Te hányszor ölelkezel naponta? Íme a rendszeres ölelés hét nagy előnye

Virginia Satir, egy amerikai családi terapeuta, aki azt állítja, hogy naponta négy ölelésre van szükség a túléléshez, nyolcra a fenntartáshoz és tizenkét ölelésre pedig a növekedéshez. Az ölelés vagy az egymáshoz bújás egyetemes módja az izgalom, a szeretet, a boldogság vagy akár a szomorúság megjelenítése is lehet. Kiderült, hogy az ölelés nemcsak jó érzéssel tölti el az embert, hanem számos fizikai és pszichés előnye is van egészségügyi állapotunkban.

Orvosi tanulmányok alapján most megmutatjuk, milyen hatással lehet testünkre és lelkünkre az ölelés.

Hozzájárul a jobb immunrendszerhez

Az ölelés kiváló gyógymód a stressz leküzdésére. A Carnegie Mellon Egyetem és a Pittsburgh-i Egyetem Orvostudományi szakának kutatási eredményei alapján, az ölelkezés csökkenti a megbetegedéseket is. A kísérletet 404 felnőttel végezték, akiket két csoportra bontottak. Az első csoport kapott ölelést, míg a második anélkül maradt. Az eredmények szerint azok, akik kaptak öleléseket, azok nyugodtak, kiegyensúlyozottak és egészségesek voltak, míg azok, akik nem, azoknak pedig rossz volt a közérzete és meg is betegedtek.

Javítja az idegrendszert

Az ölelés stimulálja az idegrendszert azáltal, hogy csökkenti a magányosság érzését, leküzdve a belső félelmeket és hozzájárul az önbizalom növeléséhez is. Ezenkívül pedig, az ölelés támogatólag hat és pozitívan befolyásolja az egészséget is.

Elősegíti a jobb vérnyomást

Az észak-karolinai egyetemen végzett kísérlet bebizonyította, hogy az ölelkezés jó hatással van az egészségre. Nagyjából kétszáz embert osztottak el két csoportba.

A stresszhatást megelőzően az első csoport tíz percig nézett egy romantikus videót, majd húsz másodpercig ölelték egymást. A második csoport esetében a résztvevők nem érintkeztek egymással, csupán tíz perc húsz másodpercig pihentek, mielőtt stressz érte volna őket.

Az eredmények kimutatták, hogy az első csoport tagjainak alacsonyabb volt a vérnyomása, stabilabb a pulzusszáma, ami azt jelenti, hogy az emberek rendszeres ölelés és támogatás esetén stresszbiztosabbá válnak és javul a szív-és érrendszeri egészségük is.

Boldogabbá tesz

Az oxitocin az a hormon, amely felelős azért, hogy az ember boldogságot érezzen. Gyakran úgy hívják, hogy “ennivalóhormon”, ugyanis ennek szintje növekszik, amikor másokat ölelünk vagy megérintünk. Ez a hormon erősen befolyásolja a gyengébbik nem képviselőit, különösen azokat a nőket, akiket rendszeresen megölelnek.

Csökkenti a fájdalmat

A New York-i Egyetem által készített tanulmány kimutatta, hogy az érintés bizonyos formái segíthetik a fájdalom csökkentését. A kísérletben az úgynevezett “terápiás érintés” segített a fibromyalgia szindrómában szenvedő embereknek kevesebb fájdalmat érezni. A résztvevők azt is állították, hogy életminőségük is javult az érintő kezelés hatására. Mivel az ölelés az érzések kimutatásának egyik formája, így hozzájárulhat a fájdalom csökkentéséhez is.

Enyhíti a fáradtság érzését

Lena Forsell és Jan Åström szerint egy rövid, mindössze tíz másodperces ölelésnek óriási pozitív hatásai lehetnek. Többek között felvázolták, hogy az ölelések segítik a fáradtság érzésének leküzdését és hozzájárulnak az ember pszichés jólétéhez is.

Csökkenti a társadalmi szorongást

Az oxitocin csökkenti a társadalmi szorongást és segít annak leküzdésében. Például, ha egy partira érkezünk, ahol találkozunk egy ismerőssel, aki megölel minket, akkor az érintkezés után sokkal felszabadultabbak és magabiztosabbak leszünk, mint az érkezés pillanatában. Az oxitocin ugyanis arra ösztönöz minket, hogy pozitívan gondolkodjunk és nyitottabban álljunk a világhoz és az emberekhez.

betöltés...