Eláruljuk az ideális korkülönbséget – Ha ennél nagyobb, akkor már nem szabad randiznotok

A szerelem nem ismeri a kort, mondják. Ennek ellenére, hajlamosak vagyunk furcsán nézni azokra a párokra, akiken bizony látszik a jelentős korkülönbség. Angolszász területen már elterjedt szabály, az éveid számának fele, plusz hét év az az évszám, aminél fiatalabb partnerrel nem szabad kapcsolatot kezdeni.

Vajon, hogyan működik a szabály?

A “korod fele, plusz hét év” szabály népszerű az angol nyelvterületen. Például, ha 24 éves vagy, akkor annak a fele 12, 12+7 pedig 19, tehát nyugodtan randevúzhatsz azzal, aki legalább 19 éves, a 18 évesek azonban már túl fiatalok hozzád.

A szabály akkor is működőképes, ha a kiszemelted idősebb nálad. Tehát, ha 24 éves vagy, akkor 24-7 az 17, 17×2 pedig 34, vagyis egy 34 évessel még nyugodtan randizhatsz.

A szabály izgalmas, számolgathatsz is, sőt, az sem kérdés, hogy bizonyos szemszögből nézve belátható eredményeket hoz. Vajon tényleg ennyire egyszerű lenne kiszámítani, hogy egy kapcsolatban problémát okoz-e majd a korkülönbség?

Tényleg működik?

2000-ben a pszichológusok végeztek egy kísérletet, aminek az volt a célja, hogy kiderítsék, a férfiak és a nők elmondták, mik a legfontosabb preferenciák egy párkapcsolatban, tehát, házasságot, szerelmet, esetleg csak alkalmi partnert keresnek-e, majd arról is kikérdezték őket, mi a legalacsonyabb, illetve a legmagasabb életkor, amit a partnerüknek el tudnak képzelni.

Az eredmények szerint a népszerű szabály nagyjából megegyezik azzal az intervallummal, ahol az emberek hasonló dolgokat keresnek egy kapcsolatban, ám a férfiak esetében alacsonyabb a maximálisan elfogadható életkor, amikor az ideális női partnert képzelik el maguknak.

A megnyugtató kiskapu

A szakemberek azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy mindez csupán statisztika, az egyedi esetek pedig nagyban eltérhetnek, valamint a megkérdezettek többsége is egy potenciális, elképzelt kapcsolatról beszélt, amikor a társadalmi elvárás nagyban befolyásolja a döntést. A társadalmi elvárások azonban egy aktuális, hús-vér partner esetében kisebb súllyal eshetnek latba.

Abban az esetben, ha valaki szeretné tartani magát a szabályhoz, a kiszemeltje viszont túl fiatalnak minősül hozzá, akkor sincs ok az aggodalomra. Csupán néhány évet kell várni és a kémia az egyenlet szerint akár működhet is. Szóval, ha valaki 26 éves, a kiszemelt pedig húsz, akkor a randiszabály épp az elfogadhatósági határérték legalján van.

Néhány esztendő elteltével, amikor a szerelmes nem 26, hanem 28 éves, a kiszemelt is a 22. életévét tapossa, akkor már a randiszabály alsó határa felett lesz, ugyanis 28 fele 14, 14+7 pedig 21.

A szabály működése tehát, csak türelemjáték, de a játék és számolgatás helyett inkább hallgassunk a szívünkre és örüljünk annak, ha találunk valakit, akivel tényleg boldogok lehetünk, teljesen függetlenül attól, hogy hány gyertya van azon a bizonyos tortán.

betöltés...