10 történelmi tény, ami olyan izgalmas, mint amilyen meglepő

A történelmünk telis-tele van érdekesebbnél érdekesebb tényekkel, olyanokkal, amiket valószínűleg nem tanítanak az iskolákban… legalábbis nem ilyen formában.
Nem meglepő az, hogy egy adott év alatt mennyi minden történik, az viszont már annál inkább, hogy gyakran ezek a történések mennyire távol állnak egymástól. Például tudtad, hogy amikor a Gízai piramisokat építették, még éltek mamutok a Földön? Nem? Akkor az alábbi 10 érdekes történelmi tény garantáltan meg fog lepni!

1. John Tyler, az Amerikai Egyesült Államok 10. elnöke 1790-ben született és mind a mai napig él két unokája.

Igen, unokája. John Tyler 63 éves volt, amikor fia, Lyon megszületett 1853-ban. Lyon 71 éves volt, amikor első fia, Lyon Jr. 1924-ben, illetve 75, amikor második fia, Harrison 1928-ban megszületett. Mindketten élnek még.

2. Marilyn Monroe és II. Erzsébet brit királynő, ugyanabban az évben születtek.

Mindketten 1926-ban születtek, sőt, személyesen is találkoztak. Az alábbi kép 1956-ban készült, az “A River Plate-i csata” című film bemutatóján, Londonban. Marilyn Monroe a férjét, Arthur Miller-t kísérte el a rendezvényre és itt találkozott II. Erzsébet brit királynővel is.

3. Még éltek gyapjas mamutok, amikor az egyiptomiak a piramisokat építették.

A tudósok megállapították, hogy a gyapjas mamutok körülbelül Kr. e. 1650-ben haltak ki. A Gízai piramisok közül a három legnagyobbat pedig Kr. e. 2600 és 2500 között építették.

4. Harriet, a galápagosi óriásteknős személyesen is találkozott Charles Darwin-nal.

Az állat sajnos 2006-ban elpusztult, a becslések szerint 175 évet élt. Úgy tartják, hogy a teknőst 1835-ben maga Charles Darwin vitte Angliába, a Galápagos-szigetek-i látogatása után. További érdekesség, hogy az állat Steve Irwin állatkertjében pusztult el.

5. Az Oxfordi Egyetemet korábban alapították, mint az Azték birodalmat.

Habár nem ismert az egyetem alapításának pontos dátuma, vannak írásos feljegyzések arról, hogy már 1096-ban is folyt ott oktatás. Ám az biztos, hogy sokkal előbb alapították, mint az Azték birodalmat, hiszen ez utóbbit a 15. században, 1428 körül hozták létre.

6. George Washington nem tudott a dinoszauruszok létezéséről.

George Washington, az Amerikai Egyesült Államok Elnöke 1799. december 14-én hunyt el békében, az otthonában. A legelső dinoszaurusz fosszíliát pedig 1824-ben találta meg William Buckland, természettudós.

7. Amikor a Nintendo-t alapították, Hasfelmetsző Jack még “aktív” volt.

A híres japán játékcéget Jamaucsi Fuszadzsiró alapította Kiotóban, 1889. szeptember 23-án. Eredetileg kézzel készített, úgynevezett hanafuda játékkártyák gyártása volt a fő profiljuk.
A hírhedt Hasfelmetsző Jack-kel kapcsolatos utolsó esetet pedig 1891-ben jegyezték fel. Sajnos a kilétére sosem derült fény.

8. A ma ismert legidősebb fa már akkor ezer éves volt, amikor a legutolsó gyapjas mamut elpusztult.

Földünk legidősebb élőlényei egytől-egyig ősi szálkásfenyők. Ezek többnyire a Kalifornia, illetve Nevada államban, a magashegyi cserjehatár közelében élnek. Köztük található a jelenleg ismert legidősebb fa is, ami 5063 éves. A pontos helyét titokban tartják, hogy megvédjék az emberektől, azonban annyit lehet róla tudni, hogy valahol a Kalifornia-állambeli White Mountains területén található.
A gyapjas mamutok pedig Kr. e. 1650 körül pusztultak ki.

9. A legelső Star Wars-t ugyanabban az évben mutatták be, mint amikor végrehajtották az utolsó guillotine-os kivégzést Franciaországban.

A legelső Star Wars-t (Star Wars: Egy új remény… ami a sorozat cselekményében a 4. rész) 1977. május 25-én mutatták be az Egyesült Államokban (Magyarországon pedig 1979. augusztus 16-án).
Talán kevesen tudják, de ugyanebben az évben hajtották végre Franciaországban az utolsó guillotine-os kivégzést is, 1977. szeptember 10-én.

10. Martin Luther King Jr. és Anne Frank ugyanabban az évben születtek.

Anne Frank egy zsidó származású német lány volt, akit “Anne Frank naplója” című, a második világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé.
Martin Luther King Jr. pedig egy szintén világhírű, amerikai baptista tiszteletes, polgárjogi harcos, valamint politikai aktivista és az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető személyisége volt.
Mindketten 1929-ben születtek.

Melyik volt számodra a legmeglepőbb? Írd meg hozzászólásban!

betöltés...