A WHO üzent a fiataloknak: “Nem vagytok legyőzhetetlenek!”

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a genfi sajtótájékoztató keretein belül arra figyelmeztetett mindenkit, hogy az új típusú koronavírus-járvány nem válogat az áldozatok között. Tehát, nemcsak az időseknek, hanem a fiataloknak is van félnivalója. Ugyanis, nemcsak megbetegítheti, de meg is ölheti őket a vírus.

“Ma van egy üzenetem a fiataloknak: nem vagytok legyőzhetetlenek, ez a vírus hetekre kórházba juttathat vagy akár meg is ölhet. De még, ha nem is betegedtek meg, az a döntésetek, hogy hová mentek, élet és halál közti különbséget jelentheti valaki más számára” – emelte ki. Valamint, hozzátette azt is, hogy a világjárvány megállítása érdekében nemcsak az országok összefogására van szükség, hanem a nemzedékek közöttire is.

A WHO főigazgatója a házi karanténban lévő embereknek is üzent. Azt mondta, rendkívül fontos számukra, hogy egészségesen étkezzenek, az alkoholfogyasztást és a dohánytermékeket kerüljék, ügyelve a testi és szellemi egészségükre is.

“Ha nem hagyhatjátok el az otthonotokat, keressetek tornagyakorlatokat az interneten, zenét, hogy táncolhassatok, jógázzatok vagy sétáljatok fel és alá a lépcsőkön.” Emellett kihangsúlyozta azt is, hogy a szomszédokkal, barátokkal és a családtagokkal való kapcsolattartás is nagy segítség lehet karantén idején.

“A törődés orvosság.”

Tedrosz azt mondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet talált egy beszállítót, ami rövid időn belül védőfelszereléssel szolgálhatna a rászoruló országoknak. Ugyanakkor azt bírálta, hogy bizonyos országok kiviteli tilalmat rendeltek el éppen ezekre a termékcsoportokra.

Michael Ryan, a WHO egészségügyi válsághelyzetekkel foglalkozó missziójának vezetője pedig arról számolt be, hogy a koronavírussal szembeni küzdelmet nagyban hátráltatja a légijáratok leállítása és az utazási korlátozások, nem beszélve a vírus kimutatására szolgáló tesztekről és a védőfelszerelések hiányáról.

Ryan kiemelte, hogy a készletek eljuttatása érdekében légihidakra lesz szükség, valamint elmondta, hogy a WHO világszerte 1,5 millió koronavírus-tesztet szállított, de nagy valószínűséggel ennek még a 80-100-szorosára is szükség lehet.

Az Egészségügyi Világszervezet körülbelül 26 millió főre saccolja azoknak az orvosoknak és ápolóknak a számát, akik kapcsolatba kerülhetnek a fertőzöttekkel. Nekik pedig feltétlenül szükségük van a gumikesztyűkre, szájmaszkokra és egyéb védőfelszerelésekre.

“Számomra az volna a legnagyobb tragédia, ha elveszítenénk egészségügyi dolgozóink egy részét” – tette hozzá Ryan.

“Biztosítanunk kell, hogy a legbátrabbak, a lehető legjobb védelmet kapják.”

A WHO már azt is bejelentette, hogy a közeljövőben a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatáson keresztül is naprakész tájékoztatást ad majd a koronavírus-járványról.

A Johns Hopkins Egyetem adatai alapján péntek délutánig az új koronavírusos megbetegedések száma 255.305 volt világszerte, a halálozások száma 10.444, míg a gyógyultaké 87.351. Eközben Nyugat-Európában a koronavírus-járvány továbbra is rohamos ütemben terjed.

betöltés...