15 külföldi szokás, amely számunkra rendkívül furcsa

Hazánkban rengeteg szokás létezik, amelyek számunkra egyáltalán nem furcsák, hisz szinte mindennap találkozunk velük és hozzájuk vagyunk szokva. Más-más országokban viszont a miénktől eltérő szokásokkal találkozhatunk, amelyek mást követelnek meg tőlünk, mint, amit megszoktunk. Amennyiben ezekbe az országokba látogatunk, ajánlott tájékozódni, hogy még véletlenül se érjen minket nagy meglepetés.

A következő összeállításban néhány ilyen furcsa és bizarr szokást mutatunk, amelyet mi magyarok nagy valószínűséggel soha nem tudnánk átvenni.

Találkozáskor baráti csók

A spanyol emberek rendkívül barátságosak, ezért kézfogás vagy ölelés helyett arcon csókolják azt, akivel találkoznak.

Mindent csak szép sorjában

A katalánok nagyon vendégszerető emberek, ami egy régi hagyományra nyúlik vissza, amelybe az is beletartozik, hogy az ételeket és italokat csak egymást követően szolgálják fel. Ha egy forró teát szeretnél inni, akkor azzal meg kell várnod az étkezés végét, mert csak is a desszert után készítik majd el neked.

A szomszédok utáni kémkedés

A 18. századra nyúlik vissza egy német hagyomány, hogy a szomszédok egymás után kémkednek. Azonban, ha valami olyat látnak, ami nincs ínyükre, akkor nem egymás figyelmét hívják fel erre, hanem azonnal értesítik a hatóságokat.

Félénk partik

El tudsz képzelni egy olyan bulit, ahol idegenek ölelgetnek? Nos, Németországban nemrégiben vált népszerűvé a félénk parti, amelynek lényege, hogy az emberek terápiás céllal végeznek olyan gyakorlatokat idegen emberekkel, amelyeket még a hozzájuk közelállókkal sem tudnának elképzelni.

Kézmosás kiengedett vízben

A világ legnagyobb részén megnyitjuk a csapot és folyó vízben mosunk kezet, addig Franciaországban egészen más a hagyomány. Berakják a dugót a lefolyóba, feltöltik a csapot vízzel és így mosnak kezet vagy borotválkoznak. Szintén így végzik a konyhai mosogatást is.

Piszkos zöldség és gyümölcs evés

A francia emberek egyáltalán nem mossák meg a gyümölcsöket vagy a zöldségeket. Nem bajlódnak ezzel a folyamattal, miután leszedik vagy leszüretelik azt egyből az ételbe teszik. Az ételmérgezés kockázata még csak meg sem fordul a fejükben.

37 fokos testhőmérséklet

A normál testhőmérséklet hónaljban mérve 35,5 és 36,9 fok között van, legalábbis Magyarországon. A franciáknál azonban a 37 fok még normál testhőmérsékletnek számít, hazánkban azonban ezt már hőemelkedésnek nevezzük.

Az ajándék árának egymás tudtára adása

Magyarországon igyekszünk minden ajándékról eltüntetni a vételárat, lekapargatni az arra ragasztott matricát. Görögországban azonban teljesen más a helyzet. Ott ugyanis szokás az ajándék árát feltüntetni a csomagoláson és számlával együtt átadni azt. Ez nem azt a célt szolgálja, hogy az ünnepelt tudja, mennyit költöttek rá, hanem, hogy könnyebb legyen levásárolni az ajándék árát vagy visszacserélni azt abban az esetben, ha nem tetszik.

Hely átadása

Görögországban egyáltalán nem szokás átadni az ülőhelyet az idősek vagy a várandós kismamák számára. Itt egyszerűen az az elv érvényesül, hogy aki a gyorsabb, azé a hely. Ilyen alapon élik életüket.

A posta iránti bizalom

Az Egyesült Államokban a legmagasabb a postai szolgáltatások iránti bizalom. Az amerikai emberek ugyanis gondolkodás nélkül küldenek egymásnak bizalmas dokumentumokat, fontos tárgyakat postán, amit mi magyarok itthon nem szívesen tennénk meg.

Az intim szféra hiánya

A Brfazíliában élő emberek közötti “pszichológiailag kényelmes” távolság 30-45 centiméter, míg hazánkban vagy az Egyesült Államokban ez a szám közel a duplája, körülbelül 60-91 centiméter. Amennyiben Brazíliába utazunk ezt ne feledjük el, ha barátságosnak szeretnénk tűnni.

Evőeszközök helyett saját kézzel való étkezés

Egy indonéziai nyaralás alkalmával nem kell meglepődni azon, ha evőeszközök nélkül szolgálják fel az ételt. Komoly hagyománya van ugyanis az országban a saját kézzel való étkezésnek. Az étkezőasztalon külön kézmosó csészéket helyeznek el. A probléma viszont abból adódik, hogy a külföldiek tájékozatlanok és abban a hitben vannak, hogy egy finom helyi itallal kínálják őket, pusztán kedvességből.

Maradék hagyása a tányéron

Indonéziában illetlenségnek számít minden falat ételt elfogyasztani a tányérról. Ajánlatos bizonyos mennyiségű ételt a tányér szélén hagyni az étkezés befejeztével.

WC-papír mentes élet

Indonéziában a toalettpapír pusztán a szállodák és a drága éttermek kiváltsága, a helyi emberek azonban szimplán csapvizet és a kezüket használják az intim higiéniához.

betöltés...