10 gazdag család, aki az egész világot, így a mi életünket is irányítja

Biztosan hallottad már azt a teóriát, hogy a világ gazdaságát a leggazdagabb családok irányítják. A legtöbben közülük azt tesznek, amit csak szeretnének, mások inkább a nyilvánosságtól elzárkózva élik az életüket. De mindben van egy közös: a társadalmi státuszukat és pozíciójukat sok rejtély övezi. Sokan egyenesen azt állítják, hogy ezek a klánok és családok irányítják az elnökválasztásokat a világ minden országában. Akárhogy is, ezt biztosan nem fogjuk bizonyítani, de ettől függetlenül összegyűjtöttük a világ 10 legbefolyásosabb és leggazdagabb családját.

1. A Rockefeller család

Pontosan senki sem tudja, mennyi pénzük van, a szakértők 1 és 3 ezer milliárd (!) dollár közé becslik. A család John Rockefellernek köszönhetően vált ismerté, aki az Egyesült Államok első milliárdosa is volt egyben. A 19. század végére a család már az olajpiac 90\%-át irányította. Mi több, mindkét világháborúból is csak hasznot húztak, ugyanis segítették a németeket is és a szövetségeseket is.
Manapság a bakokon és az olajüzleten kívül jótékonykodással és kriptovalutával is foglalkoznak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ariana Rockefeller (@arianarockefeller) által megosztott bejegyzés,

2. A Morgan család

Többféle elmélet szerint is a Morgan család az, aki meghatározza az amerikai politika irányát, illetve aki a világ összes bankját is irányítja. John Pierpont Morgan volt az, aki elkezdte felépíteni a hatalmas pénzbirodalmat az Egyesült Államokban. A polgárháború alatt fegyvereket adott el, amiért majdnem üldözni kezdték, de 1907-ben ő volt az, aki megállította a bankrendszer összeomlását is.
Mind a mai napig meghatározó szerepük van a bankszférában, nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában is.

3. A Szaúdi család

A család 1932 óta irányítja Szaúd-Arábiát. A király Szalman ibn Abdul-Aziz Al Szaúd, a család összlétszáma pedig eléri a 25 ezret. A királynak teljhatalma van, a család legfőbb tagjai pedig valamilyen fontos politikai vagy katonai vezetői pozícióban vannak. De valójában olyan munkát kapnak az országban, amilyet csak szeretnének. Továbbá ők birtokolják a világ olajkészletének 20\%-át is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Saud Bin Salman Bin Abdulaziz (@hrhpsauds) által megosztott bejegyzés,

4. A Rothschild család

A Rothschild család volt az egyik leggazdagabb család Napóleon idején. A dinasztiát Mayer Amschel Rothschild alapította, aki Németországban egy hatalmas banki üzletet hozott létre, amivel megalapozta a saját pénzbirodalmát. Halála előtt Amschel leírta az örököseinek, hogy hogyan kell tovább irányítani a birodalmat. Az utódai 200 év elteltével is ezeket az utasításokat követik.
Vannak, akik szerint a Rothschild dinasztia irányítja a világ pénzeit és minden pénzintézetet. Mások szerint ők szponzorálják a háborúkat, ezért érdekük is, hogy minél több legyen belőle. A vagyonukat 2 ezer milliárd dollárra becsülik.

5. A Baruch család

A családnak kisebb a vagyona, mint a Rockefeller vagy a Rothschild családnak, de kétségtelenül nagyobb a befolyása. Bernard Baruch, a család feje, 5 amerikai elnöknek volt a tanácsadója, valamint közeli barátságban állt Winston Churchillel is. Ő volt az, aki előállt a Hidegháború feltételeivel és aki irányította az atombomba kifejlesztését. Sokak úgy gondolják, hogy egy világkormányt is alapított, ami mind a mai napig működik.
A leszármazottjairól nagyon keveset tudni, csak annyit, hogy két lánya és egy fia volt. Ifjabb Bernard Baruch a ’90-es években hunyt el.

6. A Walton család

1962-ben Sam Walton volt az, aki megnyitotta az első Walmart-ot, ami később a leggazdagabb emberek körébe emelte őt, ugyanis az évek során a Walmart vált az Egyesült Államok legnagyobb üzlethálózatává. Sam Walton halála után a felesége és 4 gyereke vitte tovább a bolthálózatot. Ezen kívül a család kezében van az Arvest Bank is, illetve jótékonykodással is foglalkoznak.

7. A Windsor-ház

A Windsor-ház az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség országainak trónján uralkodó királyi ház, a brit királyi család neve. A jelenlegi uralkodója II. Erzsébet brit királynő, aki egyben az anglikán egyház feje és a fegyveres erők főparancsnoka (de csak arra van joga, hogy bejelentse a háborút és, hogy aláírja a békét). A család egyébként – a lehetőségeikhez mérten – visszafogott életet él és sokat jótékonykodik.

8. A Murdoch család

Keith Murdoch Ausztráliában kezdte építeni a birodalmát. Eleinte politikai újságíró volt az egyik Melbourne-i lapnál. Annyira sikeres volt, hogy később ő lett a vezérigazgató. A fia, Rupert szintén sikeres újságíró volt. Az évek múltán övék lett szinte az összes ausztráliai média és megalapították a News Corporation-t.
Ma már az ő kezükben van a 20th Century Fox, a Fox News, a Myspace és a Dow Jones is.

9. Az Oppenheimer család

Ők birtokolják a világ aranytartalékának nagy részét. Ernest Oppenheimer volt, aki elkezdte felépíteni a birodalmat. Dél-Afrikába költözött, egy Kimberley nevű városba, ahol aztán polgármester lett, majd később egy gyémántkereskedéssel foglalkozó cég feje. Nem kellett sok időnek eltelnie, hogy monopolizálja a világ gyémántpiacát.
Jelenleg az unokája, Nicky Oppenheimer irányítja a birodalmat. Azonban a család ma már nem csak gyémánttal, hanem arannyal, platinával, vassal és különböző ipari alapanyagokkal is kereskedik.

10. A Pritzker család

A család 1881-ben költözött Kijevből Chicago-ba. Jelenleg az ők birtokában van a Hyatt Hotels Corporation, ami 54 országban 777 hotelt birtokol. A családnak jelenleg is Chicagóban él, ahol megnyitották a saját építésziskolájukat. Továbbá ők határozzák meg azt is, hogyan nézzen ki a város.

Szerinted létezik egy titkos háttérhatalom, ami irányítja a világot? Írd meg hozzászólásban!

betöltés...