Így néz ki Fukushima, 8 évvel az atomkatasztrófa után.

Már több, mint 8 éve annak, hogy Japánban nukleáris katasztrófa tört ki. Egy fotós úgy gondolta, hogy visszamegy, bejárja a egész helyet és megörökíti, milyen körülmények uralkodnak ott. A fotókon többnyire egy igazi szellemváros látható pont úgy, ahogy Csernobilban. Nem sokban különbözik a kettő egymástól. Aki nem ismeri az esetet annak röviden vázoljuk.

2011. március 11-én a Japánban található Fukusima Daiicsi atomerűben súlyos nukleáris üzemzavarokat és baleseteket okozott a földrengés és az utána következő cunami. A helyzet nagyon gyors ütemben romlani kezdett. Kezdetben csak három reaktorban jelentkezett kár, majd négy reaktorblokk szerkezetileg meghibásodott.

Az erőműből kiszivárgott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig mindent beszennyeztek, a levegőt, a földet és még a vizet is. 2012-ben egy parlamenti bizottsági jelentésben emberi felelőtlenségnek minősítették az esetet, ugyanis a földrengés időpontjában az atomerőmű hat reaktora közül háromnál karbantartási munkákat végeztek, ezért azok nem működtek, a maradék három pedig automatikusan leállt a rengések miatt.

Olyan nagy volt a sugárzás, hogy kénytelenek voltak körülbelül 470.000 embert evakuálni. Mivel a lakosságot késve vagy nem megfelelően értesítették az esetről, ezért ők abban a  hitben hagyták el otthonaikat, hogy hamarosan visszatérhetnek.

Ám sajnos erre már nem volt esély, így az otthon hagyott házi és haszonállatokért már nem tudtak visszamenni, így azok vélhetően szomjan és éhen haltak. A katonák, akik speciális ruhákban védték a térséget arról számoltak be, hogy még elég sokáig láttak több macskát kutyát, sőt marhát kóborolni az utcákon, akiknek fogalma sem volt arról, hogy mi történik.

Hasonló baleset történt 1986.-ban az ukrajnai Csernobilban, csak ott nem természeti katasztrófa idézte elő a problémát, hanem az atomerőmű 4-es reaktora gőzrobbanás következtében kigyulladt, majd bekövetkezett a nukleáris olvadás. Ott szintén evakuálni kellett a lakosokat, mert magas radioaktív sugárzás volt jelen a levegőben.

Amikor egy fotós visszament több év leforgás után az ominózus helyszínre hihetetlen képeket készített az ott uralkodó helyzetekről.

Az autók csak úgy sorakoztak egymás után, amit szép lassan benőtt a gaz és a természet. Az utcák üresek voltak, ám a közvilágítás és a közlekedési lámpák azóta is megállás nélkül működnek.

A boltok polcain mind a mai napig sorakoznak az italok és élelmiszerek, persze jó vastag por fedi őket, ami szintén az idő múlásának jelét mutatja. Majdnem mindent beszőttek a pókok, így olyan, mintha egy horror filmbe csöppentünk volna.

A kisebb élelmiszerboltok falai elkezdtek düledezni, az ablakok ki voltak törve és bizony az anyatermészet megkezdte munkáját, és visszaszerzi azt, ami jogosan az ő tulajdona volt.

Az iskolák padlói is beszakadtak az ebédlőkben a megterített asztalokon vastag por áll. Már csak az hiányzott volna, ha néhány szellem megjelenik a folyosókon.

Az embereket olyan gyorsan menekítették ki a radioaktív területekről, hogy idejük nem volt összepakolni.

Mivel már senki sem gondozza a növényeket, ezért azok elkezdtek rohamosan nőni és mindent belepni.

A rendőrök és katonák kénytelenek maszkban állva védeni az objektumot, ahova nem minden ember teheti be a lábát.

Megszámlálhatatlan mennyiségű fekete zsák, amibe a sugárszennyezett földet lapátolták.

Hihetetlen, hogy mennyi időt töltöttek bent ezen a területen, hogy a szennyezett földet bezsákolják. Ki tudja, hogy a tengeri élővilággal mit művelt az az anyag, vagy, hogy a levegőben meddig terjedt. Állítások szerint Tokióban is mértek radioaktív szennyezettséget.

S lám, mint mondtuk az anyatermészet megkezdte munkáját, és visszahódítja azokat a területeket, amik mindig is hozzá tartoztak, csak az emberek elvették tőle.

Hihetetlen mi lesz egy ember lakta területtel, ha éveken át nem mutatkozik meg az ő munkásságuk.

Kész szellemváros lett nem igaz?

betöltés...