14 feltaláló, akik megérdemelnék, hogy többen ismerjék a nevüket

Szinte lehetetlenség felsorolni egytől-egyig azokat a zseniális elméket, akik találmányaikkal hozzájárultak az emberek életének jobbá tételéhez. Sajnos a legtöbbet közülük alig ismerni és szinte sehol sem lehet találkozni a nevükkel, pedig nagyon is megérdemelnék a hírnevet. Az alábbiakban 14 ilyen fantasztikus embert mutatunk be.

1. Giovanni Caselli (1815 – 1891)

Olasz fizikus, feltaláló és pap. Ő alkotta meg az úgynevezett pantelegraph-ot, ami a faxok egyik elődjének tekinthető, ugyanis ez 150 évvel megelőzte azokat.

2. Henry Heyl (1842 – 1919)

Megalkotta az úgynevezett phasmatrope-ot, ami gyakorlatilag egy vetítőgép volt, annyi különbséggel, hogy nem filmet lehetett belehelyezni, hanem egy kis korongot (ami az alábbi képen is látszódik) és amit pörgetve megjelent a mozgás illúziója.

3. Patricia Bath (1942 -)

Ő az első női afro-amerikai orvos, aki szabadalmaztatni tudta a találmányát, ami az úgynevezett laserphaco szonda és amit a szürkehályog eltávolítása során használnak.

4. Nikola Tesla (1856 – 1943)

Szerb-amerikai fizikus, minden idők egyik legkiemelkedőbb feltalálója, mégis, ehhez viszonyítva méltatlanul kis hírnévvel és szegénységben hunyt el. A nevéhez többek közt olyan találmányok fűződnek, mint például az indukciós motor, ózonfejlesztő generátor és sterilizálási eljárás, valamint az egy- és többfázisú váltakozóáramú villamos hálózat.

5. Garrett Augustus Morgan (1877 – 1963)

Varrással és szabással foglalkozott, de igazi hírnevet akkor szerzett magának, amikor elkészített egy gáz maszkot, amit a katonák és tűzoltók használtak az I. világháború idején.

6. Dr. Semmelweis Ignác (1818 – 1865)

Az “Anyák megmentőjét” talán nem szükséges nagyon bemutatni, hiszen mindenki tudja, hogy a klórmész-oldatos kézmosással milliók életét mentette meg.

7. Emmy Noether (1882 – 1935)

A modern algebra megalapozói közé tartozik, róla nevezték el – többek közt – a Noether-gyűrűket. Az általa bizonyított Noether-tétel a modern fizika egyik legfontosabb alaptétele.

8. Dr. Charles Richard Drew (1904 – 1950)

Afrikai-amerikai kutató, orvos, sebész és feltaláló. Neki köszönhető az, hogy vérellátó központok jöttek létre, ugyanis forradalmasította az emberi vérplazmával kapcsolatos felfogást. A II. világháború alatt sikeresen át tudta ültetni az orvosi technikáit a gyakorlatba, valamint a vérátömlesztéséről, illetve a vérfeldolgozási stratégiáiról vált ismertté.

9. Willis Johnson

Forradalmasította a cukrászvilágot, ugyanis 1884-ben megalkotta a kézi habverő-gépet, amivel rengeteg időt és energiát tudtak megtakarítani a sütéssel foglalkozók.

10. William Austin Burt (1792 – 1858)

Amerikai feltaláló, akinek a nevéhez – többek közt – az írógép feltalálása kötődik, de ő készített elsőként napiránytűt is.

11. Dietrich Nikolaus Winkel (1777 – 1826)

Német származású feltaláló, az első igazi metronóm megalkotója.

12. Daniel Hale Williams (1856 – 1931)

Afrikai-Amerikai származású sebész. Ő végzett a világon először sikeres nyílt szívműtétet.

13. Henry Blair (1807 – 1860)

Sajnos rabszolgaként élt, amikor feltalálta a gyapotmagvető-gépet, így sosem kaphatott szabadalmat érte.

14. Gideon Sundback (1880 – 1954)

Svéd-amerikai mérnök, aki Whitcomb L. Judson cipzárját fejlesztette és tökéletesítette azzal, hogy megalkotta a nyitást, illetve a zárást végrehajtó kocsit.

betöltés...