Íme az életünk legnagyobb csodája! Ilyen fejlődésen megy át egy magzat a születés előtt.

1965-ben a világ megismerhette Lennart Nilsson nevét, aki egy nagyon különleges dolognak szentelte életét. Az volt a legnagyobb célja, hogy megörökíthesse egy kisbaba születésének folyamatát a fogantatástól kezdve. Szerencsére sikerült véghez vinnie tervét, amit egy úgynevezett cystoscope műszernek köszönhet, ugyanis egy 16 oldalas képes gyűjteményt készített, ahol látható egy kisember fejlődése a petesejt megtermékenyítéstől fogva egészen a születés pillanatáig. Munkássága 10 esztendőt vett igénybe, de azt mondta, hogy minden egyes perce megérte. 1957-ben készített először felvételt az embrió fejlődésről, ám nem tartotta annyira jónak ahhoz, hogy bemutassa a sajtónak. De, amikor összegyűjtötte minden bátorságát és már úgy érezte a világ is megérett erre a csodára, lehozták a képeit, ami hatalmas népszerűségnek örvendett az emberek körében.

Összegyűjtöttük hihetetlen képeit, aminek köszönhetően nyomon követhetjük a legcsodálatosabb dolgot a világon, vagyis egy gyermek fejlődését.

Így néz ki, amikor a hímivarsejt elindult a petesejt felé.

Ezen a képen látható a női ivarsejt, azaz a petesejt.

A hímivarsejt eljutott a petesejtig és itt kezdődik el minden. Ha ez a sejt bejut a petesejtbe, akkor megtörténik a megtermékenyítés.

Úgy látszik sikerült neki bejutni. Ez azért nagy szó mert a férfi 40-360 millió hímivarsejtjéből csupán csak egyetlen egy képes behatolni a petesejtbe.

Egy nagyon közeli felvétel a férfi ivarsejtjéről, amelynek a fejében található az az örökítőanyag, melyből új életet hoznak létre.

Miután a férfi sejt bejutott a petesejtbe, azt onnantól kezdve zigótának hívják, mely elindul, hogy beágyazódjon a méh falába. Ez körülbelül egy hetet vesz igénybe.

Miután a zigóta beágyazódott, a méhnyálkahártya vérerei tápanyagokat juttatnak bele, aminek köszönhetően kialakul a kapcsolat az édesanya, valamint a petesejt között.

A beágyazódás utáni 18. napon elkezd dobogni a magzat szíve.

A 22. naptól fogva indul fejlődésnek a magzat. A szürke részből alakul ki az agy.

Ez látható a megtermékenyítést követő 28. napon.

9 milliméter nagyságúra növekszik az 5. hétben. Ekkora már kezdenek kialakulni a szem, száj és orrnyílások.

A 40. napon a magzat hozzákapcsolódik az úgynevezett méhlepényhez, melynek segítségével képes lesz tápanyagokhoz jutni, valamint cserélgetni a szén-dioxidot és az oxigént.

A 8. hétben már a magzati burokban fejlődik tovább a baba, ami képes megvédeni őt.

A 10. héten látható, ahogy félig meddig elkezdenek bezáródni a szemek a kifejlett szemhéjnak köszönhetően. Még néhány napra van szükség, hogy teljesen becsukódjanak.

Ugyanúgy a 10. héten a magzat már képes mozgatni a kis kezeit és alaposan megvizsgálni a körülötte lévő dolgokat.

Így néz ki a baba, mikor belép a 16. hétbe.

Mivel a bőre még nem olyan, mint egy normális felnőtt emberé, ezért ki lehet szúrni az érhálózatot a lábában, valamint az is látható, ahogy a csontok elkezdenek kialakulni.

A pici képes érzékelni a külvilág zaját a 18. héttől kezdve. Sőt, ekkor már eléri a 14 centimétert is.

19 hetesen a kezecskéit már ilyen részletességgel ki lehet venni.

20 hetesen a baba bőrén egy úgynevezett lanugo alakul ki, ami a magzat testét borító elsődleges szőrzetet. Teste minden egyes porcikáján kifejlődik, csak a talpán és a tenyerén nem.

A 24. héten már majdnem teljesen kifejlődött.

A 36. hétre már teljesen kifejlett állapotban van és már csak egyetlen hónapot kell várni, hogy világra jöjjön.

Most, mi magunk is megtekinthetjük, hogyan is zajlik a fejlődés teljes egészében, hála ennek a csodálatos animációs videónak.

betöltés...