16 állat pár, akiket rendszeresen összetévesztünk egymással

Az állatok világa rendkívül érdekes, izgalmas és adott esetben rejtélyes. Ezt a sokszínűséget nagyon nehéz nyomon követni, főleg, ha közeli rokonokról van szó. A különbségek olykor annyira kicsik, hogy könnyedén összekeverjük az állatokat. Ennek oka, hogy a különféle fajok környezete nagyon hasonló, így fejlődésük és kinézetük is hasonló jellemzőket és tulajdonságokat mutat.

Olvashattunk már olyan meglepő híreket is, amiben például arról számoltak be, hogy egy nő azt hitte, kutyát nevel, később azonban kiderült, valójában egy medvével él együtt. Ezeket a félreértéseket elkerülendő, cikkünkben bemutatjuk azokat az állat párokat, amiket a leggyakrabban tévesztünk össze egymással.

Elsőre persze nem látható a különbség, viszont, ha egy kicsit jobban szemügyre vesszük őket, akkor könnyedén megkülönböztethetjük ezeket az állatokat.

Jaguár vs. Leopárd

A hasonlóságok ellenére ezek a nagymacskák különböző kontinenseken és éghajlati területeken élnek. A leopárdok a szavannákon, a jaguárok pedig a dél-amerikai trópusi erdőkben találhatók meg. A jaguárok nagyobbak, a leopárdok pedig, sok más macskával ellentétben szeretnek a vízben lenni.

Aligátor vs. Krokodil

Az aligátorokat és krokodilokat laikus szemmel könnyedén összekeverhetjük. Orruk alapján viszont, egyszerűen megkülönböztethetjük őket. A krokodiloknak kiemelkedő, hosszúkás, V-alakú orruk van, míg az aligátoroké rövidebb, szélesebb és U-alakú. A fogukat figyelembe véve, a krokodilok olyanok, mintha vigyorognának, ezzel szemben az aligátorok felső állkapcsa szélesebb, mint az alsó, ezért fogaik nem láthatóak.

Darázs vs. lódarázs

Mindkét rovarban közös vonás, hogy veszélyt jelentenek ránk nézve. A lódarazsak nagyobbak és fekete-narancssárga színűek, a csíkok helyett pedig, inkább foltosak. A darazsak élénk sárga-fekete színűek, a két szín pedig sávokban, csíkokban váltja egymást.

Fóka vs. Oroszlánfóka

A fókák hatalmas, de nagyon aranyos állatok. Testüket szőr borítja, apró mellső uszonyuk pedig nem teszi lehetővé, hogy sétáljanak, így arra kényszerülnek, hogy a hasukon csússzanak. Az oroszlánfókák bőre teljesen sima és hatalmas békalábaiknak köszönhetően mozognak.

Teknősbéka vs. teknős

Mindkét állat nagyon lassan mozog és négy lábbal rendelkezik. A teknősbéka viszont, inkább vízi állat, mintázata pedig foltokra és körökre hasonlít, hogy jobban elrejtőzhessenek a vízben. Ezzel szemben a teknős szárazföldi állat, ami ideje nagy részét a földön tölti, méghozzá úgy, mint egy szikla.

Holló vs. varjú

Ezek a madarak rendkívül hasonlóak, de a hollók szélesebbek, tolluk pedig divatosnak mondható, kis szakálluknak köszönhetően. A varjak és a csókák mérete nagyjából ugyanakkora, de a varjak lába és csőre szürke, valamint díszes tollas “nadrágot” viselnek. A csókák rövid csőrűek, fejükön pedig fekete “sapkát” hordanak.

Szamár vs. Öszvér

Amíg a szamár egyedi faj, addig az öszvér a szamár és a ló hibridje. Az öszvér feje a lóé, de túlméretezett fülét a szamártól örökölte.

Mezei nyúl vs. Házi nyúl

Kedves kisállatnak a nyúl kiváló, a mezei nyúl viszont, annál kevésbé. A mezei nyúl ugyanis sokkal nagyobb, gyorsabb, lábai és fülei is hosszabbak, mint a házi nyúlé. A nyulak inkább a zöldségeket kedvelik, a mezei nyulak azonban, előnyben részesítik a kérgeket és a gallyakat. Míg a nyulak társas lények, a mezei nyulak általában magányosak. A nyulakat könnyű háziasítani, a mezei nyúl többnyire vad marad és nehéz befogni is.

Moly vs. Pillangó

A molyok sátorszerű szárnyakkal rendelkeznek, a pillangók függőleges szárnyúak. A moly általában nyitott szárnyakkal pihen, míg a pillangók szárnya ilyenkor zárva van. A molyok antennái hosszúak és vékonyak, a pillangóké pedig rövid és tollas. A pillangók nappali, a molyok éjszakai állatok.

Delfin vs. Barna delfin

A két delfin között az orruk, uszonyok és alakjuk jelenti a különbséget. A delfinek hosszú orral, karcsú testtel és hajlított uszonyokkal rendelkeznek. A barna delfineknek viszont, lapos hasa, kisebb békalábai és rövidebb, háromszög alakú hátsó uszonya van.

Menyét vs. Hermelin

Ez a két állat nagyon közeli rokon. A hermelin hosszabb, fekete végű farokkal, míg a menyét rövid azonos színű farokkal rendelkezik, mint a teste. A hermelin pattogó járással mozog, a menyét normál módon közlekedik a földön. A hermelin szőre télen fehérré válik.

Sas vs. Sólyom

A sasok hatalmas madarak és inkább a nyílt tereket kedvelik, mint például a hegyek. A sólymok kisebbek és fürgébbek a levegőben, valamint zárt területeken is képesek manőverezni. A vadászsólyom a legkisebb és leggyorsabb mind közül, emellett pedig nagy szemük és rövidebb csőrük van.

Egér vs. Patkány

Ez a két rágcsáló könnyen megkülönböztethető, méghozzá három tulajdonságuk alapján, ami a méretük, a farkuk és a fülük. Az egerek kis méretűek, még a fiatal patkányokhoz képest is, illetve vékony és hosszú farkuk van. Ezzel szemben a patkányok nagyobbak, farkuk vastag és szőrtelen. Az egereknek testükhöz képest nagy fülük van, ami kerek és hajlékony, arcuk pedig, nagyon apró és háromszög alakú. A patkányok arca ennél nagyobb és jóval szembetűnőbb.

Sirály vs. Albatrosz

A sirályok a víz közelében élnek, legyen az tó vagy tenger. Imádnak repülni és búvárkodva halásznak. Ezzel szemben az albatroszok nem kedvelik a hosszú utakat, ettől függetlenül sok időt töltenek a levegőben a víz felett. Egyedi orrlyukaik pedig, lehetővé teszik a só eltávolítását a vízből és az élelemből.

Torkosborz vs. Méhészborz

Annak ellenére, hogy különböző éghajlati övezetben élnek – az Afrikában élő méhészborz és az északi erdőkben élő torkosborz – mindketten a Mustelidae családhoz tartoznak. A torkosborz magasabb, hosszabb lábbakkal, nagyobb fülekkel és barna szőrzettel, sárga csíkokkal rendelkezik. A méhészborz a szárazföldet kedveli, fekete szőrzete fehér köpennyel van díszítve.

Farkas vs. Prérifarkas vs. Sakál

A sakálok Afrikában, Ázsiában és Indiában élnek, a prérifarkasok lakhelye Észak-Amerika, a farkasok pedig majdnem mindenütt megtalálhatók a világon. A farkasok erősek és nagyok, a prérifarkas és a sakál karcsúbb és törékenyebb állat. A prérifarkas felismerhető az arcán és a fülén lévő vörös szőrről, a sakálok pedig sárgás színükről. Emellett a sakálok kevésbé bolyhosak, szőrzetük kisebb, mert nem kell elviselniük a kemény, hideg teleket.

Egy vicces bónusz a végére:

Hugh Jackman és Daniel Ricciardo

betöltés...