8 jel, ami azt jelzi, hogy mérgező családban nőttél fel

A hisztéria iránti hajlamosság, az érzelmek elnyomása, a szorongás és az alacsony önértékelés mind olyan dolgok, amelyek örökölhetők a szülőktől. A felnőttek közömbössége és önzősége a gyermekkel szemben borzasztó dolog. Ennek eredményeként pedig a gyermekek magukat hibáztatják mindenért, tehetetlennek és csalódottnak érzik magukat, valamint nehezen kötnek és tartanak fenn kapcsolatokat, legyen az baráti vagy akár szerelmi.

Saját félelmünk okának ismerete azonban segíthet megszabadulni ezektől a negatív tulajdonságoktól és boldoggá válni.

A manipulációtól való félelem

Egy mérgező családban a manipuláció tulajdonképpen egy érzelmi visszaélés, ami hatalmas nyomást helyez az emberre és azt eredményezi, hogy az illető képtelen lesz megbízni másokban.

Bizalomhiány és nehéz kapcsolatépítés

Amikor az ember egy olyan légkörben nő fel, ahol megszokott a manipuláció és a megalázás, amely mély nyomokat hagy a gyermekben. Ha egy gyermek nem kap támogatást szüleitől, akkor később nehezen tud megszabadulni ettől az érzéstől és ez az oka annak, hogy képtelen megbízni másokban és rendkívül zárkózott lesz.

Azok a gyerekek, akik lelki vagy esetleg fizikai bántalmaknak vannak kitéve, nehezen szabadulnak ki ebből annak ellenére, hogy a megfelelő családkép bizony megvan bennük. Mégis hatalmas akadály számukra, hogy nem tudják, milyen egy egészséges kapcsolat, amiben az emberek törődnek egymással.

Az önbecsülés hiánya és a kudarctól való félelem

Azok az emberek, akik mérgező családban nőttek fel, azt gondolják, hogy ők értéktelenek és nem elég jók senkinek és semmire. Ez pedig a szülők túlzott elvárásainak köszönhető, illetve annak, hogy ők maguk soha nem is tudnak megfelelni senkinek. Ezeknek az embereknek alacsony az önbecsülésük, valamint a legkisebb akadály vagy hiba hátrálásra készteti őket, hiszen úgy tudják magukról, hogy képtelenek bármit a megfelelő módon teljesíteni.

Rossz önértékelés, önkép

A család támogatása és jóváhagyása az ember mentális egészségének rendkívül fontos eleme. Ugyanolyan fontos, mint a szeretet. Ha egy gyermek és a szülei kapcsolata sértésekre és hatalmas nyomásra alapszik, akkor az károsítja a lelki világát. Így a gyereknek problémái lesznek a magáról alkotott kép kialakításával és ebben az esetben is alacsony lesz az önértékelése, ami pedig neurózishoz és depresszióhoz is vezethet.

Túlzott önkritika

Az alacsony önértékelés miatt, amelyet a gyermekben a mérgező szülők hibája okoz, a gyermek haszontalannak és magányosnak érzi magát. Úgy érzi, hogy semmi jót nem érdemel, ez pedig nagy hatással lesz rá felnőtt korában is. Folyamatosan kritizálni fogja magát, megkérdőjelezi saját döntéseit, mivel mindenki másnál sokkal rosszabbnak tartja magát. Emiatt pedig szenved és pszichológiai segítség nélkül nem lesz képes ezen változtatni.

Az érzelmek kifejezésének hiánya

A gyermekek, akiket verbálisan vagy fizikailag megaláznak, nem képesek kifejezni érzéseiket. Amikor ezt megpróbálják, csak súlyosbodik a helyzet. Emiatt pedig hozzászoknak ahhoz, hogy elrejtsék érzelmeiket, fájdalmukat és haragjukat is. Ennek következtében felnőttként sem fogják tudni, hogy mit éreznek és mit akarnak az élettől. Hiába próbálkoznak bármivel, semmi sem sikerül nekik. Akadályozza őket az önbizalom és a szeretteik támogatásának hiánya.

A tehetetlenség érzése

A mérgező szülők megtagadják a gyermektől az elismerést is. Teljesen mindegy számukra, hogy a gyerek hány éves, továbbra is egy tehetetlen kisgyerekként bánnak vele. Folyamatosan ellenőrzik és parancsolgatnak neki, amikor pedig ellenállással találják szembe magukat, úgy viselkednek, mintha megsértődnének, ennek következtében a gyermek bűnösnek érzi magát.

Ha a gyerek nem hozhat saját döntéseket, sérül a magánszférája, képtelen lesz a függetlenségre. Ez pedig szorongást, félelmet vált ki belőle, ami megakadályozza abban, hogy beilleszkedjen a társadalomba.

Szorongás

A mérgező családban felnőtt gyermekeknél gyakran diagnosztizálnak szorongást. Ennek oka a család instabil légköre, a pszichológiai nyomás, a fizikai büntetés és a biztonságérzet hiánya. A szorongásos betegségben szenvedő gyerekek nehezen tudnak koncentrálni, környezetük irritáló lehet számukra, valamint állandó feszültségben és stresszben élnek. A megfelelő kezelés nélkül pedig, ez felnőtt korban is megfigyelhető náluk.

betöltés...