17 tárgy, aminek furcsamód van szavatossági ideje

“Semmi sem tart örökké.” Kissé elcsépelt, de örök érvényű mondat…De mielőtt arra gondolnál, hogy lélekemelő gondolatokról és életvitel tanácsokról olvashatsz cikkünkben, megnyugtatunk, most kivételesen nem lelki oldalról közelítjük meg ezt a mondást.

Mint mindannyian tudjuk, egy dolog eltarthatóságát/fogyaszthatóságát a szavatossági ideje hivatott megmutatni.

Azonban azzal sokkal kevesebben vagyunk tisztában, hogy nem csak az élelmiszereknél vagy italoknál van meghatározva, hogy mennyi idő eltelte után nem ajánlatos használni/fogyasztani őket.
Rengeteg olyan hétköznapi tárgy, eszköz létezik, amelyeket bizonyos okokból nem célszerű vagy biztonságos egy bizonyos idő után tovább használnunk.

Ilyen dolgokból gyűjtöttünk most nektek össze 17-et, hogy ti is tisztában lehessetek vele, mit kell lecserélnetek a háztartásotokban!

1. Mosogatószivacs: max. 2 hét

Higiéniai okokból nem ajánlatos ennél az időnél tovább használni szivacsunkat, ugyanis ennyi idő alatt már rengeteg baktérium képes benne elszaporodni.

2. Cumik: 2-5 hét

A cumikból viszonylag gyakran kell újat venni anyaguk és strapáltságuk mértékétől függetlenül, mivel azok hamar megrepedeznek, mely repedésekben a baktériumok könnyen megtelepedhetnek.

3. Gyermekülés: 6-8 év

A műanyagok, textilek és a szivacsbetétek, amiből a gyerekülések készülnek eldeformálódhatnak, ezért a túl hosszú ideig tartó használatuk már nem biztosít megfelelő védelmet. Ezért érdemes a család minden gyermekének sajátot, használt helyett újat vásárolni.

4. Fűszerek: 1-2 év

A fűszereken található szavatossági idő, de nem árt tudni, hogy 2 év után teljes mértékben elvesztik az ízüket és aromájukat.

5. Tisztítószerek: 3-6 hónap

A tisztítószereket nem ajánlatos tovább tárolni felbontva, mivel veszítenek a hatékonyságukból.

6. Futócipő: 1 év

Az edzőcipők gyakori használatakor a cipőben rejlő terhelés-elnyelő rendszerek, valamint a talp- és sarokrész gyorsan elhasználódik. A futócipőket általában kb. 400-500 kilométernyi nyüstölés után célszerű leváltani, vagy ha más sportról van szó, akkor is kb. 1 év után.

7. Napszemüveg: 2 év

Az UV sugárzás roncsoló hatással van a szemüveglencsékre is, így egy idő után azok átengedik a sugárzást és kevésbé védik a szemet. A szemüvegek ajánlott használati idejét a gyártók adják meg, de kétévente szemünk épségének védelme érdekében nem árt lecserélni a napszemüvegünket.

8. Fehérnemű: 1-2 év

Általában 12-18 hónapnyi viselés után elkezdi elveszíteni a formáját, mivel a betétek hajlamosak deformálódni és a szövet is megnyúlik, valamint a zár résznél található fém fogacskák is meglazulnak.

9. Teafilter: 6 hónap

Még a csomagolt, légmentesen zárt tea filterek sem használhatók 6 hónap után, mivel a tealevelek elkezdhetnek erjedni, nem csomagolt társaik pedig elveszítik aromájukat.

10. Hajkefe: 1 év

A fésűk, tupír-fésűk vagy kefék eltarthatósága azért csupán egyetlen év, mert ez az eszközök annak ellenére is teljesen elzsírosodnak az állandó hajjal való találkozástól, hogy megpróbálod tisztítani őket.

11. Vitaminok: 3 év

Eszedbe ne jusson a vitaminokat három évnél tovább tárolni, pláne nem beszedni. Nem lesz belőlük kártékony anyag ugyan, de a lejárati idő után teljesen elveszítik jótékony hatásukat.

12. Spatula: 2 év

A sültek, húsok, szószok keveréséhez/forgatásához használt konyhai eszközöket, spatulákat, melyek gyakran érintkeznek ételekkel, kétévente ajánlatos lecserélni.
Kivételesen fontos ez a fából készült eszközök esetében.

13. Törölközők: 2 év

A nyirkos törölközők kedvenc bújóhelyei a baciknak. Hiába a magas hőfokú mosás, optimális csereidejük egy, maximum két év.

14. Fa vágódeszka: 3 év

A fából készült vágódeszkákból ajánlatos háromévente újat vásárolni, máskülönben igazi baciteleppé válnak.

15. Matrac: 8-10 év

Hiába a matrac huzatának mosása, az állandó átporszívózás rengeteg bacilus, atka és por telepedik meg benne. Azt sem árt tudnod, hogy a matracokat hathavonta forgatni kell, így nem használódik el túl hamar.

16: Párnák: 2-3 év

A töltés típusától eltekintve nem árt párnáinkat 2-3 év után lecserélni.
Ennyi idő alatt elvesztik alakjukat és poratkák telepszenek meg benne.

17. Takarók: 7-8 év

A takarókkal is hasonló a helyzet, mint a párnáknál, csak ők egy kicsit tovább, akár 8 évig is „élhetnek.” Ha megfelelően bánsz vele és rendszeresen kirázod/kiszárítod, akár 8 évig is használhatod imádott takaródat.

betöltés...