8 váratlan dolog, ami előre jelzi, hogy a házasság nem fog sokáig tartani

Minden ember arra vágyik, hogy megtalálja a másik felét és békében, boldogságban, szeretetben élje le hátralévő idejét. Viszont a valóságban az ilyen jellegű forgatókönyv nagyon ritka. Csak Európában az emberek 2,5-szer gyakrabban válnak el és 2-szer ritkábban döntenek a házasság mellett legalábbis az elmúlt 50 év kutatása erről árulkodik. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy vannak olyan jelek, melyek előre meg tudják jósolni, hogy kudarc lesz-e a házasság vagy sem. Mostani posztunkban ezt mutatjuk be.

1, A mosolyok száma gyermekkori fényképeken

A pszichológusok tesztsorozatokat végeztek annak megértése érdekében, hogy meg lehet-e jósolni a válás lehetőségét pusztán egy fiatalkori/gyermekkori kép alapján. Az egyik tanulmányban a tudósok egy főiskolai évkönyv képeit nézegették, és a mosolyok intenzitását 1 és 10 közötti skálán értékelték. Az értékelések alapján kétféle mosollyal találkoztak: az egyik csoportba azok tartoztak, akik nagyon szélesre húzták szájukat, a másik csoportba, akiknek a szeme alatt kis ráncok jelentek meg.

Az eredmények általában azt mutatják, hogy azok az emberek, akik a fotókon komolynak tűnnek, ötször gyakrabban válnak el, mint azok, akik mosolyognak.

2, Hangban fellelhető érzelem

Egy számítógépes algoritmus 79\% -os pontossággal tudja megjósolni, hogy egy házasság sikeres lesz-e vagy sem. Ennek megállapításához a házaspárok hangját kell alapul venni, mikor egymással kommunikálnak. A tudósok több mint 100 pár beszélgetését elemezték ki, majd öt éven át figyelték a családi állapotukat.

Kiderült, hogy az intenzitás és a hangmagasság erős érzelmeket jelezhet. Voltaképpen nem az számít, hogy mit mondasz, hanem az hogyan mondod.

3, Ellenkező nemű kollégák

Dán származású kutatók szerint azok az emberek, akik többnyire ellenkező neműekkel dolgoznak együtt 15\%-kal nagyobb valósínűséggel válnak el. Ennek bizonyítására olyan párokat vizsgáltak meg, akik 1981 és 2002 között házasodtak össze Dániában. A kutatás során megállapították, hogy közülük több, mint 100.000-en elváltak.

4, Anyai nevelés

A nők gyakrabban adják be a válást, mint a férfiak. Tanulmányok szerint a legtöbb ember másolja az édesanyja viselkedését. A szociológusok 7000 ember viselkedését vizsgálták és rájöttek, hogyha egy édesanya új kapcsolatba kezd, akkor felnőtt gyermekeik is ugyanezt a példát követik.

5, A konfliktusok figyelmen kívül hagyása

John Gottman megnevezte azt a négy dolgot, ami megalapozza a válás kialakulásának esélyét. Ez pedig a: megvetés, áldozati helyzet, kritika és konfliktus figyelmen kívül hagyás. Képzeld el, hogy úgy érzed készen állsz egy nagyobb beszélgetésre, esetleg vitára, de a partnered pont a kellős közepén hagyja abba a veled való kommunikációt, és konkrétan lógsz a levegőben.

Persze így nem kerül sor egy komoly veszekedésre, de ez nem jó megoldás. Noha a viták és a veszekedések általában nem a kommunikáció legjobb részei mégis segítenek megfogalmazni minden érvet így egyszerűbben el lehet simítani a problémákat. Ha továbbra is figyelmen kívül hagyod ezeket a helyzeteket, akkor egyre több frusztráció és megoldatlan probléma alakul ki.

6, A férj negatív hozzáállása a feleség barátaihoz

A tudósok 373 pár kapcsolatát elemezték ki, akik már 16 éve házasok voltak. Kiderült, hogy a párok 46\%-a már elvált, és sokszor a férj kritikái voltak azok, amik a válást kiváltották, főleg, ha a feleség barátait szólta meg.

A tudósok szerint ez annak a ténynek köszönhető, hogy a nők és a barátaik közti kapcsolatok, érzelmi közelségen és támogatáson alapulnak és hosszabb ideig tartanak, míg a férfi barátságok gyakran a közös tevékenységektől függ. Ennek következtében a férfiak könnyebben váltogathatják barátaikat/haverjaikat, viszont a feleség barátaival nem igazán találják a közös hangot, sőt kellemetlennek tartják őket.

7, Szegénység és munkanélküliség

Nyilvánvaló, hogy a szegénység és a munkanélküliség nagy mértéken befolyásolja egy kapcsolat, vagy család életét. Ilyen esetekben a párok gyakrabban válnak szét, mert anyagilag nagyon instabilak. Bob Birrell a “Szülők válása utáni pénzügyi eredményéről” szóló tanulmány társszerzője megerősíti ezt az elméletet.

8, Keskeny ágy

A házastársaknak külön-külön vagy nagyon széles ágyon kell aludniuk mentális és fizikai egészségük, jó alvásuk és az egészséges környezetük biztosítása érdekében. Az alvási problémákat vizsgáló tudósok szerint a párok 30–40\%-a külön ágyban alszik. Ez valójában jó, mert a rossz minőségű alvás váláshoz vezethet. Ezért, ha erős és tartós kapcsolatban szeretnél élni, győződj meg arról, hogy jól alszol.

Hasznosnak találtad a cikket?

betöltés...