10 változás, amin minden ember keresztül megy az öregedés során

Valószínűleg mindenki fél az öregedéstől. Pontosabban szólva inkább attól a ténytől, hogy a testünk szinte teljesen megváltozik, átalakul. De mit is jelent ez konkrétan? Az alábbiakban 10 ilyen, az öregedéssel kapcsolatos változást sorolunk fel.

1. Kevésbé lesznek érzékenyek a fogak

Idővel kevésbé lesznek érzékenyek a fogak a hideg és meleg ételekre, italokra. A szakemberek szerint ez annak köszönhető, hogy megrövidülnek az idegek. Habár ez elsőre talán jól hangzik, mégis olyan problémákhoz vezethet, mint például a fogszuvasodás.

2. Megnő az orrméret

Egy átlagos ember 18 éves koráig növésben van, sőt, vannak olyan testrészek, amik ez idő után is növekszenek, változnak. Ilyen például az orr is, ami 50-60 éves korban kezd el látványosabban megnőni.

3. A csípőméret csökken, a derékméret nő

A sejtekben lévő víz mennyiségének csökkenése olyan eredményekhez vezet, mint például nők esetében a csípőméret csökkenése, valamint a derékméret növekedése.

4. A szempillák rövidebbek és vékonyabbak lesznek

Egy felmérés szerint az idősek 44\%-a vette észre azt, hogy rövidebbek és vékonyabbak lettek a szempilláik.

5. Nő a libidó

Az időskor felé közeledve egyre instabilabbá válik a hormonszint, aminek gyakori következménye az, hogy nő a libidó.

6. Nő a lábméret

Az ortopédusok szerint az évek előrehaladtával egyre laposabb lesz a lábfej, ami azt jelenti, hogy megnő a szélessége és a hosszúsága. Ez idősebb korban akár 1-2 számot is jelenthet.

7. Eltűnnek a szeplők

Jó hír azoknak, akik nem szeretik a szeplőiket: idővel csökken ezek mérete, illetve teljesen el is tűnhetnek.

8. Megváltozik az ujjlenyomat

Sokáig azt hitték, hogy az ujjlenyomat egy életen át változatlan marad. Csak 2015-ben végeztek egy tanulmányt, ami során 15.000 ember ujjlenyomatát vetették össze a saját múltbéli ujjlenyomataikkal és kiderült, hogy az évek múltán megváltoznak a papilláris vonalak is.

9. Megváltozik a színek érzékelése

Egy tanulmány során 900, 58 és 102 év közötti embernek vizsgálták meg a látását. Kiderült, hogy ahogy idősödünk, úgy látjuk egyre sárgásabb árnyalatúnak a színeket.

10. Megváltozik az ízlelés

Ennek az a magyarázata, hogy lelassul az ízlelőbimbók megújulási folyamata. Ez általában abban nyilvánul meg, hogy olyan ételek is ízleni kezdenek, amikről régebben ez nem volt elmondható. A férfiak esetében 50, míg a nők esetében 60 év körül kezdenek el megváltozni az étkezési szokások.

betöltés...