Miért ne csókoljuk szájon gyermekünket? – Íme a részletek

Először is, le kell szögeznünk, hogy a gyermekek számára rendkívül fontos a puszi. Az elmúlt évek kutatásai során kiderült, hogy azok a gyermekek, akiket szüleik rendszeresen megölelnek, simogatnak és megpuszilnak, felnőttként sokkal okosabbak lesznek.

A gyerekek számára a szájra puszi semmilyen rossz tartalmat nem hordoz magában. Természetesen a testiség és az intimitás határai mindenki számára máshol húzódnak, így egy-egy ilyen jelenet mindenkiből más reakciót vált ki. Van, aki semmi különöset nem talál abban, ha a szülő szájon csókolja gyermekét, de emellett vannak, akiknek ez nem fér bele a gyereknevelésbe. Akik azt mondják, hogy ez a viselkedés nem normális.

A gyermek azt látja, hogy szülei vagy a szerelmespárok csókolják szájon egymást, így össze is zavarodhat, mert nem tudja hova tenni a dolgot, nem tudja a helyére tenni azt. A szakemberek szerint egy körülbelül hatéves gyermek még nem érzékeli azt, hogy édesanyja és édesapja csókja más, mint amit ő kap. Ennek ellenére érezhet valamilyen megmagyarázhatatlanul kellemetlen érzést. Zavart és az érzelmek összekuszálódását eredményezheti a gyermekben, ha a szájára kap puszit. Azok, akik kevésbé radikális állásponton vannak, azt vallják, hogy a korai hónapokban kapott szájra puszik még elfogadhatók, de másfél éves korban tudni kell megálljt parancsolni a szeretetünk efféle kimutatásának.

Victoria Beckham a közelmúltban közösségi oldalára töltött fel egy fotót, amin boldog születésnapot kíván kislányának és szájra puszit ad a kis Brooklynnak. Az énekesnő követői közül többen is nehezményezték a dolgok és heves vita kerekedett abból, hogy mindez normális, elfogadható-e vagy sem.

Az orvosok és tudósok szerint, sőt, nyugodtan mondhatjuk, hogy bárki szerint fontos, hogy a gyermek biztonságban és szeretetben érezze magát. A szakemberek a szájra puszit viszont, nem tartják a legjobb cselekedetnek szeretetük kifejezésére. A témában számos véleményt alkottak már, köztük a gyermekpszichológusok is, amit posztunkban meg is osztunk veled. Megtudhatod, miért nem jó ötlet szájon csókolnunk gyermekünket.

A gyermek személyes határokkal kapcsolatos értelmezése megváltozik.

Charlotte Reznick, pszichológus elmagyarázta, hogy a gyermek testének személyes határai az ajkak és a száj. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogyha szájra puszit adunk gyermekünknek, akkor a személyes terét sértjük meg, ami azt sugallja számára, hogy bárki behatolhat intim szférájába. A pszichológus szerint ez ugyanúgy igaz az ölelgetésre vagy bármilyen intim szférát sértő cselekedetre. Ha egy gyermek folyamatosan ki van téve a szájon csókolásnak, túlzott közeledésnek, ölelgetésnek, akkor az úgynevezett áldozati szindróma is kialakulhat nála. Ez azt jelenti, hogy a gyermek képtelen lesz nemet mondani és nem tudja saját személyes határait biztonságban tartani.

Egészségtelen

Senkinek nem mondunk azzal újat, ha azt állítjuk, hogy a szánk tele van baktériumokkal. Azt azonban, már sokkal kevesebben tudjuk, hogy léteznek olyan baktériumok, amik a felnőttekre ártalmatlanok, de a gyerekekre veszélyesek lehetnek. A gyerekek immunrendszere gyengébb, mint a felnőtteké, így egészségüket súlyosan károsíthatják a szájukba, szervezetükbe kerülő fertőzések.

A gyermek, hogy kifejezze együttérzését, másokat is szájon csókol majd.

A gyerekek általában követik, utánozzák a tanultakat, úgy viselkednek, ahogy a szülők megtanítják nekik. Ugyanez vonatkozik a túlzott szeretetre, ami a már említett szájra pusziban vagy ölelésben nyilvánul meg. Attól függetlenül, hogy ezek valójában ártatlan szülői gesztusok, a gyerekek akarva-akaratlanul utánozzák a szülőket. Ha nem szeretnénk, hogy gyermekünk akár egy idegent is így köszöntsön, inkább válasszuk a homlokpuszit vagy adjuk azt arcra.

Te mit gondolsz a témáról? Te hova adsz puszit a gyermekednek?

betöltés...