11 titok, amit a személyi edzők sosem mondanának el

Egyre több ember kezdi belátni, hogy az egészség szinten tartásához és megőrzéséhez bizony nemcsak az étrenden kell változtatni, de a mozgáshoz is hozzá kell szoktatni a szervezetet. Már szerencsére egyre nagyobb “divatja” lett az életmód változtatásnak, és egyre többen kezdenek el konditerembe járni, vagy éppen a szabadban sportolni. A sport nemcsak kellemesen fáraszt le, de érdekes módon energiát is tudunk így nyerni. Most összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni:

1.

A látható eredményre azért várni kell. Sokan abba a hibába esnek,hogy elkezdenek edzeni és diétázni, és kb. három nap után már látható eredményeket szeretnének. Az első szemmel is látható fogyás/formálódás kb. 2 hónap után történik meg, de az igazi változás 6 hónap után fog megmutatkozni. Természetesen ez függ attól is mit mozgunk, ha heti egyszer mozgunk, akkor tartós eredményt ne is várjuk. Érdemes,-pláne, ha kezdők vagyunk- ilyenkor személyi edző segítségét kérni.

2.

Nem mindig sikerül elérni a kitűzött célt. Nagyon fontos leszögezni,hogy ne állítsunk fel magunkkal szemben túl nagy elvárásokat. Egyértelmű, hogy nagyon fontos a cél, hogy hogyan szeretnénk kinézni, de figyelmbe kell venni saját testi adottságainkat és korlátainkat. Gondolok itt arra, hogy lehet az testkép, amit “kinéztünk” magunknak megvalósítani célként, sosem fog megvalósulni, bármennyire is edzünk. Minden embernek más a genetikája, az anyagcseréje, az izomfelépítése. Lehet az illetőnek elég volt izmot építeni 1 év alatt, de mi két év kőkemény munka után sem fogunk úgy kinézni.

3.

A lehető legjobb megoldás természetesen, ha személyi edzőt fogadunk. Ezt a lépést nem minden esetben kell megtennünk, viszont a helyes gyakorlatok elvégzéséhez érdemes segítséget kérnünk. Ha már van, aki ezt megmutatta, után már mi is tudni fogjuk, hogyan kell csinálni. Érdemes egy félév után más véleményét is kikérni, hogy leellenőrízhessük, helyes volt-e , amit előzőleg végeztünk.

4.

A legtöbb embernek az a célja,hogy nagyon hamar változást tudjon produkálni. Természetesen az edzők is ezeket az igényeket kialakítva építik fel az edzésterveket számunkra. Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy a legalapvetőbb izomcsoportok megmozgatásával hosszabb távon sokkal jobb eredményeket tudunk elérni, mégha rövidtávon ezek nem is oly látványosak. Mindenkinek egyénre szabottan érdemes a különböző izmokat megmozgatni.

5.

A sporthoz és az egészséges kinézethez nincs szükségünk turmixora és fehérjeporokra. Sokszor láthatjuk, hogy az edzőterembe járók előszeretettel fogasztják ezeket a termékeket, de amíg változatosan és odafigyelve tudunk étkezni, addig semmi szükség arra, hogy ezeket fogyasszuk. Ha az edző javasolja, akkor is érdemes átgondolni, mert lehet csak pénzt akar keresni rajtunk. Természetesen, nagyon is oda kell figyelni az étkezésre, de nem érdemes őket porokka helyettesíteni.

6.

Sokan, főleg a nők, azt gondolják, ha elkezdenek edzeni és diétázni, akkor eltűnik róluk az a fránya narancsbőr. Sajnos nem. Hiába a sok edzés, vízfogyasztás, szigorú étrend, ez leginkább a genetikától függ, viszont jó hír, ha mindent betartunk, akkor kevésbé látható.

7.

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy azt gondolják, a lehető leghamarabb úgy érnek el eredményt, ha mindennap sportolnak. De nem. A testnek is van szüksége pihenésre, regenerálódásra. Ha pedig nem is jól végezzük a gyakorlatokat, vagy nem éppen a legmegfelőbbeket, akkor nem fog látszani egyhamar semmi.

8.

Ha izmot szeretnénk építeni, akkor sajnos a pilates, zumba és társai nem éppen a legmegfelelőbbek erre. Természetesen, mivel ez is mozgás, így nagyon jó hatással van szervezetünkre, de izmot építeni nem fogunk vele. Az izmoknak szüksége van a terhelésre, ezt pedig legkönnyebben súlyokkal érhetjük el.

9.

Másképp épül fel a férfi és a női izomzat. Ezt minden esetben figyelembe kell venni, ha neki állunk a súlyzós edzéseknek. A nők esetében több ismétlést kell végezni, kevesebb pihenéssel, míg a férfiaknál ez pont fordítva működik.

10.

Nem érdemes éheztetni magunkat. Persze, fontos odafigyelni az étkezésre, de a megfeszített tempójú edzésnek és a minimális étkezésnek sok értelme nincsen. A szervezetnek energiára van szüksége. Ha fogyni szeretne érdemes az edzés után 1-2 órával enni.

11.

Ha jók a gének és van kitartás, valamint önfegyelem, akkor sikeres eredményért nem kell a legközelebbi edzőteremig menni. Egy kis utánjárás után, otthon is “elkészíthető” a beach body.

betöltés...