Friss kutatások szerint, a női petesejt dönti el, melyik hímivarsejt kell neki!

Míg a gyerekeket kezdetben a méhecskés-beporzós mesével kábítjuk, mi magunk tisztában vagyunk a megtermékenyülés legfőbb történéseivel és mozzanataival.

A petesejt találkozik a hímivarsejttel, az megtermékenyül és egy magzat kezd el kifejlődni az anyaméhben, majd (kb.) kilenc hónappal később megszületik az utód.

Ha nem is vagyunk biológusok, vagy orvosok, ennyit mindannyian tudunk, az internetnek és az azon terjengő képeknek köszönhetően pedig egészen idáig az élt a képzeletünkben, hogy a petesejt ‘ostromakor’ a felbuzdult hímivarsejtek gyorsaságán múlik az, hogy ki termékenyíti majd meg azt.

Egészen eddig ez volt a tudományos magyarázat is, mindaddig amíg Scott Gilbert, a Suortmore Főiskola biológusa egy egészen furcsa elmélettel nem rukkolt elő.
A biológus-professzor ugyanis azt állítja, hogy a megtermékenyítésért nem a hímivarsejtek közül a leggyorsabban a petesejthez eljutó a felelős, hanem az, akit maga a petesejt alkalmasnak érez és kiválaszt.

Ebben az olvasatban a megtermékenyülés sokkal inkább egy lovagias és romantikus hódításhoz hasonlít, mintsem ahhoz a képhez, hogy a hímivarsejt jön, utat tör és erőfölénnyel birtokban veszi azt, ami az övé.

A passzív petesejt mítosza és a versengő hímivarsejtekről kialakított kép így megdőlni látszik.

A tudós és kutató, Dr. Joseph H. Nadeau szerint a petesejt nem megalkuvó és engedelmes fél, hanem a domináns szereplő a folyamat során.

Ahogy azt a Pacific Northwest Research Institute neves professzora kifejti, a petesejt dönti el, hogy megfelel-e neki egy hímivarsejt vagy figyelmen kívül hagyja azt.

Az évek során elvégzett -Mendel törvényeire és a szegregációra kihajazott- kísérleteik egyértelműen világossá tették, hogy a megtermékenyítés folyamata egyáltalán nem olyan „véletlenszerű”, ahogy azt korábban hitték, hanem a petesejt valamilyen úton-módon képes szelektálni – és szelektál is – az egészséges és a sérült hímivarsejtek között.

Bárhogy is, a jelenség mögött álló folyamat megdönthetetlen és pontos levezetésével szolgáló magyarázatára még egy ideig várnunk kell.

betöltés...