11 hétköznapinak tűnő ajándék, amit nem szabad bizonyos országokban adni

Magyarországon teljesen természetes, hogy szinte bármit lehet adni ajándékba, mert vagy hasznosnak, vagy viccesnek tekintik. Viszont a világ bizonyos országaiban csínján kell bánni az ajándékokkal, ugyanis vannak olyan tárgyak, melyeket nem illik a másiknak adni még akkor sem, ha jóban vagy vele. Franciaországban például parfümöt, Olaszországban brosst, Németországban pedig esernyőt nem szabad ajándékozni. Persze vannak még más országok is, ahol figyelni kell mit adsz egy másik embernek. A mai cikkünkben bemutatjuk nektek, hogy a világ különböző országaiban miket nem szabad ajándékozni.

1, Franciaország

Ebben az országban csak a férj, partner, családtag adhat vörös rózsát, krizantémot vagy parfümöt ajándékba egy hölgynek. Ha vannak francia barátaid nem árt tisztában lenni eme szokással, mielőtt még kellemetlen helyzetbe kerülsz.

A vörös rózsa a romantika és a szerelem, a krizantém pedig a gyász szimbóluma. Utóbbiakat gyakran lehet látni a francia temetőkben, pontosan ezért nem illik ilyet ajándékba adni. Ha meghívnak valahova, akkor ne bort vigyél magaddal, mivel annak kiválasztása a házigazdát illeti.

2, Németország

Ebben az országban nem tanácsos tisztálkodószereket, például sampont, tusfürdőt, dezodort ajándékozni valakinek. A testékszer és az intim ruhadarabok is rossz választásnak minősülnek. Nászajándékba soha nem szabad hegyes tárgyat adni a párnak például esernyőt, kést vagy ollót, mert rossz jelnek tekintik. Viszont ha családtag vagy akkor nincs ok az aggodalomra.

3, Olaszország

A legtöbb országban nagyon kedves ajándéknak tartják, ha valaki brosst ad a másiknak, viszont Olaszországban nem. Az olaszok, temetések alkalmával szoktak brosst tenni a ruhájukra, szóval a kellemetlenség elkerülése érdekében inkább ne adj ilyen jellegű ajándékot. Ha virágot akarsz adni, akkor lehetőleg ne 13 és ne 17 szálból álljon a csokor, mert azt balszerencsének tekintik.

Az ajándékokat nem ajánlott lila papírba csomagolni, mivel számukra ez a szín a kudarcot jelképezi. Ezen kívül a macska formájú ajándékokat is illik kerülni, mert azt s rossz ómennek tartják.

4, Spanyolország

Spanyolországban nem szokás virágot adni ajándékba, mivel azt többnyire csak különleges alkalmakkor adnak. Ebben az országban is kerülni kell a 13 szálas csokrokat valamint a fehér liliom és a dália virágokat is mert azokat inkább temetésekkor szokták választani.

5, Hollandia

A hollandok nem szoktak az üzleti partnereknek ajándékot adni, a barátaiknak pedig olyat adnak, ami alkalomhoz illő. Ebben az országban kerülni kell a kék csomagolóanyagba bújtatott ajándékokat, mivel ez számukra a szerelmet szimbolizálja.

6, Anglia

Ha egy angol barátodnak nyakkendőt szeretnél adni ajándékba, akkor mindenfélét vehetsz csak csíkosat nem. Kezdetben ez a katonaság szimbóluma volt, majd később egyes oktatási intézmények védjegye lett. Egy ilyen nyakkendő minden bizonnyal zavart kelt az emberekben.

Csak és kizárólag a szülők adhatnak drága ajándékokat gyermekeiknek. Ha megpróbálsz drága ajándékot adni, akkor azt valószínű nem fogják elfogadni. Nem ajánlott ezen kívül szappant, ruhát és intim termékeket adni ajándékba.

7, Csehország

Talán ez a legszabadszelleműbb ország mind közül, ha ajándékozásról van szó. Ami elfogadott: alsónemű, zokni, kozmetikai készlet… stb. Nincsenek különleges korlátozások az ajándékokra vonatkozóan, viszont figyelni kell arra, hogy tölcsérvirágot semmi esetre se adj, mert azt temetésekre szoktak vinni. Csehországban van egy furcsa szokás, miszerint az ajándékokat először vissza kell utasítani, és csak az után lehet elfogadni, ha az ajándékozó ehhez mindenképp ragaszkodik.

8, Horvátország

Ha van horvát származású barátod, semmit se adj neki, amin nemzeti címer vagy vörös-fehér minta van, ugyanis ezek megtalálhatók az ország hivatalos címerében. Ha nem akarsz kellemetlen helyzetbe keveredni ne adj ilyen ajándékot.

9, Írország

Mindegy mennyire tartod szépnek az ír ismerősöd, barátod ne adj neki ajándékba tükröt. A helyi mondák szerint ez egy ablak, mely a túlvilágra néz. Tény, hogy ez a babona mára már elvesztette erejét, de a tükröt még mindig rossz ajándéknak tekintik.

Az írek nem igazán szeretik a kötött ajándékokat például sálakat, sapkákat, pulóvereket, zoknikat, mivel gyerekként rengeteget kapnak belőle.

10, Svájc

Ha egy svájci származású ember svájci kesztyűt kap ajándékba azt azonnal visszaadja annak, akitől kapta. Amennyiben megtartja az mindkettőjükre nézve balszerencsével jár. Három vörös rózsa a szerelmet szimbolizálja, így csak azok adhatnak ilyet, akik valóban szerelmesek egymásba.

11, Lengyelország

Lengyelországban nem szokás cipőt ajándékozni másnak mert az a halált szimbolizálja. Órát sem célszerű adni, mert azt kétértelmű ajándéknak tekintik. Sok országban a nyugdíjasok aranyórát kapnak, Lengyelországban viszont egy barátság végét.

Na mit szólsz?

betöltés...