Minden, amit a fodrászokról tudnod kell

A fodrász az, aki megcsinálja a hajad. Függetlenül attól, hogy férfi vagy nő, trendi, vagány, elegáns vagy éppen különc, a fodrászt szinte lehetetlen felismerni az utcán.

Az viszont feltűnő, hogy igényes és mindig jó a haja. Sugárzik róla, hogy a munkája a hivatása, de lehet akár egy apró ollós tetoválása is. Igen, ezek mind árulkodó jelek lehetnek.

Arra azonban vigyáznod kell, ha bármilyen kontaktusba kerülsz vele, hogy furcsa és bizony idegesítő szokásai is vannak.

A fodrász egyáltalán nem szereti a késést

Nem véletlenül ad időpontot, a késést pedig nem tolerálja.

Ha elkésel a fodrásztól, az valószínűleg neked nem nagy dolog, de neki nagyon is az. Az egész napja elcsúszik miattad. Amikor te már nem vagy ott, az utánad következő, aki egyébként pontosan érkezett saját időpontjára, valamint a többi ember újabb és újabb kellemetlenséggel nézhet szembe miattad. Tehát próbálj meg nem késni. Néhány perc még nem a világ, de erről is illik értesíteni őt.

Amennyiben pontosan érkezel, szinte biztos lehetsz benne, hogy fodrászod mosolyogva és kedvesen fog fogadni.

A fodrász egyáltalán nem rajong azért, ha azzal kezded, hogy minden fodrász hülye és teljesen béna. Nem motiváló, ha panaszkodni kezdesz, hogy eddig mindenki csak elrontotta a hajad és egyik fodrász sem ért a szakmájához, valamint csalódást okoztak neked. Ez mind nagyon bántó és nem ösztönzi őt a jó teljesítményre.

A fodrász nem gondolatolvasó

Van egy mondat, amitől az összes fodrász frászt kap és ideges lesz. “Nekem mindegy, rád bízom, csak nézzen ki jól!”

Valószínű ugyanis a fodrász szerint neked teljesen más haj állna jól, mint amit te eredetileg elképzeltél. Bármennyire is megbízhatsz a fodrászodban, abban teljesen biztos lehetsz, hogy az ő ízlése nem egyezik száz százalékban a tiéddel. A fodrász azt szereti, ha viszel egy fotót vagy adsz neki támpontot arról, hogy mit is szeretnél tőle.

Ha vágatni mész, ő vágni is fog

Ha vágatni szeretnél a hajadból, akkor a fodrász ebből azt szűri le, hogy azt szeretnéd, ha vágna a hajadból. A székben ülve nem mondhatod azt, hogy két millimétert sem vághat, hisz nem ezzel kezdted, nem ezt mondtad neki. A túl sok, még mindig sok egy kétségbeesett felkiáltás. Ezzel nemcsak összezavarod, de fel is bosszantod őt.

A fodrász nem ért a szóból

A fodrász sokszor értetlenkedik, ugyanis a következő iránymutatásokból nem fogja megérteni, hogy milyen hajat is szeretnél.

“Legyen göndör, de ne nagyon göndör,
legyen szőke, de ne túl szőke,
legyen sötétebb, de ne túl sötét,
legyen dúsabb, de azért ne legyen nagyobb,
legyen rövid, de ne túl rövid…”

A legegyszerűbb, ha viszel egy fotót, ez egyértelművé teszi, mit vársz el tőle.

Van pár egyszerű feladat, amire a fodrász képtelen

Ugyan kitanulta a szakmát, mégis vannak olyan dolgok, amire nem képes vagy nem hajlandó megcsinálni.

Ezek a következő kérések lehetnek:

“Gyorsan csinálj belőle valami teljesen mást, de ne vágj belőle, maradjon ilyen a színe!
Egyszer volt tök jó a hajam. Arra már nem emlékszem milyen volt és képem sincs róla, de pont olyat akarok! Meg tudod csinálni?
Csak öt percem van, milyen gyorsan tudsz hajat vágni? És ha csak a végét, úgy belefér?
Ugye neked is jó, ha kevesebbet fizetek, de akkor nem kérem a végén a szárítást?
Arra gondoltam, ilyen hajat szeretnék. Ennyit szánok rá. Ugye megcsinálod? Ja, és csak fél órám van rá!
Tudom, az a napod már teljesen tele van, de valahova ugye azért be tudsz tenni! Pontban délelőtt tízkor lenne jó nekem. Oké?
Nézd, itt ez a kép Jennifer Anistonról, pont ilyen szeretnék lenni! Nem, nem csak a hajam, hanem egészen. Így akarok kinézni. Ugye meg tudod csinálni?
Csak igazítást kérnék, úgyhogy ne vágj a végéből. Ugye akkor csak az ár felét kell kifizetnem?”

A fodrász nem időutazó

A fodrász nem tudja megállítani az időt, ha sokat késel. Több órányi munkát töredéknyi idő alatt nem tud elvégezni. Akkor sem, ha sietsz, késésben vagy, fontos programod van vagy szinte könyörögsz neki. Soha ne kérdezgesd, hogy kész van-e már és mennyi idő kell még neki.

Pár perc, sőt egy fél óra alatt sem képes festeni, mosni, vágni és szárítani.

A fodrász a nyugodtan ülő embereket szereti

Mozgó fejen képtelenség dolgozni. Ne egyél, ne hajolj le, ne mocorogj és ne is telefonálj!

A “Kérlek, ne mozgasd a fejed” mondat nem véletlenül hagyja el a száját, a sokszori ismételgetés pedig fel is bosszantja őt.

Ne mond meg neki, hogyan csinálja!

Néhány videó megtekintése még nem azt jelenti, hogy tudod mit kell csinálni. Ne kezd el őt tanítani vagy mutogatni neki, hogy szerinted hogyan kellene végeznie a munkáját. Ő pontosan tudja, mit csinál. Az állandó beszéddel és oktatással megbántod őt, amit persze te nem veszel észre, hisz ő ugyanolyan udvarias marad, lehet, hogy még mosolyog is.

A fodrász gonosz

Ha olyan dolgot vársz el tőle, ami számára megvalósíthatatlan, akkor csalódást fog neked okozni. Igen, ő ilyen gonosz. Ugyanis nem tud egy óra alatt fekete hajból szőkét varázsolni. Nem fogja felkenni a szőke festéket fekete hajadra, hisz nem ér el vele semmit. Akkor sem, ha magaddal hoztad az anyagot vagy azzal fenyegeted, hogy elmész máshoz. A fodrász egy nagyon makacs ember.

A fodrász nem szeret kitalálósdit játszani

Ha időpontot foglalnál és neked mindegy, hogy mikor, mert bármikor jó, akkor tartsd is magad ehhez. Ne később áruld el neki, hogy számodra csak egy bizonyos nap, egy bizonyos órája az egyetlen megfelelő időpont, mert ezzel szörnyen felbosszantod őt. Ő nem tudja kitalálni, hogy mikor mehetsz hozzá. Csak te tudod, hogy mikor érsz rá.

Nem szereti, ha a hajad még kész sincs, de te már igazgatod

Hagyd, hogy befejezze a munkáját! Magad is meg fogsz lepődni, hogy milyen jó lett a frizurád.

A fodrász nem a pénzért csinálja

Számára ez hivatás. Nem csak egy munka, hanem rendkívül fontos része az életének. Szereti a munkáját és jót akar a hajadnak. Az a célja, hogy a lehető legszebb frizurát készítse el neked és elégedetten távozz tőle. Ha te boldog vagy, ő is az lesz.

betöltés...