9 titok a turisztikai látnivalókról, amiről nagyon sokan nem tudnak

Minden évben turisták milliói utaznak el a világ leghíresebb nevezetességeihez, hogy megismerjék annak történetét és rengeteg képet készítsenek, előtte, mögötte, mellette vagy akár rajta. Mind emellett nagyon sok mindent szeretnének tudni a kultúrájáról, építészetéről, és művészetéről. Vannak olyan turisták, akik előre tájékozódna és rengeteg érdekességet olvasnak az adott épületről, szoborról. Ha tervezed, hogy valamelyiket meglátogatod a közeljövőben akkor figyelmedbe ajánljuk a cikkben leírt érdekességeket, amik még misztikusabbá és érdekesebbé teszik.

1, A NASA függőleges elrendezésű épületében különleges időjárás van.

A NASA függőlegesen elrendezett épületét az űrhajók végső vizsgálatára, átnézésére tervezték. Ahhoz, hogy megértsétek a képről mekkora az épület elég, ha annyit mondunk, az amerikai zászló függőleges csíkja megfelel egy busz hosszúságával, a kék téglalap, amiben pedig a csillagok vannak egy kosárlabdapálya méretével azonos. Az épület magassága miatt olykor felhők jelennek meg a tetőszerkezet alatt, ahol bizony eső is esik. Mindezek mellett az épület egyszintes.

2, A mexikói Jézus szobor emberibbnek bizonyult, mint ahogy azt a tudósok gondolták.

2014-ben a mexikói restaurátorok “Krisztus” fából készült szobrának restaurálása során különös dolgot fedeztek fel. Egy röntgenvizsgálat elvégzése után kiderült, hogy a szobor valódi emberi fogakkal rendelkezik.

A tudósok szerint az elmúlt évszázadokban Mexikóban nagyon népszerű volt az állati csontok és bőrök felhasználása a szobrok elkészítése során. Ehhez fogakat, gyapjút és nyulak, macskák, kutyák karmait használták. Viszont az emberi fogakat most először fedezték fel. A kutatók azt gondolják, hogy ez egy hívő – esetleg maga a szobrász – posztumusz ajándéka.

3, Buddha sok szobra közül az egyik valódi emberi maradványokat rejt.

Erre is csak véletlenül jöttek rá, akárcsak az előzőre. Az 1000 éves Buddha-szobor talapzatának restaurálása során a restaurátorok valódi emberi maradványokra bukkantak. Kiderült, hogy a szobor felső része aranyozott papier maché szarkofág volt, melynek célja az volt, hogy megvédje a múmia testét a külső károsodásoktól.

Az MRI vizsgálat során tökéletes állapotban lévő maradványokat tártak fel. A kutatók szerint nagy a valószínűsége, hogy a szarkofágba rejtett ember egy nagy tiszteletben álló szerzetes volt, aki önmumifikációba kezdett. Ilyenkor 3 szakaszon megy át az ember és mindegyik szakasz 1000 napig tart. Amikor a második szakaszon is túl volt, akkor egy szűk kősírba mászott, ahol további ezer napot töltött el egy csengővel és légzőcsővel. Mindennap megszólaltatta a csengőt, jelezve, hogy még él, de amikor elhallgatott, akkor egyszerűen lezárták a sírt. Bizonyos nap eltelte után, a szerzetesek felnyitották a sírt, és ha sikeresen mumifikálódott az illető, akkor kivették és szép ruhába öltöztették majd közszemlére állították.

4, Darth Vader látható a washingtoni székesegyház épületén.

A washingtoni székesegyház összetett építészetét tekintve nehéz elképzelni, hogy az épületet az egyik legikonikusabb film rosszfiúja képével díszítették. A neoklasszikus katedrális középkori épületnek tűnik, ám csak a huszadik században építették át és modern szobrokkal díszítették.

Darth Vader és más szokatlan karakter díszeleg a katedrális vízköpőjének helyein.

5, A Big Ben érmékkel állítható.

Mint minden más mechanikus óra, úgy a Big Ben is állandó kalibrálást igényel. Külső beavatkozás nélkül a torony órája megállhat. Annak érdekében, hogy az óra a helyes időt mutassa, és megfelelően működjön, régi érmék segítségével szabályozzák őket. Az ingára helyezett érme napi 0,4 másodperccel gyorsítja a mozgását.

6, Nem csak az elnökök arcát faragták a Rushmore-hegyre

Gutzon Borglum építész 14 éven át dolgozott a Rushmore-hegyen. Az együttes létrehozása során úgy döntött, hogy egy titkos részletet is hozzáad. Abraham Lincoln feje mögé a szobrász egy titkos helyiséget tervezett, melybe olyan dokumentumokat tárolna, amit a jövő nemzedékének szánnak. Az építész halálával a hegyi munkát felfüggesztették. Később Borglum fia fejezte be a munkát. 1998-ban a helyiséget különleges elemekkel szerelték fel, melyek a Rushmore-hegy történetéről szólnak

7, A Szent Család-templom modern épületeket tartalmaz belülről

A híres katedrális, amelyet Antonio Gaudi tervezett, a modernizmus alkotásának tekintik, annak ellenére, hogy egy régi épületnek tűnik kívülről. A bazilika tornyaiba az épületbe szerelt lifttel lehet feljutni, és a fel-le való közlekedés egy több, mint 300 fokos lépcsőn vezet végig spirál alakban.

8, A pisai ferde toronynak megvan a maga célja és vannak speciális bejáratai is.

A pisai ferde torony a világ leghíresebb épülete. Még azok is felismerik, akik életükben nem jártak Olaszországban, viszont még a helyiek közül sem mindenki tudja, hogy mit is rejt a torony. Valójában ez a szerkezet nem csak egy közönséges torony, hanem egy harangtorony. A tetején 7 harang található és a zenei skála 7 hangjára hangolták őket.

A toronynak nincs teteje, így ha valaki felmegy a legtetejére, a tiszta eget látja.

9, A Blenheim kastély öltözőjében igazi ékszer volt.

Az arany WC egyáltalán nem vicc. Az angol Blenheim kastélyt színarany WC-csészével szerelték fel, melynek értéke körülbelül 6 millió dollár volt. A palota minden vendége használhatta, csak sokan nem tudták, hogy ez létezik, így keveseknek adatott meg a lehetőség, hogy használja.

Sajnos azonban más nincs lehetőség arra, hogy a vendégek használják, ugyanis 2019 őszén valakiknek sikerült ellopni az értékes tárgyat.

Hihetetlen történetek nem igaz?

betöltés...