7 egészségügyi tévhit, amit még mindig sokan rosszul tudnak

Az, hogy elsősegélyben tudjunk valakit részesíteni, ahhoz kell egy alaptudás. Ezt a legtöbben a jogosítvány csinálásakor elsajátítják. Sok ember csak gyorsan bemagolja a fontos dolgokat, levizsgázik és ennyi. Pedig nem is gondolnánk akkor, hogy ez a fajta tudás, nemcsak egy balesetnél, hanem akár a mindennapokban is jól jöhet.

Ha látjuk, hogy valaki rosszul lett, a legelső,amit minden esetben meg kell vizsgálnunk: meggyőződni, hogy nincs több veszélyforrás, majd pulzus ellenőrzése, lélegzik-e, illetve a pupillák reakciót világos és sötét fényre. Ha ezek valamelyike hiányzik, meg kell kezdeni az újraélesztést!

2.

Hipotermia – kihűlés

Legelső hiba, amit elkövethetünk, hogy hóval, olajjal vagy vazelinnel dörzsöljük magunkat, mert állítólag ettől gyorsabban emelkedik a testhőmérséklet. Azonban ezt felejtsük el, ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, ha a kihűlt személyt egy meleg szobában lefektetjük, száraz ruhát adunk rá, és jól bebugyoláljuk az átfagyott testrészeket. Meleg étellel és édes italokkal tudunk ezen segíteni. Viszont, ha az illető alkoholt fogyasztott, kérjünk segítséget, mivel ilyenkor kitágulnak a véredények és fokozottabb lesz a hőleadás.

2.

Szívleállás esetén a teendő nem ugyanaz a felnőtt és gyerek számára. A közvetett szívmasszázs a felnőttek számára 2 kézzel, tenyérrel végezendő, míg a csecsemőknél ezt két ujjal végezzük el. Fontos tudni, a szívmasszázst csak akkor kezdhetjük el, ha a személy egyenes és szilárd felületen fekszik! Nem árt mindenkinek ezt a tudást felfrissíteni, hisz bármikor szembesülhetünk azzal, hogy nekünk kell újraéleszteni!

3.

Égési sérülés esetén a legrosszabb, amit tehetünk, ha eltávolítjuk a ruhát, és kiböködjük a hólyagokat az égett területen. Égő személy esetében, ha az illetőn kapott lángra a ruha, csak akkor szabad eltávolítanunk, ha az gyúlékony anyagból készült, és félő a tűz tovább terjedése a testen. Ezután egyből hívjunk orvost!

Ha enyhe égési sérülést tapasztalunk, és nincs szövetkárosodás, 20 percig veressünk rá hideg vizet, tegyünk fel egy steril kötést, majd ezután jegeljük, ha szükséges természetesen forduljunk orvoshoz. Fontos! Ha az egés súlyos, kínáljuk a beteget sóval és ásványvizzel.

4.

Ha a légutak elzáráódását tapasztaljuk, és eszméletlen az illető, semmi esetre se kezdjük el a Heimlich-manőver használatát. Fektessük a hátára, üljünk rá a csípőjére, tegyük kezünket a borda alatti ívre és kezdjük el lenyomni. Gyakoroljunk nyomást a gyomorszáj irányából felfelé és befelé egymás után 4-5 alkalommal. Ezután fordítsuk oldalra a beteget és próbáljuk meg eltávolítani az idegen tárgyat a szájából.

Kissé nagyobbaknál támasszuk meg alkarunkat a combunkon és fektessük rá a csecsemőt hason, fejével enyhén lefelé. Ha a testsúly, testméret lehetővé teszi, úgy fektessük a kezünkre, hogy tenyerünk alsó része a gyermek szegycsontja alatt, a has felső részénél legyen, ezáltal eleve hasűri nyomás alakul ki. Mérjünk 5 határozott, de nem túl erős ütést a lapockák közé. Ha tenyerünket bizonytalannak érezzük, a gyereket (nem stabil, túl nagy a súlya) fektessük egyszerűen alkarunkra, feje enyhén néz lefelé, így mérjünk a lapockák közé ütést.

5.

Ficam esetén semmi esetre se próbáljuk meg mi magunk visszaugrasztani a kificamodott testrészt. Először egy röntgenre van szükség, hogy megbizonyosodjon az orvos arról, hogy nincs törés. Ilyenkor a legnagyobb segítség, amit tehetünk, hogy próbálunk figyelni arra, hogy ne mozgassa az illető, valamint egy sík, keskeny tárggyal rögzíthetjük a legközelebbi izülethez a testrészt. A sérült részt hosszirányban kell rögzíteni. Nagyon fontos, hogy ne használjunk szoros kötést, mert a keringés a normál módon zajlik.

6.

Kígyóharapás esetén a legtöbben úgy tudják,hogy ki kell szívni a mérget. Ez nem igaz. A legfontosabb, hogy megállítsuk a méreg továbbterjedését. Ha a láb sérült, rögzítsük a másik lábhoz, ha a kar, akkor a testhez. Ha eszméletlen, és mindent leellenőríztünk, kezdjük meg az újaélesztést.

7.

Hasi fájdalom esetén nem mindig ajánlott egyből fájdalomcsillapítót bevenni,mivel sokszor nem egy egyszerű gyomorrontás állhat a háttérben. Először próbáljunk meggyőzödni arról, hogy a fájdalom hirtelen jelentkezett, vagy már régebb óta fennáll. Ha az utóbbi,érdemes orvoshoz fordulni minél előbb.

Ne feledjük, vészhelyzet esetén egyből hívjunk orvost, és ha van rá lehetőség végezzünk el egy elsősegélynyújtó kurzust!

betöltés...