A tudósok is megmondták, hogy a gyakran vitázó párok sokkal jobban szeretik egymást. Te milyen sűrűn veszekszel a kedveseddel?

Rengeteg pár van abban a hitben, hogy az állandó jellegű veszekedések, csak rontanak a kapcsolaton. Ám egy nemrég készült tanulmány kimutatta, hogy a házaspárok 44\%-a úgy gondolja, hogy a heti rendszerességgel történő viták csak erősítik a kettejük közti kapcsolatot és köteléket, ami miatt hosszú éveken át kitartanak egymás mellett. Ne rosszindulatú vitákat képzelj el, hanem inkább jóindulatú érveket, melyek kiabálás nélkül zajlanak, ezek sokkal jobb hatást gyakorolnak a kapcsolatra, mint bármi más. A problémákat és a felgyülemlett haragot ki kell beszélni magunkból különben eluralkodik fölöttünk, ami a kapcsolat rovására is mehet.

Annak érdekében, ha te is hosszútávon tervezel a pároddal, ezeket a tényeket és tanácsokat, jobb ha észben tartod.

A veszekedés az érett és bensőséges kapcsolat jele.

A veszekedések elkerülése nem épp a legjobb módja annak, hogy hosszútávú kapcsolatot létesítsünk valakivel, annak ellenére, hogy nagyon sokan ezt hiszik. Igazság szerint sokkal többet érsz el azzal, ha érveléssel próbálod meggyőzni a párod, mert akkor készen állsz arra, hogy egy magasabb szintre emeld a jelenlegi kapcsolatodat.

Ha csak az idős embereket vesszük alapul, akkor rájöhetünk, hogy ők nem kiabálással próbálják meg megoldani a problémájukat, hanem kompromisszumot kötnek, megbeszélik, hogyan tudnának javítani a kapcsolaton.

A veszekedés igazság szerint azt jelenti, hogy törődsz a másikkal.

Nyilván sokkal egyszerűbb lenne, ha szeretteink őrjítő szokásait meg tudnánk szokni és csendben elviselni, de természetesen nem ez történik. Vannak, akik rendszeresen veszekednek párjukkal, hogy fejlődjenek és változtassanak bizonyos dolgokon. A legszebb, hogy kutatások bebizonyították, hogy ez a szeretet egyik jele. Ha sokat vitázol a pároddal, akkor te látod a jobb jövőt előtte és szeretnéd arra az útra terelni.

A viták könnyebbé teszik a kommunikációt kettőtök között.

A viták alatt zajló érvelés a lehető legjobb kommunikációs eszköz, amit a partnereddel szemben használhatsz. Ha őszinte vagy a pároddal az pozitívan hat az intimitásra, a kapcsolat könnyebb kiépítésére valamint a bizalomra is. Sőt ezzel a módszerrel arra is rávezetheted a párod, hogy lehet veled a legjobban szót érteni.

A veszekedés az egészséges kapcsolat jele is lehet.

Pszichológusok arról számoltak be, hogy az egészséges és boldog párkapcsolatnak hét fő pontja van, amibe bizony beletartozik a veszekedés is, akármennyire is hihetetlen elhinni. Ha a párok sohasem vitatkoznak, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a kapcsolatban valami nincs rendben. Ha a felek elkezdenek egymásnak érvelni, akkor újraértékelik azokat az érzelmeket és érzéseket, amik bennük vannak. De azt már most tisztáznunk kell, hogy ezeknek az érveknek nem szabad haragtól túlfűtöttnek lennie. Fontos, hogy kiabálás nélkül oldjátok meg a problémákat.

A veszekedésektől csak még erősebb lesz a kapcsolat.

Mindegy, hogy a vita folyamán neked lesz igazad vagy a párodnak, mert a legfontosabb dolog, hogy kiismerjétek egymást, megtanuljátok kezelni egymás kitöréseit. Így nem csak párodról tudhatsz meg fontos információkat, hanem magadról is.

A kisebb veszekedések alkalmával felfedtek egy kis részt a valódi énetekből, amit meg kell tanulni kezelni. Ha minden akadályt sikeresen leküzdöttetek, akkor képesek lesztek kompromisszumokat kötni, ezzel pedig sokkal erősebb kötelék alakul ki köztetek, mint ami eddig volt.

A folytonos viták enyhítik a haragunkat.

Nem olyan egyszerű egy kapcsolatban helyt állni, mert vannak alkalmak, mikor te vagy az, aki jobban tud alkalmazkodni és kompromisszumokat kötni, ám egy idő után, ha nem kapod vissza ugyanezt akkor a harag nagy valószínűséggel csak növekedni fog benned.

Határozottan ki kell állnod magadért különben a párod azt fogja gondolni, hogy mindent megtehet veled szemben és a haragod még tovább fog növekedni. Ez cseppet sem mondható egészséges kapcsolatnak. A legcélszerűbb az lenne, ha egyből kimondod ami a szíved nyomja és megpróbáltok valamilyen megoldást keresni rá.

Ha gyakran vitatkozol a pároddal hosszú ideig együtt maradtok.

Bizonyos kutatások szerint a legnagyobb hiba amit egy pár elkövethet, ha elkerülik a vitákat úgy, hogy érzik valami nincs rendben a kapcsolatban. Mivel nem beszélik ki magukból a sérelmeket, ez könnyen a kapcsolat felbomlásához is vezethetnek.

Sokan gondolják, hogy vitával semmit sem lehet elérni pedig ez nem igaz, ugyanis a problémára összpontosítanak és ennek következtében valamilyen megoldást találnak rá ki. Így azok a párok, akik gyakran vitáznak tovább maradnak együtt.

A veszekedések szenvedélyessé tesznek titeket.

Egyes párok, azért szeretnek egymással veszekedni mert az fokozza a bennük rejlő hormonok szintjét. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a veszekedések valójában csak a szenvedély egyik jele.

Amennyiben te is hosszútávú és izgalmas kapcsolatot szeretnél létesíteni a pároddal, akkor néha napján szabadjára kell engedned a benned dúló érzelmeket. De azt fontos megjegyeznünk, hogy a végső érv mindig pozitív hangvételű legyen.

A vitáktól csak izgalmas lesz a kapcsolat.

Annak ellenére, hogy már évek óta élsz együtt a pároddal az nem jelenti azt, hogy mindenben egyet is értetek. Igazság szerint ez nem rossz dolog, mert ezek a viták és konfliktusok táplálják a kapcsolat tüzét.

Gondolj csak bele, hogy mennyire unalmas lenne az életetek, ha mindenben egyetértenétek. Szóval, ne ijedj meg, ha legközelebb vitába szálltok egymással a szerelmeddel, mert ez csak erősíteni fogja a kettőtök közti köteléket.

Hogyan kell egészséges harcot vívni a partnereddel.

Meg kell jegyezni, hogy igenis különbséget lehet tenni a jóindulatú és a rossz indulatú viták között. Az, amelyik pozitív hatással lesz a kapcsolatotokra az minden értelemben a “jóindulatú” veszekedés lesz.

Tiszteljétek egymást, ennek tükrében pedig ne alkalmazzatok övön aluli ütéseket, mert mindenkinek van saját gyenge pontja. Sose feszítsd túl a húrt egy olyan dologban, ami a párod szívügye és tudod, hogy sosem bocsátaná meg, ha felhoznád.

Kérj bocsánatot. Ismerd be és mond meg neki, hogy tévedtél és sajnálod, ami történt. Nyugodj meg senki sem fog ezért gyenge jellemnek tekinteni, sőt ezzel megmutathatod a párodnak, hogy még mindig szereted és fontos vagy neki.

Sose kérd ki harmadik fél tanácsát. Abban az esetben, ha bevonod a veszekedésbe valamelyik rokonod vagy barátod, akkor a párod elárultnak fogja érezni magát. Egyébként is ez a tiszteletlenség jele, mert másnak semmi köze hozzá, hogy mi zajlik kettőtök között. Próbáld meg harmadik ember segítsége nélkül megoldani a problémát.

betöltés...