13 mindennapi tárgy, aminek rejtett funkcióját valószínűleg te sem ismered!

Fogyasztói társadalomban élünk, ennek következtében sokkal több tárgy, hétköznapokat segítő és nekünk időt spóroló eszköz vesz körül minket, mint szüleinket/nagyszüleinket.

A jelen kor tudósai és feltalálói minden erejükkel azon vannak, hogy minél praktikusabb, hasznosabb tárgyakat, programokat találjanak fel azért, hogy életünket megkönnyíthessék!

A fiatal generáció szerencsésnek mondhatja magát, hiszen az elmúlt évtizedek vívmányai temérdek időt és energiát spórolnak meg számukra.
Gondoljuk csak bele…Önműködő porszívót, mozgólépcsők, mikró, mobiltelefon, eldobható pelenka, e-mail, mosogatógép…stb.stb. Manapság már el sem tudjuk képzelni az életünket ezek nélkül.
Órákig lehetne sorolni, hogy mennyivel egyszerűbbek a hétköznapjaink elődeinknél, és azt se felejtsük el, hogy ezen tárgyak,eszközök beszerzéséért sem kell órákat sorban állnunk, hiszen az interneten bármit meg tudunk venni, anélkül hogy a lábunkat kitennénk az ajtón.

Azonban most 13 olyan dolgot/tárgyat mutatunk nektek, amik régóta léteznek, mégsem ismerjük pontosan megfelelő használatukat, vagy azt, hogy miért pont úgy néznek ki és készülnek el, mint ahogy!

1.Mélyedések a bögrék alján

Mielőtt azt hinnéd, egyáltalán nem az anyag kispórolása volt az elsődleges cél….A kerámia/porcelán tárgyak, tálak, poharak alján lévő kis mélyedés a forró edények és a hideg felületek között keletkező vízgőz és nyomás csökkentésére szolgálnak.
A tervezők egy ilyen egyszerű, de mégis nagyszerű trükkel biztosítják azt, hogy a fellépő hőkülönbségek miatt ne repedjen meg a bögre, tányér vagy akár a nagyi féltve őrzött leveses tálja.

2.Fiókok,rekeszek a sütő alatt

A legtöbben a tepsik, edények tárolására használják, hibásan.
Ugyanis ezen fiókok a főzési folyamat során már elkészült fogások melegen tartását segítenék elő, valamint tányérok előmelegítésre szolgálnak.

3.A sörösüveg hosszú nyaka

A tervezők azt képzelték, hogy a sör fogyasztás közben az emberek ennél a vékonyított, hosszú üvegrésznél markolják majd az üveget, ezzel megóvva italukat a felmelegedéstől.

4.A nyíl a benzinszint-jelző mellett

Egyszerű, de annál hasznosabb funkcióval bír ez a kis nyíl. Megmutatja, hogy az autó melyik oldalán helyezkedik el a tanksapka.

5.A fokhagymanyomó

Kevesen tudják, hogy a legismertebb, retró alumínium daraboknak miért volt a végén egy kis pöcök, ami egy tágabb lyukon szúródott át.
A tervezők ugyanis többfunkciós eszköznek álosták meg ezt a hétköznapi tárgyat, meggymagozóként is lehet(ett) őket használni!

6.Bojt a sapkák tetején

A bojtos -pom-pom-os :)- sapkákat a francia tengergyalogosok ihlették. Az ő fejfedőiken voltak ugyanis először bojtok megfigyelhetőek, melyek nem egyszerűbb célt szolgáltak, mint a tengerészek fejének védelmét. A hajó alacsony mennyezetén elhelyezkedő csavarokat, csöveket, ki- és lelógó elemeket így előbb észrevették, a bojt csökkentette az ütés erősségét, vagy éppen jelezte, hogy vigyázni kell.

7.A hátizsákokra rávarrt rések, lyukak

A nyílások segítették a hegymászókat abban, hogy a karabínereiket, köteleiket ebbe rögzíthessék, így magukon kívül, felszerelésük is biztonságba került. Ma már csak esztétikai szempontból varrják rá a legtöbb zsákra.

8.Él a nadrágokban

A hagyományos alkalmi nadrág e tulajdonsága nem véletlenül alakult ki. A 19. században a ruházati gyárak egyre nagyobb mennyiségben exportáltak ruhaneműket. Azért, hogy az áruk kisebb helyet foglaljanak, a szállítás előtt összepréselték azokat. Az ‘összepréselés’ jeleitől szinte lehetetlen volt megszabadulni, a szövetekben keletkezett vonal szerű, mély gyűrődéseket ezért inkább divattá avatták.

9. A szike végén lévő levehető rész

A tapétavágó kés vagy szike életlen, csorba pengéjét legtöbbször fogóval vagy egyszerűen kézzel törjük le. Pedig a kés végén lévő levehető kupak formája speciálisan erre lett kialakítva. Elég a kupakot levenni, rátolni a kicsorbult pengerészre, és letörni.

10. Kör alakú mélyedések a Toffifee csomagolásán

Sokunk kedvenc édességét a legtöbben úgy veszik ki a csomagolásból, hogy alulról kinyomják azt. Pedig létezik erre egyszerűbb megoldás is. A bon-bonok közti ujjbegynyi mélyedések megnyomásával ugyanis a fenséges csokik szinte kiugranak a helyükről.

11. A bevásárlókocsik gyerekülés alatti ‘kampói’

Ugye te is a bevásárlókocsid belsejébe szoktad dobálni a magaddal vitt szatyrokat, netán a ridikülöd. Pedig a tervezők gondoltak ám erre is. A hagyományos bevásárlókocsikon a gyerekülés alatti résznél található két kis kampóra hajazó fémrész, ami kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy vásárlás közben odatehesd a magaddal cipelt tatyókat.

12. Papír ételes doboz

Szerintem nem én vagyok az egyetlen, akik maszatos kézzel szokta befejezni a mennyei kínai kaját. Pedig az elviteles dobozok úgy vannak kialakítva, hogy azokat pár apró mozdulattal könnyen tányérrá alakíthasd.

13. Osztott tartályöblítő-gomb

Egyszerű, de nemes célja van a megosztásnak, még pedig a víztakarékosság. Értelemszerűen a nagy dolgot a nagy méretű, a kicsit pedig a kisebb méretű gomb megnyomásával öblíthetjük le.

betöltés...