5 pszichológiai technika, ami segíthet elfelejteni a rossz emlékeket

Vannak alkalmak, mikor nagy hévvel elindulsz a szobába, de mire átléped annak küszöbét elfelejted miért is akartál bemenni. Ezek nagyon egyszerűen mennek, ám kár, hogy nem akkor történik meg, mikor nagyon el akarsz valamit felejteni. Például legyen az egy rossz tapasztalat, emlék, ex vagy akármi. Ezek azok, melyek úgy tűnnek mintha örök életedre bent akarnának maradni a fejedben, viszont van néhány nagyon jó kis pszichológiai trükk, melyek segítségével kiűzheted őket. Nem mondjuk 100\%-ra, hogy hatásosak, de kitartó munkával szerintünk bármit el lehet érni.

1, Hagyd abba a gondolkodást

Ha valamire emlékezni szeretnél, például egy telefonszámra, akkor egymás után sokszor elmondod magadnak, hogy belevésődjön a memóriádba. A dolgok elfelejtésének technikája pontosan fordítva működik: minden alkalommal, mikor valamit el akarsz felejteni, csak dobd ki a fejedben egy képzeletbeli kukába egymás után. Arra is kényszerítheted magad, hogy valami másra gondolj. Ha elég gyakran megteszed ezt, akkor amit el akarsz felejteni, azt el is fogod.

2, A környezet módosítása

Kutatók szerint az emlékek nagy mértékben kapcsolódnak a környezethez és a tapasztalathoz. A környezet segít abban, hogy jobban emlékezz a dolgokra. Ha el akarsz felejteni egy adott emléket, akkor meg kell változtatnod annak környezetét.

Próbálj hozzátenni néhány ellentmondásos részletet, melyek igazából nem történtek meg, és kezdj el egy új helyben, kontextusban gondolkodni. Végül annyira összezavarod a fejed, hogy az emlék automatikusan törlődni fog.

3, Másik dologra való koncentrálás

Ez a trükk akkor működik, ha azonnal el akarod felejteni azt, amit megtapasztaltál. Ha olyan dolog történik, amit jó lenne elfelejteni, egy azon időben koncentrálj valami egészen másra, hogy az égjen bele a fejedbe.

Például, ha kellemetlen beszélgetést folytattál az exeddel, menj el vásárolni és vedd meg azt a dolgot, amire már régóta vágytál, menj vidámparkba, vagy találkozz olyan emberekkel, akikkel szeretsz lenni. Ez pozitív hatással lesz a mentális egészségre. Viszont arra nagyon kell figyelni, hogy az elfelejteni kívánt emléket ne hozd újra elő, különben még nehezebb lesz kilökni a fejedből.

4, Lásd el elméd pozitív dolgokkal

Ha a rossz emlékek az eszedbe jutnak, akkor próbálj olyan pozitív dologra gondolni, melyek erősebbek, mint az negatív. Például, ha valami irtózatosan nagy butaságot mondtál a barátaidnak, amit szeretnél gyorsan elfelejteni, akkor gyorsan emlékezz olyan alkalmakra, mikor valóban okos vagy szellemes mondatot ejtettél ki a szádon.

5, Változtasd meg a perspektívát

Időnként olyan miatt aggódsz, ami miatt egyáltalán nem kellene. Az érzelmek nagy hatással lehetnek az emlékekre, ezért fontos, hogy egy adott helyzetben ne az érzelmekre hagyatkozz, hanem a józan észre. Elemezd ki a dolgokat és próbálj rájuk más szemszögből nézni. Lehet, hogy valójában nem történt semmi rossz, csak te agyalod túl a dolgokat.

Ha nem tudod magad meggyőzni és úgy érzed szükséged van mások segítségére vagy véleményére akkor mondd el azt az adott emléket. Lehet, hogy a másik reakciója meggyőz arról, hogy csak túlgondoltad a helyzetet, ezzel máris halványulni fog annak emléke.

Hasznosnak tartottad a cikket?

betöltés...