15 tévhit a cápákról, amelyet épp itt az ideje elfelejtenünk

Egyáltalán nem meglepő, hogy félünk a cápáktól, hisz rengeteg félelmetes és hátborzongató film készült már, amely könyörtelen ragadozónak állítja be ezt az állatot. A valóságban azonban sokkal nagyobb az esélye annak, hogy egy tehén öl meg minket, minthogy cápatámadás áldozatai legyünk. Nagy valószínűséggel már neked is megfordult a fejedben, tengerben úszkálás közben, hogy egy cápa rajtad tartja a szemét és arra vár, hogy megehessen.

Most azonban, cikkünkben te is szembesülhetsz a leggyakoribb cápákkal kapcsolatos mítoszokkal, amelyek a saját biztonságunk érdekében, egyszer és mindenkorra el kellene felejtenünk.

A cápák egy csepp vért is képesek kiszagolni

A cápák szaglása ugyan rendkívül fejlett, de természetesen nem határtalan. Tény és való, hogy vannak olyan fajok, amelyek akár négyszáz méter távolságból is képesek megérezni a vért, ez azonban nem jelenti azt, hogy azonnal ránk is támadnak. Legalábbis jó esetben.

A cápák szeretik az emberhúst

A cápák nem azért támadnak az emberre, mert szeretik az emberhúst. Minden cápafajnak különbözik az ízlése, de egyiknek sem az emberhús a kedvenc eledele.

A cápák szándékosan vadásznak az emberekre

Egy cápa nem azért támad egy úszóra vagy búvárra, mert látja, hogy ember. Ezek az állatok a legtöbb esetben azt hiszik az emberről, hogy például egy vízben ügyetlenkedő fóka, ezért támadják meg. Ugyanakkor az is igaz, hogy a cápák bármire rátámadnak, ami mozog.

Ha egy cápa abbahagyja az úszást, akkor meghal

A cápák kétféle módon jutnak oxigénhez. Az elsőhöz a fejükön található izmokat arra használják, hogy a vizet a kopoltyúkon átpréselve dolgozzák fel. Ilyenkor a cápák legtöbbször a tenger fenekén pihennek, szinte teljesen mozdulatlanul.

A másik módszer az, ami a mítosz alapjául szolgál, ehhez ugyanis a cápáknak mozogniuk kell, hogy a kopoltyújukon keresztül meg tudják szűrni a vizet. Innen a következtetés, hogyha egy cápa nem mozog, akkor már nem él. Az óceánokban található 400 cápafaj közül mindössze húszra jellemző a második módszer, illetve ezek a cápák az első módszer segítségével is képesek lélegezni.

A cápák képesek kiugrani a vízből

A mozifilmekben a cápák kiugranak a vízből, hogy elkaphassák áldozatukat. Ez azonban nem igaz. Egyedül a fehér cápák képesek 2,5 méternél magasabbra ugrani, ezzel ellentétben a többi cápa inkább csak csap egyet a víz felszínén, ezt pedig nagyon is túlzás lenne ugrásnak nevezni.

Egy medúza jó búvóhely

Ez a legenda leginkább a búvárok körében népszerű. Eszerint egy cápatámadás esetén egy medúza mögé bújva van a legnagyobb esélyünk a túlélésre. Ez szintén egy hatalmas tévedés. A cápák ugyanis nem félnek a medúzáktól, sőt, a bőrük olyan vastag, hogy meg sem érzik a csípésüket.

Az összes cápafaj ragadozó

Mondanom sem kell, hogy ez a feltevés sem igaz. A cetcápa például az ijesztően óriási mérete ellenére csakis kizárólag planktonokkal táplálkozik, amit a módosult kopoltyúja segítségével szűr meg.

A cápák nem jönnek a tengerpartok közelébe

Ez tényleg ritka jelenség, de nem elképzelhetetlen. A cápák ugyanis nemcsak a tengerpartokon fordulhatnak elő, de egyes esetekben még az édesvizű folyókon is felúszhatnak, ezért a torkolat közeli folyóknál és a tengerpartokon sem árt óvatosnak lenni.

Minden cápa ugyanolyan

Ezek az állatok rendkívül különbözőek. Nagyjából négyszáz cápafaj él az óceánokban, amelyek mérete a húsz centistől egészen a tizenkét méteresig is terjedhet.

A cápák könyörtelenek

Ha cápával találkozunk, akkor minden esetben rendkívül fontos a reakciónk. Igyekezzünk higgadtak maradni, illetve a szemébe nézni és agresszívan üvölteni, ez ugyanis képes elijeszteni a cápákat.

A cápák a vízfelszín közelében úsznak

A hollywoodi filmekben általában úgy közelítik meg a cápák az embert, hogy uszonyuk kilóg a vízből. Azonban az, hogy nem látunk cápauszonyt, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a közelben nincs is cápa. A legtöbb faj ugyanis nagyon mélyen a víz alatt úszik, mivel itt tudják elejteni a számukra fontos zsákmányokat.

A cápák csak az oldalukra fordulva tudnak harapni

Naná, hogy ez sem igaz. A cápák bármilyen szögből képesek harapni, így igyekezzünk mindig óvatosak lenni.

A cápák több száz évig élnek

Az, hogy a cápák akár ezer évig is élhetnek, egy újabb tévhit. Átlag-élettartamuk ugyanis körülbelül 70 év. Kivételek azonban mindig vannak. A grönlandi cápák átlag-élettartam például 300 és 500 év közé tehető. Ez pedig leginkább a rendkívül lassú anyagcseréjüknek köszönhető.

A cápáknak nyelvük van

Azt a mítoszt, hogy a cápáknak nyelvük vagy egészen pontosan egy “basihyal” nevű szervük van, szintén a filmeknek köszönhetjük. Valóban van egy porc, amely a mellkasuktól a szájukig vezet, ennek azonban a csontvázuk szerkezete miatt van fontos szerepe, a táplálkozási folyamatukhoz egyáltalán semmi köze.

A cápák képesek hátrafelé úszni

A cápák anatómiája semmilyen formában sem teszi lehetővé számukra, hogy hátrafelé ússzanak. Ez is csak egy népszerű filmes jelenet, amiben a cápa hátrafelé úszva menekül meg a csapdából.

betöltés...