8 hétköznapi dolog, ami butábbá tesz minket és észre sem vesszük

Sokan tudják, hogy az egészségtelen életmód és a káros szenvedélyek mennyire negatívan befolyásolják az agyat és a gondolkodást. Viszont azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy ezen kívül még számtalan dolog tudja ezt befolyásolni. Olyan hétköznapi dolgokra gondolunk, mint a panaszkodás, az álmok és a célok hiánya, gyakori meeting…stb. Ezek ha hiszed, ha nem nincsenek jó hatással az agyműködésre. Számos kutató és tudós tanulmányát elemeztük és úgy döntöttünk bemutatjuk nektek ezeket, mert fontosnak tartjuk, hogy tudjatok ezekről és meg tudjátok előzni a bajt.

1, Álmok, célok hiánya.

Az álmok az agyunk szüleményei, így mikor kellemesen bambulunk és külsőre nagyon nyugodtnak látszunk agyunk akkor is kő keményen dolgozik. Mivel ezzel a tanárok is tisztában vannak nem véletlenül mondják a gyerekeknek, hogy kezdjenek el gondolkodni óra közben, mert ez serkenti az emlékezőtehetséget.

Tudósok véleménye szerint az elvont gondolatok is pozitív hatással lehetnek rá, melynek következtében sokkal egyszerűbben idézünk fel bizonyos emlékeket. De, hogyan is működik az egész?

Gondold azt, hogy a városban sétálva összetalálkozol egy régi ismerőssel, volt osztálytárssal akinek megígéred, hogy felhívod, ha hazaérsz. Ám eközben elmész bevásárolni, tankolni, lehet belefutsz egy dugóba vagy balesetbe ahol segítened kell. Csak és kizárólag az elme fittségének köszönhetően van még mindig a fejedben az, hogy fel kell hívnod az ismerősöd. Ebből kifolyólag fontos, hogy fantáziálással tölts egy kis időt, mert javítod vele az emlékezőtehetséged.

2, Rendszeres megbeszélések

Egy virginiai kutatóintézetnél dolgozó tudósok kísérletet végeztek, ahova az ugyanolyan IQ szinttel rendelkezőket hívták össze. A résztevőknek mind egyénileg és mind csapatban teljesíteniük kellett egy bizonyos feladatot. Az eredmények azt mutatták, hogy az egyéni feladat elvégzése során sokkal hatékonyabban és eredményesebben dolgoztak, mint csapatban. Ennek tükrében bebizonyosodott, hogy a rendszeres megbeszélések és ötletelésekkel kapcsolatos ülések sokkal rosszabb hatással van a teljesítőképességre.

3, Gyenge fényviszonyok

Soha ne dolgozz gyenge és homályos fényviszonyban, mert egy tanulmány eredményei szerint a tompított fény negatív hatással van az emlékezőtehetségre és a tanulási készségekre. Az idősebb korosztályba tartozó emberekre pedig még rosszabb hatással van.

A kutatók patkányokkal kísérleteztek ez ügyben. Az állatokat négy teljes héten át tartották szórt és gyenge fényben. Ez idő alatt agyuk azon részét figyelték, mely az emlékezésért és a tanulásért felelős. Ezen terület aktivitása vagy 30\%-kal lecsökkent. Ezt követően egy fényes helyre tették őket, és agyuk 4 hét alatt visszaállt a normális működésre.

4, A GPS használata

Sokan nem tudják, de a GPS rendszeres használata megfoszt bennünket a természetes tájékozódás képességétől. Ennek tükrében anélkül nem fogunk tudni rendesen közlekedni idegen helyen. Pedig ez azért is lenne jó, mert fitten tartja az agyat. A tudósok kiderítették, hogy azok a személyek, akik GPS nélkül közlekednek sokkal intelligensebbek.

Annak érdekében, hogy fejleszd ezen képességed fontos, hogy munkába is időnként különböző útvonalon menj. Az új ám ismeretlen helyen történő közlekedés is segít agyad kordában tartani, mellyel olyan betegségek kialakulását lehet megelőzni, mint az Alzheimer-kór.

5, Alacsony számú barátik kör

A legtöbben olyan emberekkel szeretik körülvenni magukat, akik mentálisan és gondolkodásban is hasonlóak. Viszont ha hiszed ha nem ez negatívan hat az agyra, mivel nem kell megerőltetni az elméd ahhoz, hogy beszélgetést tudj kialakítani vagy fenntartani.

Annak érdekében, hogy ne butulj el, fontos, az új kapcsolatok kiépítése. Célszerű olyan embert keresni, akitől lehet is tanulni valamit.

6, Hangzavar

Egy tanulmányból kiderült, hogy a város zajai és a hangosan hallgatott zene halláskárosodáshoz vezethetnek. Viszont arra is fény derült, hogy akiknél ez bekövetkezik annál memóriakárosodás is bekövetkezik. Az ilyen problémák elkerülése miatt fontos, hogy megóvjuk a hallásunkat, ha kell speciális zajszűrő fejhallgatókkal.

7, Internet és közösségi oldal függőség

A tudósok rájöttek arra, hogy az embereknek egyre kevesebb lesz az IQ-ja mert a modern technológia és az elektronikus eszközök lehetővé teszik, hogy ne kelljen annyit gondolkodni, hanem a válasz már adott legyen.

Például, ha valamire nem tudjuk magunktól a választ fogjuk és beírjuk a Google keresőjébe. Ezzel viszont azt érjük le, hogy romlik az aktív gondolkodás, ami nélkülözhetetlen az agy egészséges működése szempontjából.

8, Állandó jellegű panaszkodás

A legtöbb ember észre sem veszi, hogy mennyit panaszkodik, amivel nincs is gond, viszont ettől is várják a megoldást ahelyett, hogy komolyabban elgondolkodnának mi lehet a probléma forrása.

Tudósok kiderítették, hogy az emberek agya ilyenkor egy hamis algoritmust generál, mellyel azt hiszik a panasszal mások megoldják a problémát, ahelyett, hogy saját maguk jönnének rá a megoldásra.

Nektek mi a véleményetek?

betöltés...