9 mondat, amit minden nagyszülőnek mellőznie kell, ha nem akarja összetörni unokái lelki világát

Annak ellenére, hogy a nagyszülőket bölcsebbnek és tapasztaltabbnak, na meg okosabbnak tartjuk vannak olyan húzásaik, amik egyáltalán nem építőjellegűek főleg nem az unokák számára. Néha napján akarva-akaratlanul is ejtenek ki olyan mondatokat a szájukon, amit nem gondolnak át rendesen a fejükben, ezzel pedig elindítják szeretett unokáikat a lejtőn. Tudjuk, hogy a nagyikat általában a jó cél vezérli, de nem szabad a gyerekek lelkét megbántani. A mai cikkünkben olyan mondatokat hoztunk el, melyekkel kimondottan negatív irányba lehet befolyásolni az unokákat. Ezeket a mondatokat lehetőleg ne mondjátok a kicsiknek, se a tiniknek!

1, „Ne sírj!” Vagy „Nem vagy már csecsemő.”

Egészségtelen, ha a nagyszülők arra ösztönzik az unokáikat, hogy fojtsák el az érzelmeiket. Természetesen bosszantó lehet, ha állandóan sírnak, de vannak más módok is, amelyek segítenek kontrollálni az érzéseiket. Például a nagyszülők megkérhetik az unokáikat, hogy magyarázzák el miért szomorúak.

2, „Duci vagy” vagy „túl vékony”.

A nagyszülők csak aggodalmuk kifejezése miatt adnak olyan beceneveket az unokáiknak, mint “pufóka fóka” vagy “ropi”. Ez azonban nagy mértékben befolyásolja hogyan tekintenek saját magukra. Emiatt sajnos negatív önkép alakulhat ki bennük.

3, “A testvéred meg tudja csinálni, te miért nem?”

Ha a gyerekeket összehasonlítják akkor csak csökken az önértékelésük és alacsonyabb rendűnek fogják magukat érezni. Ehelyett inkább el kellene ismerni a képességeiket, tudásukat. Azok a gyerekek akiket másokhoz hasonlítanak fizikai agressziót alkalmazhatnak nagyszüleiken vagy azon társaikon, akik ilyen viselkedést tanúsítanak feléjük.

4, “Az én unokám ilyet soha nem tenne”

A “soha” szó használatával a nagyszülők nyomást gyakorolnak unokáikra. Ezzel azt akarják elérni, hogy soha ne tegyenek meg bizonyos dolgokat. Még ennél is rosszabb, mikor a „soha” kifejezést akkor használják mikor mérgesek, mint például “Soha többé ne kerülj a szemem elé!”. Ez a szó szükségtelen stresszt idéz elő a gyerekekben.

5, “Nem fogod megkapni. Nem vagy elég okos.”

Ha a nagyszülők arra utalnak, hogy unokáik nem túl okosak ahhoz, hogy bizonyos dolgokat elérjenek, megkapjanak, az negatívan befolyásolhatja a lelküket. Tény, hogy fárasztó lehet a gyerekek minden egyes kérdésére válaszolni, de jobb, ha a nagyszülők megpróbálják elmagyarázni a dolgokat, ahelyett, hogy leszólják őket.

6, “Hogy vagy felöltözve? Ez nem illik hozzád.”

Néha a fiatalok ruhái megdöbbenthetik a nagyszüleiket, ám a kritikus megjegyzéseket jó messziről kerülniük kell, mert megbánthatják vele a kis lelküket. A nagyszülőknek olyan irányből kell megközelíteni ezt a témát, amivel nem ejtenek sebet unokáik szívén.

7, “Olyan érzékeny vagy”

A gyermekeket soha nem szabad megszólni azért, mert érzékenyek. Ők még nem tudják úgy visszafogni az érzelmeiket, mint a felnőttek. Ha a nagyszülők mégis többször szóvá teszik, akkor idegesek és stresszesek lehetnek. Ennek elkerülése érdekében többször le kell velük ülni beszélni.

8, “A szüleid szörnyűek”

Sosem szabad az unokák előtt a szülőket szidni és negatív véleményt alkotni nevelési módszereikről. A gyerekek egyáltalán nem gondolják úgy, hogy szüleik rosszak lennének, viszont ha folyamatosan ezt hallják, egy idő után elhiszik. Nincs kizárva, hogy a gyermek emiatt nem fogja úgy tisztelni a szüleit mint régen, ám ez sok szomorú napot fog okozni a családnak.

9, “Ha nem tudsz egy jó szót szólni, akkor inkább ne mondj semmit.”

A nagyszülők ezzel akarják megtanítani a gyerekeket a tiszteletre, valamint, hogy ne mondjanak másoknak durva dolgokat. Azáltal, hogy megtanítják nekik, hogy tartsák meg véleményüket, ha az az nem jó szándékú, azzal azt fogják elérni, hogy soha nem fogják elmondani a bennük tomboló érzelmeket, érzéseket, és mindig hagyni fogják, hogy megbántsák őket. A nagyszülőknek inkább arra kellene ösztönöznie az unokákat, hogyan tudják a véleményüket máshogy kifejezni.

Hasznosnak tartottad a cikket?

betöltés...