14 rendkívül furcsa munka, ami ma már nem létezik, de régen az emberek valóban végezték ezeket

A munkánk életünk jelentős részét teszi ki, ha csak nem nyerünk a lottón. A viccet félretéve, valóban számtalan órát töltünk munkával, így nem árt, ha szeretjük azt, amit csinálunk. Napjainkban már végtelenek a lehetőségek, ha elég felkészültek és ambiciózusak vagyunk, szinte bármilyen munkát választhatunk magunknak.

A technológia folyamatosan fejlődik, ami azt jelenti, hogy a manapság meglévő munkahelyek körülbelül fele a jövőben teljesen el fog tűnni. Pontosan úgy, ahogy a múltban is. Aggodalomra azonban, semmi okunk, hiszen a régmúlt foglalkozásai helyett is voltak más munkák. A szakmák eltűnése új szakmákat szül, állítják a szakértők.

A szakemberek szerint az emberi munkaerőre mindig is szükség lesz, mégsem vagyunk ebben teljesen biztosak, hiszen a technológia rohamosan fejlődik. A korábban népszerű szakmák is a fejlődés eredményeképpen váltak szükségtelenné, ennek ellenére, félelmeink talán alaptalanok, legalábbis még nagyon-nagyon hosszú ideig.

Posztunkban mutatunk tíz rendkívül furcsa munkát, amire sokan nem is emlékszünk vagy éppen nem is hallottunk, mégis léteztek. Hallottál már repülőgép hallgatóról? Temetői bohócról vagy hónaljvágóról? Ma már el sem tudnánk képzelni ezeket a szakmákat, amik a korabeli élethez elengedhetetlenek voltak.

Repülőgép hallgató

Bizony voltak olyan idők, amikor a radarok még sehol sem voltak. Kifejlesztésük előtt emberek látták el ezt a feladatot, méghozzá egy ilyen furcsa szerkezet segítségével. Így észlelték a közeledő repülőgépeket és jelezték azokat az illetékeseknek. A felszerelés az első világháború ideje alatt volt használatban.

Orgiaszervező

Ma már el sem tudnánk képzelni, hogy létezett ez a foglalkozás. Az ókori Rómában azonban, elengedhetetlen volt az emberek szórakozásához. Az orgiaszervező feladata a zene, az ételek és a nők megszervezése volt.

Hónaljvágó

Szintén az ókori Rómába kell visszakanyarodnunk, amikor erről a foglalkozásról beszélünk. A hónaljvágó dolga a hónaljszőr levágása volt. Ezek az emberek abban az időben olyanok voltak, mint napjainkban a fodrászok a hajvágással.

Temetői bohóc

A temetői bohócnak az ókori Rómában volt nagy szerepe. Arra a célra bérelték fel őket, hogy az elhunyt személy hangját, gesztusait és viselkedését utánozzák, sőt, gyakran a ruházatuk is az elhunytéhoz hasonló volt.

“Sürgősségi” asszisztens

Ez a szakma VIII. Henrik, angol király idejében volt népszerű. Az asszisztensek feladata az volt, hogy segítsék a királyokat a vizelésben és fenekük kimosásában.

Büntetőfiú

A büntetőfiúkat a királyi családokban alkalmazták. Ők voltak azok, akik a kis hercegek helyett bűnhődtek, ha ők valami rosszat tettek. Szóval, ha valami tiltott dologra adták a fejüket, akkor ezek a fiúk kapták a büntetést, ami zavarta a hercegeket, ugyanis a szerencsétlenül járt gyerekek általában a barátaik voltak.

Fullo

Az ókori Rómában így nevezték azokat az embereket, akik a ruhákat emberi vizeletben mosták ki. Akkoriban úgy vélték, hogy a vizelet hatásosabb folttisztító, mint a víz, ezért a Fullo a nyilvános vécékben gyűjtötte össze a vizeletet, ami a szükséges volt a mosáshoz.

Telefonközpont-kezelő

A telefonkezelő a telefonközpontokban dolgozott, feladata pedig az volt, hogy kapcsolja azokat a telefonszámokat, amiket az emberek akartak felhívni. A technológia fejlődésének következtében viszont, már nem volt szükség erre a szakmára, így végleg eltűnt a süllyesztőbe.

Tejesember

A hűtőszekrény feltalálásáig a tej tárolása komoly problémát okozott az embereknek. A nem megfelelő hőmérséklet miatt a tej gyakran megsavanyodott és ki kellett dobni. A tejesember mindennap friss tejet szállított, ennek köszönhetően pedig, nem kellett hosszú ideig eltárolni a tejet. Mindenki hozzájutott a szükséges mennyiségű, egy napi tejhez a hét minden napján.

Kopogtató

A kopogtatók tulajdonképpen ébresztők voltak. Régen még nem léteztek ébresztőórák, így a kopogtató feladata volt, hogy az embereket időben felébressze. A munkát csakis akkor nevezték elvégzettnek, ha az ügyfél valóban felkelt és kiszólt a kopogtatónak az ablakon. A szolgáltatás nem került sokba, pusztán néhány fillért vett ki az emberek zsebéből.

Gandy dancer

Azok a munkások viselték ezt a nevet, akik a vasúti sínek lefektetésével és azok karbantartásával foglalkoztak. A különleges név annak köszönhető, hogy munka közben folyton énekeltek.

Lámpagyújtogató

A munka viszonylag egyszerű volt, azonban nagyon hosszú. A lámpagyújtogató feladata az utcai lámpák esti meggyújtása és reggeli eloltása volt. A lámpák számának növekedésével a munka egyre nehezebb lett, de az elektromos lámpák megjelenésével a szakma feleslegessé vált.

Bábuállító

A bowling pályákon dolgoztak a bábuállítók, akik gyerekek voltak. A feladatot némi zsebpénzért végezték, a munka pedig a bábuk visszaállítása volt.

Felolvasó

Régen az emberek jelentős része analfabéta volt. A felolvasók munkája az volt, hogy az irodalmi műveket és a napi híreket felolvassa nekik.

betöltés...