14 dolog, amit nem tudtunk a tűzoltókról

A tűzoltó egy olyan ember, akit mindenki tisztel. Amikor baj van, ő életét kockáztatva ment meg másokat. Hatalmas rajtuk a teher, sokszor lelkileg is, mivel munkájukból adódóan rengetegszer kell szembenézni a halállal. Nincs még egy olyan kemény munka, ahol minden egyes vészhelyzetnél kockáztatnod kell a testi épséged. Vannak azonban olyan dolgok, amiket nem nagyon osztanak meg a “nagyközönséggel”. Mi most ezeket összeszedtük nektek.

  1. A tűzoltók ruhája annyira speciális, hogy képes ellenállni az 1200 °C-os hőnek. Érdekesség, hogy ezen a hőmérsékleten már szinte minden anyag képes meggyulladni.

2. Biztonsági okokból nem viselhetnek bajuszt, piercinget és fülbevalókat. Fontos, hogy ne akadályozza meg a sisak pontos illesztését, valamint nehogy valamibe beakadjon.

3. A filmekben a tűzoltók a legtöbbször nagyon könnyedén veszik az akadályokat és mentenek meg embereket. A valóságban azonban sötétben tapogatóznak és alig látnak valamit.

4. Egy átlagos felszerelés súlya 5 és 30 kg között mozog, attól függően, hogy mit visznek magukkal.

5. Az 1800-as évek előtt nők nem lehettek tűzoltók.

6. Nemcsak tűz esetén segítenek, hanem beragadt liftekből mentenek ki embereket, vagy egy balesetnél vágják ki az utast az autóból.

7. Ha a macska épp a fa tetején ragadt, vagy egy kutyus vészhelyzetbe került, ők jönnek és szívesen segítenek a szerencsétlenül járt négylábúakon is.

8. Kiemelkedő katasztrófák eseten nem jár le a munkájuk a műszak végeztével. Pl. az ausztrál erdőtűznél volt olyan tűzoltó, aki 32 órán át oltotta a tüzet, míg végül végkimerültségben össze nem esett.

9. A felszerelést mindig úgy tárolják, hogy vész esetén másodpercek alatt bele tudjanak bújni.

10. A modern és biztonságos ruhák előtt, lefagyasztott ruhákkal mentek be tüzet oltani.

11. Régebben sokkal gyorsabban tudtak véget vetni egy tűzesetnek, mivel nem volt ennyi válaszfal és közös tér a házakban, mint most. Egy klasszikus ház, most is lassabban ég.

12. Nem mindenhol dolgoznak szakképzett tűzoltók. Mivel a képzésük és a továbbképzésük költséges, így számos országban önkéntes tűzoltók dolgoznak és viszik bőrüket vásárra mindennap.

13. Régen ragaszkodtak ahhoz, hogy dalmatákat képezzenek ki tűzoltó kutyának, mivel gyorsan tanulnak, okosak és jól kommunikálnak az emberrel. Ma már ez is megdőlt, így bármelyik fajtából lehet szakképzett tűzoltó kutya.

14. Míg mások kéz és lábtörést kívánnak, addig a tűzoltók száraz ruhát. Mivel, ha egy bevetésen nem lesznek vizesek, így nem volt nagy a gond és nagy valószínűséggel nekik sem kellett égő házba berohanniuk.

betöltés...