Kis dolgok, melyek megakadályozzák a fogyást

Az elmúlt 40 évben közel megháromszorozódott az elhízás aránya a világon. Fogyni tényleg nem könnyű, kipróbálhatunk kínszenvedéses diétákat, kimerítő edzésterveket, számolhatjuk a kalóriákat. De vannak olyan mindennapos szokások is, melyek megnehezítik a dolgunkat és egyre távolabb sodorják tőlünk a fogyás lehetőségét. Ezeket a szokásokat jobb, ha mielőbb lecseréled olyanokra, melyek segítenek a fogyásban.

1. Kihagyod a reggelit

Kutatások szerint azok, akik reggeliznek, kevesebb extra súlyt szednek fel, mint azok, akik kihagyják a nap első étkezését. Egy kutatás során 350 felnőttet vizsgáltak, és azt tapasztalták, hogy akik mindennap reggeliztek, azoknak keskenyebb volt a derekuk, mint azoknak, akik kihagyták a reggelit. Ez pedig teljesen logikus: ha nem eszel reggel, ebédre már úgy megéhezel, hogy sokkal többet fogsz enni a kelleténél.

2. Nem iszol elég vizet

Ha vizet iszunk, azzal kalóriát égethetünk, azaz gyorsabban fogyhatunk. Egy tanulmányban elhízott nőknél vizsgálták a vízivás hatásait. Az eredmények szerint egy év alatt 2 kg-ot fogytak azok, akik naponta több mint 1 liter vizet ittak meg. Legközelebb, ha megszomjazol, ne is gondolj más italra, válaszd a jól bevált vizet.

3. Késő este eszel

Tanulmányok eredményei erősítik meg, hogy jobb, ha kerülöd a késő esti vacsorát, ha nem akarsz plusz kilókat magadra szedni. Ha túl későn eszel, a szervezet több kalóriát tárol el zsírként és kevesebbet éget el. Ha éhes vagy, valami könnyű étellel csillapítsd az éhségedet, de késő este már ne ess neki a hűtőnek.

4. Keveset alszol

Ha lecsípsz az alvásból, annak komoly hatásai lehetnek a súlyodra. Ha túl fáradt vagy, nem fogsz nekiállni edzeni, hanem sok kávéval és magas szénhidráttartalmú rágcsálnivalókkal próbálod majd fenntartani az energiaszintedet. A kevés alvás az anyagcserét is lassítja. Legalább 7 órát aludj mindennap.

5. Zsírszegény élelmiszereket fogyasztasz

Ellentmondásnak tűnik, mégis igaz, hogy a zsírszegény ételektől hízni fogsz. Ha nincs benne zsír, az adott élelmiszertől csak még éhesebb leszel és még többet fogsz enni. A zsírszegény tejtermékek pedig még a kalcium, az A- és a D-vitamin felszívódását is meggátolhatják.

6. Evés közben másra figyelsz

Mikor enni készülsz, azt próbáld úgy tenni, hogy közben nem a kedvenc sorozatodat nézed vagy nem a közösségi oldalakon nézelődsz. Ha nem koncentrálsz az evésre, a kutatások szerint többet fogsz enni. Ha viszont semmi más nem vonja el a figyelmedet, jobban fogod élvezni az étel ízeit és jobban tudod kontrollálni, hogy mennyit fogyasztasz belőle.

7. Túl sok alkoholt iszol

Legközelebb, mikor legurítanál egy pohár sört, gondold át újra. A sörtől hamar megnő a pocakod, maga az alkohol minden típusa fokozott súlygyarapodást okoz. Próbálj kevesebbszer a pohárért nyúlni, ha nem vagy elégedett a súlyoddal.

8. Az íróasztalnál ülsz egész nap

Tanulmányok szerint szoros összefüggés van az ülő életmód és az elhízás között. Próbálj meg legalább 60-90 percenként mozogni valamennyit. Ha kell állíts be időzítőt, hogy biztosan ne feledkezz meg a mozgásról. Végezz néhány mozdulatot akár a székedben vagy sétálj, lépcsőzz. A lényeg, hogy mindennap mozogj.

betöltés...