Azok a gyerekek és nagyszülők, akik sok időt töltenek együtt, boldogabban és tovább élnek

Egy kutatás szerint tovább élnek azok a nagyszülők, akik sokat vannak együtt az unokáikkal, míg egy másik vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy az együtt töltött idő a gyerekekre is jó hatással van. Minél közelebb áll egymáshoz unoka és nagyszülő, annál boldogabbak lesznek és annál kevésbé kell tartaniuk a depressziótól.

A nagyszülők és az unokák között nagyon szoros kötődés tud kialakulni. Az oxfordi egyetem kutatói úgy döntöttek, még mélyebbre ásnak ebben a témában. Több mint 1500 gyerekről gyűjtöttek adatokat és elemezték őket. Arra a következtetésre jutottak, hogy azok a gyerekek, akik együtt élnek a nagyszüleikkel vagy nagyon közeli kapcsolatban állnak velük, érzelmileg kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak.

Jobb az életminőségük, felnőttként kevésbé hajlamosak a depresszióra. Egy másik tanulmány szerint ez oda-vissza működik, tehát a nagyszülőkre nézve is érvényesek ugyanezek az előnyök. Ha sokat vannak egymás társaságában, az unokáknál és a nagyszülőknél is jelentősen csökken a depresszió kialakulásának esélye.

De nem csak pozitív dolgokat mutattak ki a vizsgálatok. Az is kiderült, hogy azok az idős emberek, akikről gondoskodnak, de nem tudják a törődést viszonozni, hajlamosabbak a depresszióra. Azt is kimutatták, hogy a gyerekek hajlamosak eltávolodni a nagyszülőktől, amikor elérik a korai felnőttkort. Aztán később, mikor érettebbé válnak, visszatalálnak hozzájuk.

A világ sok országában a nagyszülők nem rendelkeznek törvény adta jogokkal unokáikkal kapcsolatban, ha a szülők úgy döntenek, hogy nem engedik találkozni a nagyszülőket és az unokákat, akkor ez ellen nem tehetnek semmit. A tanulmány ezért arra is igyekszik felhívni a szülők figyelmét, hogy mennyire fontos a nagyszülők és unoka közötti szoros kapcsolat.

Az unokák aktívabbá és izgalmasabbá teszik a nagyszülők életét. A nagymamák gondoskodnak és ellátják az unokát, miközben a nagypapák megtanítják az élet fontos dolgaira. Azon nagyszülők esetében, akik az unokáikkal több időt töltenek együtt, 37\%-kal alacsonyabb a halálozási ráta, mint azoknál, akik nincsenek együtt ennyit az unokákkal.

BÓNUSZ: Imádni való nagyszülők az unokáikkal

1. A nagypapa mini klónja

2. A legjobb szundipárna? A nagypapa mellkasa!

3. “Én és a nagymamám 1992-ben. Még mindig bivalyerős és bármikor képes engem lefutni.”

4. “Aki egyszer nindzsa volt, örökre az is marad. Én 3 évesen a nagypapámmal 1987-ben.”

5. “A nagyapám és én az orvosi egyetemen 70 év különbséggel – és egyformán kialvatlanul.”

6. “A nagyapám először találkozik a fiammal.”

betöltés...