Hogyan kell helyesen egy injekciót beadni?

Először is hangsúlyozni kell, hogy injekciót csak szakember adhat be, mégis sokszor kerül az ember – főleg egy cukorbetegségnél – olyan helyzetbe, hogy saját magának kell beadni. Most összegyűjtöttük, hogy mire KELL figyelni, ha esetleg inzulint/injekciót kell beadni magunknak, vagy másnak. Ezeket a szabályokat szigorúan be kell tartani!

  1. Injekció

Először is az injekciót csak tényleg vészhelyzet esetén szabad beadni. Minden esetben először meg kell győződni arról, hogy rendelkezünk a gyógyszerrel és a fecskendővel. Alaposan meg kell mosni ezután a kezünket és egyszer használatos kéztörlővel pedig töröljük szárazra. Ahova le fogjuk rakni a fecskendőt, az legyen egy tálca, amit előtte gondosan fertőtlenítettünk. A szoba, ahol beadjuk legyen jól megvilágítva, majd eközben kérjük meg a beteget, feküdjön le és próbáljon lazítani. Közben készítsünk elő vattakorongokat vagy tamponokat, melyet alkohollal itattunk át, vagy használjunk orvosi alkohol törlőt. Vegyünk fel egy egyszer használatos kesztyűt. Ezt követően fertőtlenítsük alkohollal.

2. Hogyan kell beadni az injekciót?

Ha a gyógyszer hideg, akkor melegítsük fel. Vegyük ki a fecskendőt a csomagolásból, ezután fertőtlenítsük a kezünket és a fóliát. Nyissuk ki az ampullát, majd szívjuk ki belőle a gyógyszert(folyadékot). Ha a fiola vége gumis, ezt bökjük át, de nagyon fontos, hogy ezután kötelező tűt cserélni, mivel eltompulhat a tű. Minden esetben, ha valami nem fertőtlenített dologgal érintkezik a tű, ki kell dobni. Ezután a fecskendőt fordítsd tűvel felfelé, majd egy kevés folyadékot nyomj ki belőle, hogy a levegő távozzon. Fejben oszd el négy felé a beteg fenekét, és a felső, jobb oldali részbe fogod beadni, hogy elkerüld az idegeket.

A fertőtlenítő kendővel töröld át az adott területet, ahova adni fogod, fontos, hogy belülről kifelé töröld a területet. A tűt helyezd 90 fokos szögbe a bőrhöz viszonyítva – Ez azonban csak az izomba történő beadásnál érvényes!

Ezután egy határozott és gyors mozdulattal bökd be a tűt, de figyelj arra, hogy az 1/3-a kint maradjon. Lassan kezd el befecskendezni a folyadékot, így a betegnek is tűrhetőbb lesz. Fontos, hogy ne mozgasd a tűt, ha úgy egyszerűbb, tarthatod a tűt az egyik kézzel, a másikkal pedig nyomhatod a gyógyszert. Tegyél egy alkoholos kendőt a tű mellé, majd ha az összes folyadékot beadtad, egy határozott mozdulattal húzd ki a tűt és azonnal tedd rá az alkoholos törlőkendőt és kezd el nyomni. A tűt ezután zárd le egy kupakkal és a többivel együtt dobd ki! Előtte érdeklődj azért utána, hogy ezeket hogyan kell a szemétbe helyezni, mivel veszélyes hulladéknak számít!

Ezután moss kezet!

Mit kell tenni, ha magadnak adod be?

Mivel anatómiailag nehéz lenne saját magunknak fenékbe beadni, így a combod fogod használni. Az előkészületek ugyanazok lesznek. Ülj le és lazíts! A combod oldalsó részének közepébe fogod beadni. A bőrt is ugyanúgy kell majd átszúrni. Ha esetleg nehezen találod meg a megfelelő részt, vagy túl vékony vagy, kicsit csípd össze a bőrt. Fontos megemlíteni, hogy sose az izmot csípd, hanem a zsírréteget.

Ami fontos! Soha ne használj kétszer egy fecskendőt és tűt! Ha pedig biztosra akarsz menni, jobb mindent többször fertőtleníteni!

betöltés...