Egy vegyipari cég útépítéshez használja fel a műanyag hulladékot, mely évek óta szennyezi a világot.

A National Geographic szerint minden egyes évben 9 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, mert sajnálatos módon a hulladék csupán 9\%-át tudják csak újrahasznosítani. Ez már olyan szintű környezetszennyezésnek minősül, ami már kitesz egy globális problémát. Egy bizonyos Dow Chemical nevű vegyipari cég úgy döntött, hogy a felgyülemlett műanyag hulladékot útépítéshez fogja felhasználni.

Az óceánoknak több szemétszigete is van, de a leghíresebb az úgynevezett “Nagy csendes-óceáni szemétsziget”. Sajnálatos módon nagyon sok állat esik áldozatául, mert ezen a helyen keresnek maguknak élelmet. A kutatók nem egy olyan állatot találtak már, akiknek a gyomrában műanyag hulladékot véltek felfedezni.

Létezik néhány olyan hulladék, mely vízzel érintkezve fejti ki mérgező hatását. A világ legtöbb szemetet gyártó országa a Fülöp-szigetek, Kína, Indonézia, Thaiföld és Vietnam.

A Dow Chemical vállalat 2017 óta működik együtt az indonéz kormánnyal, akiknek az a célja, hogy 2025-re 20\%-kal csökkentse az óceánban található hulladék mennyiségét. Az összegyűjtött szemetet nemcsak az erre kialakított üzemekben dolgozzák fel, hanem újra is hasznosítják.

A hulladékot utak építésére használják fel, persze ezt aszfalttal és más anyagokkal is vegyítik.

Depokban végezték el eme különleges út első tesztjeit. A prototípus 1,8 km hosszú-ra sikeredett, mely 9781 négyzetméteres területet fedett le. Ehhez pedig 3,5 tonna műanyagot használtak fel. A két hónapon át tartó vizsgálatok során kiderült, hogy ezek a műanyaggal ellátott utak, sokkal stabilabbak és strapabíróbbak, mint a hagyományosak. Ennek köszönhetően Indiában 100 tonna újrahasznosított műanyagból készíttek egy 40 km hosszú új autópálya szakaszt.

Ezek az aszfaltok sokkal strapabíróbbak, mint a hétköznapi aszfaltok, sőt jobban ellenállnak a korrózió okozta problémáknak. A kopásálló bevonatnak köszönhetően nem keletkezik rajta annyi kátyú, mint hagyományos társain. Ellenáll a -40 és a +80 ° C közötti hőmérsékletnek. Állítások szerint ezek az utak képesek lesznek csökkenteni a forgalmi dugók és a közúti balesetek számát. A vegyipari vállalat szerint ezen eljárás szerint készült utak akár 50 évig is kitarthatnak.

A szkeptikusok aggódnak, hogy az új utak káros anyagokat bocsátanak ki, ám ez csak abban az esetben fordulhatna elő, ha a hőmérséklet eléri a + 270 ° C-t.

A vállalat alkalmazottai és azok családtagjai rendszeresen mennek és megtisztítják a lakóhelyük közelében lévő tengerpartokat, melynek következtében ők is részt vesznek a projektben, mely a #PullingOurWeight nevet viseli.

A projekt keretein belül minden egyes embernek összesen négy kilónyi hulladékot kell összeszedni. Tavaly októberben majdnem 20 tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

A Dow Chemical vállalat létrehozta a Project Butterfly nevű projektjét is, mely munkahelyet biztosít a dél-afrikai országokban élő emberek számára, akik szintén segíthetnek a környezetszennyezés elleni küzdelemben. Ennek a megmozdulásnak az a lényege, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, mennyire fontos az újrahasznosítás.

A projekt keretein belül új munkahelyeket hoznak létre, hulladékgyűjtő pontokat és speciális szemétgyűjtő munkacsoportokat alakítanak ki, mellyel valóban felvehetik a harcot ezzel a globális problémával.

betöltés...