10 paraméter, ami alapján a repülőtéri vámtisztviselők titokban értékelnek téged

A reptéri vámtisztviselők olyanok, mint a nyomozók. Folyamatosan figyelik az embereket, hisz igyekeznek kiszűrni a veszélyes utasokat. Nyomon követik a gesztusokat, arckifejezéseket, viselkedést, hangulatot és nem utolsó sorban a beszédet. Például, egy izzadó utas idegességről árulkodik, ám ez nem minden esetben jelenti azt, hogy vaj van a füle mögött. Lehet, hogy csak életében először repül és ez okozza az izgalmat, ezáltal pedig az izzadást is. Ettől függetlenül nem szabad elsiklaniuk semmilyen apró jel felett sem, mert ellenkező esetben súlyos következményei lehetnek a figyelmetlenségnek.

Gyors és pontos elemzést kell végezniük, méghozzá nagyon rövid belül, hogy a tömegben is felismerjenek egy esetleges bűnelkövetőt. Az ilyen pszichológiai tesztelés vagy expressz diagnosztika ideje nem haladja meg a 2-3 percet.

Cikkünkből megtudhatod, mire fordítanak különös figyelmet a vámtisztviselők és milyen viselkedéstől válnak gyanússá az utasok.

Az utas állandóan megérinti a táskáját.

Ha valaki többször kinyit és bezár egy táskát, hátizsákot vagy akár a bőröndjét anélkül, hogy bármit beletenne vagy kivenne belőle, azonnal felmerül a kérdés, hogy: miért csinálja? Lehet, hogy fél a repüléstől, késik a gépe vagy a túlzott figyelem zavarja. Ez a viselkedés azonnal gyanússá válik. Az illető akkor is felkelti a vámtisztviselők figyelmét, ha nem a kezével, hanem lábával többször is megérinti csomagjait vagy kezével babrál ruhája gombjaival. Ezek ugyanis, mind a túlzott idegesség jelei.

Gyakran pislog és ásít.

A repülés előtti szokásos szorongáson túl bizony akadnak olyan cselekedetek is, mint például a pislogás, ásítás, köhögés, ami elárulhatja az utast, aki azon ügyködik, hogy félrevezesse a biztonsági szolgálatot. A vámtisztviselők leginkább a testbeszédre összpontosítanak, ugyanis az emberek szándékaiknak csupán hét százalékát fejezik ki szavakkal a repülőtéren. Az utasok több, mint fele nem verbális jelekkel kommunikál. Ráadásul, mindez általában tudat alatt történik, így az utas anélkül árulja el magát, hogy tudná mit csinál.

Az utas gyakran dörzsöli a tenyerét.

A kéz összedörzsölése egy teljesen hétköznapi dolog, ám a reptéri biztonsági szolgálat számára idegességről árulkodik. A reptéren az emberi test fokozottan éber állapotban van, vagyis felgyorsítja az anyagcserét és az izzadást is. Ha egy utas tenyere izzad, különösen, ha valamilyen bűnelkövetőről van szó, aki csalni akar, akkor a félelem, a szégyen és bűntudat miatt izzadni kezd a tenyere. Az ilyen utas szeretne minél átjutni az ellenőrzési ponton és elkerülni a nem kívánt figyelmet.

Keresztezi a karokat és a lábakat.

A keresztbe tett karok vagy lábak azt jelzik, hogy az illető nem szeretne kommunikálni, elzárkózik mindentől és mindenkitől. Ez a gesztus mindig gyanúsnak tekinthető.

Összeráncolt homlok, zárt ajkak

Arckifejezéseink másodpercek alatt megváltoznak, így a harag vagy félelem és idegesség, ha csak egy pillanatig is, de láthatóvá válik. Az emberek ugyan képesek irányítani érzelmeiket, de a szorosan lezárt ajkak, az aszimmetrikus mosoly, az összeráncolt homlok a rejtett agresszió jelei, így ezeket a vámtisztviselőknek nagyon könnyű kiszúrni.

Rengeteg hajtű, karkötő és komplex frizura

Egy csinos, hajtűkkel tűzdelt haj, karkötő, nyaklánc vagy gyűrű könnyedén megzavarhatja a fémdetektort és ezzel egyidejűleg a vámtisztviselőket is. Még, ha tényleg csak a fodrásztól megyünk a repülőtérre és semmi rossz szándékunk nem volt csinos frizuránkkal, a biztonsági szolgálat emberei megkérhetnek, hogy bontsuk ki a hajunkat, így megbizonyosodhatnak arról, hogy nem csempészünk semmit.

Hosszú szoknya vagy túl sok zsebbel rendelkező nadrág

A szoknyákkal egyszerű és átlátható a helyzet, hiszen egy laza ruházat alá könnyen elrejthetők a tiltott tárgyak. A sok zsebbel rendelkező nadrág esetén is számos lehetőség van, de mindkét esetben nehéz dolga van a csempésznek, ahogy elérkezik a fémdetektoros és átvilágító kapuhoz.

Késői érkezés és jegyvásárlás az indulás előtti napon.

A repülőjegy megvásárlása vagy éppen cseréje néhány nappal az indulás előtt aggodalomra ad okot a vámtisztviselők körében ugyanúgy, mit az egyirányú jegy. Mi okozhatja a tervek ilyen változását? Ezt biztosan meg fogják kérdezni tőled, így a válaszra fel kell készülni. A helyzet ugyanis az, hogy a jegyeket gyakran változtatják meg, továbbá, a bűncselekményt elkövetni szándékozó utasok egy harmadik félen keresztül vásárolja meg saját jegyét.

A késést gyakran alkalmazzák azok az utasok, akik valami illegális dolgot próbálnak csempészni, ugyanis azt gondolják, hogy ilyen esetben az ellenőrzés gyorsabb és kevésbé hatékonyabb, így könnyebben átjutnak rajta. Ám az átvizsgálás meggyorsítása érdekében mindig a rendészeti tisztviselőket riasztják.

Az egyszerű kérdések megválaszolása

A vámtisztviselők nem kérdezik meg a látogatásod célját és helyét csak azért, mert unatkoznak. Az utas, akinek nincs rejtegetni valója nyugodtan és informatív módon válaszol minden kérdésre, míg ezzel szemben a hazug utas eltakarja a száját és minél többször kérdezik, annál többször ad más-más választ.

Eltérő poggyász

A szkennelés során az alkalmazottak látják, mi van a csomagodban. Néhány dolog viszont, gyanús lehet. Ilyenkor ellenőrzik a poggyász tartalmát, a látogatás célját és az útitervet. Például, egy üzletembertől kérhetnek üzleti dokumentumokat, méghozzá a legfrissebb dátumokkal.

A biztonsági szolgálat embereinek percek alatt kell megítélnie, hogy utas veszélyes-e vagy sem. Ha túlzott izgalmat figyelnek meg, de nem találnak az utasnál semmit, akkor megkérik a légiutas-kísérőket, hogy a repülés ideje alatt tartsák szemmel az adott utast.

betöltés...