcuk körvonalától eltérő ékszer és szőrzet akadályozná őket az oxigénmaszkok viselésében.

3.Mi történik, ha leáll az összes hajtómű?

Erre nagyon minimális esély van, de megtörténhet. Ebben az esetben a mai repülőgépek 0 tolóerővel is képesek eljutni a legközelebbi repülőtérig. Az egyik legismertebb eset 1982-ben történt, amikor egy Boeing 747 egy vulkán felett haladt el és a feltörő hamu és por elárasztotta a hajtóműveket, az pedig leállt. Azonban a repülőgép így is eljutott a legközelebbi repülőtérig, és 263 utas közül senki sem sérült meg.

4. Mennyi időre elegendő oxigén van egy oxigénmaszkban?

Az utasoknak 15 percre, míg a személyzetnek 90 percre elegendő oxigén van a maszkban. Vészhelyzet esetén ez a 15 perc elegendő ahhoz, hogy a pilóta lejjebb süllyedjen a géppel, ahol már maszk nélkül is lehet lélegezni.

5. A pilóták szoktak aludni repülés közben?

Érdekes, de a pilóták saját bevallása szerint 56\%-uk aludt már el repülés közben. Ez azért sem meglepő, mivel a mai gépekbe már olyan robotpilóták vannak beépítve, ami a pilóta távollétében is képes minden feladatot ellátni. A hosszabb utakon pedig 2-3 pilóta váltja egymást repülés közben.

6.Miért köröz sokszor a gép a leszállópálya körül?

Ennek viszonylag több oka is lehet: a leszállópályán egy állat van, túl erős az oldalszél a leszálláshoz, vagy egy másik gépnek kell sürgősen landolnia.

7.Milyen állampolgárságot kaphat az a gyermek, aki a gépen születik?

Bár ez viszonylag ritkán fordul elő, mivel az utolsó trimeszterben már nem ajánlott a repülés, de volt már rá precedens. Ilyenkor általában az alábbi lehetőségek fordulhatnak elő:

  • annak az országnak az állampolgárságát kapja meg, amelyik felett épp repültek, mikor született
  • a kiindulási ország állampolgárságát
  • vagy a célország állampolgárságát kapja meg.

Általában az első szokott megvalósulni, de ezt a légitársaságok döntik el a hatályos jogszabályok értelmében.

8. Le lehet-e szállni a robotpilótával?

A mai gépeken olyan műszerek vannak, amik akár lehetővé is tehetnék, hogy a robotpilóta landoljon, azonban ez nem gyakori. 300 méteres magasságból mindig a pilóták irányítják a leszállást.

9. Hol biztonságosabb leszállni?

Bár a laikusok legtöbbje kapásból rávágná, hogy a vízen, de nem ez a helyes válasz. A vízen való landolás azért is veszélyes, mert a hullámok betonfalként csapódhatnak a gépnek, valamint a mentés sokkal nehezebb lesz. A pilóták és a statisztikák is egyébként azt mondják, hogy sokkal nagyobb esélye van egy szárazföldön végrehajtott kényszerleszállás túlélésére, mint a vízen.

10. Hogyan tudnak enni a pilóták egy hosszú út során?

A pilóták ugyanúgy ehetnek, mint az utasok, egyetlen kitétele van: nem ehetik ugyanazt. Ennek nagyon egyszerű oka van, ugyanis ha valamelyik rosszul lesz az ételtől, akkor a másik még tud vezetni.

Meal served on board of airplane

11. Miért lehet az utastérben pilótákkal találkozni?

A legtöbb légitársaság igyekszik úgy szervezni a pilóták útjait, hogy közvetlenül tudjanak továbbrepülni egyik helyről a másikra, azonban néha mégis előfordulhat, hogy ez nem sikerül, és ilyenkor valahogy el kell jutniuk A-ból B pontba, hogy tudják folytatni szolgálatukat.

12. Mivel rosszabb találkozni az út során: villám, madár vagy jégeső?

Bár azt gondolnánk, hogy a villám jelent nagy veszélyt, de ez nem így van, sőt napi szinten fordul elő, hogy a gépbe villám csap, amit az utasok észre sem vesznek. A nagyobb gondot viszont a madarak okozzák, mivel azonkívül, hogy a repülő orrának csapódhatnak, becsapódhatnak a turbinába, ami már tényleg nagy gondot okoz, mivel képesek a működését megszüntetni, de még tüzet is okozhatnak. Pont ezért a repterek különböző zajgenerátorokat használnak, hogy elijesszék a madarakat, de sokszor még sólymokat is bevetnek ennek elkerülésére.

A jégesővel hasonló a helyzet mint a madarakkal, azzal a különbséggel, hogy a dolgozók folyamatosan pásztázzák az időjárást, így könnyebb elkerülni, mint a madarakat.

13. Miért vannak spirál alakzatok a turbinákon?

Mivel a motor leállítását követően még pár percig működnek, így szemmel is jól lehet látni, ha forognak. Mivel, amíg forog tilos a közelében lenni, ezért ezt a jelzést megpillantva már tudni lehet, hogy működik még vagy sem.

14.Képes lenne egy utas leszállni a géppel probléma esetén?

Mivel fentebb írtuk, hogy a leszállást a robotpilóta is képes lenne véghez vinni, így erre nagyon minimális az esély, sőt egyenesen 0. Valamint a légiutas kísérőket úgy képezték ki, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén ők is sikeresen tudjanak landolni.

15. Miért nem kapnak az utasok ejtőernyőt?

Úgy tűnhet, hogy egy esetleges gépmeghibásodás következtében ez megmentené az életünket, azonban ez korántsem igaz. Mivel az utasok 90\%-a még nem használt ejtőernyőt, így a tapasztalatlanság miatt, nagyobb eséllyel vesztenék életüket, mint a repülőgépben maradva.

16. Nem félnek a pilóták a repüléstől?

Nem, sőt a legnagyobb és legtöbb élettel járó szerencsétlenség pedig nem is az égen, hanem a földön történt. 1977-ben Tenerifén, két repülőgép ütközött össze a kifutópályán, aminek következtében 583 ember vesztette életét. Ha pedig növelni szeretnénk a túlélési esélyeinket egy esetleges baleset során, akkor lehetőleg minél hátrébb, a gép farkánál foglaljunk magunknak ülőhelyeket.

17. Miért tapsolunk a repülőgépen?

Általában a pilóta munkáját szoktuk tapssal dicsérni, de ez a szokás már egyre kevésbé fordul elő, mivel a repülés manapság hétköznapi dologgá vált. A pilóta egyébként nem is hallja, ha tapsolunk.

betöltés...