7 dolog, amiben még mindig sokan hisznek, bár a tudomány már bebizonyította az ellenkezőjét

Az ember már eljutott a Holdra és hamarosan eljut a Marsra is. Egyeseknek mégis kétségeik vannak afelől, hogy a tudomány valóban képes erre. Bár a tudomány ezernyi téren bizonyította, hogy mi mindent képes megvalósítani, vannak, akik még mindig hisznek az összeesküvés elméletekben és a legendákban, holott már régen bebizonyosodott, hogy azoknak semmilyen valóságalapjuk nincs.
Szkeptikusnak lenni egy dolog, de teljesen más tagadni olyan tényeket, melyeket már tudományosan is bebizonyítottak.

1. A Föld lapos

Extrémnek tűnik, de még mindig vannak, akik azt hiszik, hogy a Föld lapos. Annak ellenére, hogy a NASA már minden lehetséges módon – GPS és műholdak használatával – készített képeket az űrből, hogy minden kétkedőt meggyőzzön. Az ő elméletük egy régi térképen alapszik, melyen a Földet laposnak és mozdulatlannak ábrázolják. Szerintük a Föld egy lemez, közepén van az Északi-sark, a szélein körbe meg az Antarktisz, és minden, ami ennek az elképzelésnek ellentmond, szerintük csupán összeesküvés elmélet.

Az igazság:

A NASA számtalan fotót készített, melyek jól láthatóan bizonyítják, hogy a Föld gömbölyű. De ezt más módon is lehet bizonyítani. A legegyszerűbb, ha egy fa tetejére felmászva megnézed a horizontot. Minél feljebb mászol, annál távolabb látsz el. Ennek oka pedig éppen a Föld gömbölydedsége. Ha lapos lenne, hiába másznál feljebb, akkor is csak ugyanaddig látnál el.

2. A telihold befolyásolja a viselkedésünket, megőrjíti az embereket

Régóta él ez a mítosz, amiben sokan még ma is hisznek. Ők állítják, hogy a legtöbb bűneset teliholdkor történik, mert ez megőrjíti az embereket. Angliában még a rendőrség is extra erősítéssel működik telihold idején.

Az igazság:

Tanulmányok bizonyították, hogy a bűnesetek számát tekintve nincs különbség a telihold és egyéb időszakok között, még akkor sem, ha elsőre így tűnik. Az összefüggés ugyanis megmagyarázható azzal, hogy a telihold legtöbbször ünnepekre vagy hétvégére esik.

3. A vakcinák csak kitalációk

Egy nemrégiben készült felmérés szerint a megkérdezett amerikai felnőttek 45\%-a negatívan nyilatkozott a védőoltásokról mind eredmények, mind biztonság tekintetében. Egyre többen nem oltatják be sem a gyerekeiket, sem saját magukat. A WHO szerint a vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanság a világ egészségügyi problémáinak tekintetében a 10 legfőbb kiváltó ok között szerepel.

Az igazság:

A vakcinák nagyon sokak életét mentették és mentik meg a mai napig. Az orvosok szerint az egyes betegségek – mint például a szamárköhögés, ami közel egy évszázada eltűnt – most visszatértek és gyermekhalálozásokat okoznak. Vannak hatékony és biztonságos védőoltások, melyekkel az ilyen betegségeket meg lehet előzni, mégis nő a betegek száma, csak azért, mert még mindig vannak szülők, akik hezitálnak, hogy beoltassák-e a gyerekeiket.

4. Ausztrália nem létezik, a lakói pedig csak színészek

Bizony, vannak emberek, akik nem hiszik el, hogy Ausztrália valóban létezik. Szerintük nem alapíthattak itt a britek büntetőkolóniát, mivel a britek minden fogvatartottat megöltek, a sziget pedig soha nem is létezett.

Az igazság:

Ezt magyarázni sem kell. Ausztrália természetesen létezik és ezt a NASA felvételei is bizonyítják. Ha még így sem hiszed, egyszerűen ülj fel egy repülőre és utazz oda!

5. A Loch Ness-i szörny létezik

Egyesek még mindig hisznek abban a népmesében, mely szerint a Loch Ness nevű, skóciai tóban szörny él. Minden egy orvos által készített fotóval kezdődött, aki a környéken kirándult. Azóta pedig rengetegen állították, hogy saját szemükkel látták a szörnyet.

Az igazság:

Nincs olyan, hogy Loch Ness-i szörny. Abban az időben, amikor a fotó készült, nem lehetett megállapítani, hogy a kép hamis. Későbbi tanulmányok szerint ugyanis a fotót átszerkesztették. Számos biológus kutatta át a területet és gyűjtött DNS mintákat. Ezek alapján megállapították, hogy amit az emberek láttak, az vagy egy fóka vagy egy óriási angolna lehetett.

6. A Holdnak van egy sötét oldala

Sokan hiszik, hogy mivel a Földről nem látni a Hold 100\%-át, a többi része fagyos és sötét a napfény hiánya miatt. Ez a tévhit pedig széles körben elterjedt egy tanulmány miatt, mely azt állította, hogy a Hold nem mozog.

Az igazság:

Ezt az elméletet megcáfolja a Hold fázisainak jelensége. Teliholdkor a nap teljesen megvilágítja a Hold számunkra látható oldalát. De mikor a Holdnak csak kisebb részét látjuk, akkor a napfény a Hold másik oldalára esik, arra a felére, amit a Földről nem láthatunk. Nincs a Holdnak sötét oldala, csak olyan van, amit a Földről látunk és egy távoli, amit nem.

7. A globális felmelegedés nem létező dolog

Hihetetlen, de egyesek tagadják, hogy a globális felmelegedés valóságos. Szerintük a természetet nem érintik azok a szörnyű változások, amiket az ember idézett elő a környezetben. A szkeptikusok a nagy olajtársaságokkal és ipari vállalatokkal karöltve harcolnak a tudomány ellen.

Az igazság:

Rengeteg tanulmány eredménye bizonyítja, hogy a klímaváltozás valós dolog, kiváltója pedig az emberi tevékenység. Az üvegházhatású gázok kibocsátása a legfőbb oka bolygónk felmelegedésének. A klímaváltozással kapcsolatos tudományos együttműködés több mint 11.600 cikkel és kutatási eredménnyel bizonyítja, hogy a globális felmelegedés egyértelműen létező és mindannyiunkat fenyegető folyamat.

betöltés...