Áttörés értek el az orvosok: Célzottan lehet irtani a rákos sejteket, ezekkel a fehérjékkel.

Az idő előrehaladtával az emberek egyre több betegséget szereznek, melyek közül vannak gyógyíthatók és gyógyíthatatlanok. Igaz, nem minden esetben csak a kor számít, hanem inkább a szervezet állapota. Előfordul sajnos, hogy egy igen fiatal személynél is jelentkeznek olyan tünetek és betegségek, melyekre nincs gyógyír és a szülők ilyenkor nem tehetnek mást, mint beletörődnek abba, hogy előbb vagy utóbb gyermekük itt hagyja a földi világot. Az sincs kizárva, hogy egy 80 évnél idősebb ember egészséges legyen, akit inkább csak a végelgyengülés visz el. A legrosszabb betegségek közé tartozik a rák, mely a szervezeten belül rákos sejteket szór el és azok amortizálják le a testet. Persze ennek is van jóindulatú formája, ám ha azok a sejtek rosszindulatúak, akkor csak húzni lehet a dolgot, de meggyógyítani nem. Számtalan ember hunyt már el ettől a gonosz betegségtől, melynek titkát a kutató, orvosok, tudósok folyamatosan keresik. Próbálnak rájönni, hogyan tudnák kiirtani úgy ezeket a sejteket, hogy közben a szervezet valamint az egészséges sejtek ne szenvedjenek kárt. Nos, egy tudóscsoport elvileg rájött, hogyan tudják ezt a betegséget megfékezni.

Olyan fehérjéket állítottak elő mesterséges úton, ami felismeri azokat a lehetőségeket, melyek alapján meg lehet semmisíteni a rosszindulatú rákos sejteket. Sőt, ezt úgy sikerült elérniük, hogy mindeközben az egészséges sejteknek egy haja szála sem görbül, vagyis nem lesz rájuk negatív hatással. Erre a felfedezésre a Stanford Egyetem kutatói jöttek rá, és ezzel végre esély nyílt a rák gyógyítására.

Eme eljárás kettő fajta fehérjén alapul, melyből az egyik akkor aktiválódik, mikor a rákos sejt elkezd növekedni, a másik pedig egy olyan válaszreakciót rejt magában, ami zsugorodásra kényszeríti a sejtet. Utóbbit a kutatók programozták be erre.

Ez az újfajta eljárás bizony hatalmas áttörést jelenthet az orvostudományban és a rákgyógyításban egyaránt. A laboratóriumi eredmények annyira sikeresnek bizonyultak, hogy a tudósok már most úgy gondolják, hogy a fent említett fehérjék személyre szabottan, a mellékhatások csökkentésével tudja majd meggyógyítani a rákos betegeket.

Michael Lin biomérnök professzor és neurobiológus úgy nyilatkozott a kísérlettel kapcsolatban, hogy:

“Mindig kerestük azt a lehetőséget, hogy hogyan tudjuk kiirtani a rákos sejteket anélkül, hogy az egészséges sejtek bármiféle negatív hatás érje. Ezek a sejtek csak amiatt indulnak növekedésnek, mert egy téves jelzést kapnak, ha ezek egy másik jelzést kapnának, akkor képesek lennénk felülírni őket.”

“Éveken át tanulmányoztuk és figyeltük, hogy a rákos sejtek miként lépnek kapcsolatban az emberi szervezettel. Ezt a tudást most a hasznunkra fordítottuk és egy olyan szintetikus biológiával ötvöztük, ami képes csak a rákos sejteket elpusztítani. A világon egyedül a RASER nevű fehérje képes egyelőre ilyet elérni. A legjobb az egészben, hogy az egészséges sejteket így legalább meg tudjuk menteni.” – zárta le mondanivalóját a professzor.

Ti mit gondoltok? Szerintetek is hatásos lesz? Vajon kik tudják majd igénybe venni?

betöltés...