4 jel, ami segít felismerni, hogy mire van szüksége a babádnak

A legnagyobb és legcsodálatosabb dolog egy család életében, amikor új taggal bővül. Egy gyermek születése fenekestül felforgatja az addig nyugodt, kiszámítható hétköznapokat. Az első pár hetekben a szülőknek össze kell csiszolódniuk a babával, ez az ismerkedési időszak nem egyszerű. Szakemberek próbálták megfejteni, hogy mik azok a jelek, amiket érdemes figyelni, és ezáltal megérthetjük, mit is szeretne csemecsténk. Kezdő vagy leendő szülőknek pedig csak ajánlani tudjuk az alábbi “jelrendszer” megfigyelését és tanulmányozását.

A sírás jelentése:

A kisbabák az első időszakban csak sírással tudják kifejezni magukat. Ez legtöbbször bosszantó lehet, főleg ha nem ismerjük az okát. De egy bizonyos idő után már a szülők tudják, hogy mit is akar a kicsi. Nézzük,melyek ezek a sírás típusok:

  • A kicsi 5-6 másodpercen keresztül sír, majd 20 másodpercig szünetet tart. Ekkor azt szeretné, ha édesanyja megjelenne, mivel már tartósabb ideje egyedül volt.
  • Éhséget jelző sírás: ugyanúgy kezdődik, mint amikor anyukáját szeretné látni, csak egy idő után folytonos lesz a sírás,majd átvált hisztérikusba.
  • Fájdalmat jelző sírás: Ha fáj valamije, akkor hangos és monoton lesz a sírás, ám amikor a fájdalom erősebb lesz, átvált hisztérikus sírásba. Ha pedig beteg, akkor nincs  ereje hangosan sírni, egyenletesen viszonylag halkabban sírdogál.
  • Az elején akkor is jelez, ha éppen székletürítést végez, netán belső gáz távozik, vagy épp vizeletet ürít. Ez egy nagyon furcsa dolog,mivel addig ilyet nem tapasztalt anya pocakjában.
  • Álmosságot, fáradtságot jelző sírás: Amikor szegény nem tud, vagy nehezen megy az elalvás, szinte fülsüketítő hangon próbál “nyafogni”, majd ásítozik, szemeit és füleit dörzsöli.
  • Amikor kényelmetlen neki valami, vagy fázik, netán meleg van, szinte sértődötten sír, ami egy idő után átvált ingerült formába.

A hangok jelentése:

Priscilla Dunstan, egy ausztrál gyermekorvos, már több mint 20 éve foglalkozik a 4 hónaposnál fiatalabb babák hangkiadásával. Arra a következtetésre jutott, hogy kb. 4 hónapos korig mindig baba ugyanolyan hangot ad ki, majd utána pedig jelzéseit a saját igényeihez passzíntva adja ki. A gyermekorvos a kezdő szülők számára létrehozott egy iskolát, ahol egy képzés keretén belül el tudják sajátítani ezeknek a hangoknak a jelentését, így sokkal higgadtabban és nyugodtabban el tudják látni picinyeiket.

De milyenek is ezek a hangok?

  • “Neh” – “Éhes vagyok!” – Amikor ezt a hangot halljuk, a baba a kis nyelvét a szájpadlásához érinti, és elkezdi utánozni a szopóreflexet.
  • “Eh” – “Büfizni fogok!” – Ilyenkor a baba sok levegőt nyelt az étkezés folyamán, ami arra vár, hogy távozzon.
  • „Oh” – „Álmos vagy fáradt vagyok!” – Ezt akkor használja, mikor álmos.
  • “Heh” – “Kényelmetlenül érzem magam!”  – Mikor ezt mondogatja, próbálja tudtunkra adni, hogy valami nem jó, valami kényelmetlen, de hogy nyomatékosítsa mondanivalóját, még lábaival és kezeivel is kapálózik.
  • “Eairh” – “Fáj a hasam a gázok miatt!” – Ezek a hangok kissé eltorzultak és nyögésszerűvé válnak.

A mozdulatok jelentései:

A testbeszéd nagyon sok minden elárulhat a másik egyénről.Egy pici baba esetében pedig hatalmas segítség lehet, ha ismerjük ezeket.

  • Amikor megfeszülnek( ívelik a hátukat): Ez annak a jele lehet, hogy fáj valamije,vagy tele ette magát (általában 1-2 hónapos babák csinálják). Ha babád gyakran csinálja ezt, az refluxra is utalhat. De, ha már idősebb, mint 2 hónapos, akkor a rossz hangulat jeleként is értelmezhető.
  • Fejforgatás: Ezt akkor teszik, ha épp elalváshoz készülődnek.
  • Megfogja a fülét: A babánk elkezdi felfedezni saját testét, a legkézenfekvőbb és elérhető helyen lévő testrész a fül. Ha sírás is párosul mellé, és gyakran nyúl a füléhez, érdemes orvoshoz fordulni.
  • Ökölbe szorított kéz: Ez nagyon egyszerű: a pici éhes.
  • A lábuk emelgetése: Ennél a mozdulatnál próbálja elnyomni a fájdalmat. Kólikára és hasfájásra utalhat.
  • Rángatozó karok: Ez a mozdulat akkor figyelhető meg, mikor valamitől megijedt. Az elején nagyon sok mindentől megijednek, mivel a legtöbb zaj, fény még ismeretlen számára.

A legfontosabb, amit minden szülő meg tud tenni annak érdekében, hogy ezeket a jeleket felismerje, ha a lehető legtöbb időt tölti gyermekével. Mivel ebben az időszakban nagyon sok mindennel kell megismerkednie, érdemes időt szánni arra, hogy bemutassuk kicsinyünknek, milyen az élet anya pocakján kívül. Mutassunk számukra képeket (imádják a kontrasztokat), adjunk a kezükbe puha rongyit, játékokat (amik nekik valók),hogy minél több dologgal meg tudjanak ismerkedni. Ez az időszak a türelemről, megismerkedésről szól.

betöltés...