Nyomkövetőt raknak minden doboz cigarettára és dohányra!

Még egyenlőre nem lehet tudni, hogy mikor és hol vezetik be az első nyomkövetős dohányterméket. A rendszer kiépítésére egyébként 5 évet és mintegy 4 milliárd forintnyi összeget szán az állami trafikcég. Ezért viszont plusz díjakat számolnak majd fel a gyártóknak és az importőröknek.

Ehhez viszont szükséges egy saját informatikai rendszer, amit a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. rendelt meg. Maga a rendszernek a neve elég hosszúra sikeredett, az elsődleges tervek alapján: „dohánytermék azonosító kibocsátó rendszer” vagyis DAKIR névre fogják keresztelni. Ennek a rendszernek a segítségévével nyomon lehet követni majd a dohánytermék útját a gyártástól egészen a trafikig.

Ezt a rendszert még ebben az évben működésbe fogják léptetni. A tender műszaki leírásában egyébként az áll:  „Azonosítani szükséges továbbá minden gazdasági szereplőt a gyártótól, importőrtől, a nagykereskedőkön át az első kiskereskedőig, valamint az összes létesítmény, ahol dohánytermék gyártása, tárolása, értékesítése történik és minden dohánytermék gyártására szolgáló gépet”.

Külön díjakat fognak kiszabni előreláthatólag az azonosítók létrehozásáért és a kibocsátásért a gyártóknak és az importőröknek.

Egyébként maga az ötlet nem újkeletű. Az Európai Unió jogszabályainak értelmében kötelezik a tagállamokat arra, hogy minden egyes az Únióban gyártott dohánytermékre vagy az EU-ba importált (dohány)cikkeknek legyen egyedi azonosítója, amivel pontosan nyomon lehet követni mi történik vele. Ezt a rendszert, Magyarországon 2019. május 20-án léptetik életbe. Ezt a rövid határidő nem sok lehetőséget enged fejvakarásra, így hamar ki kell építeni a rendszert.

De az EU nemcsak a dohánytermékekre vezetett be nyomkövetési jogszabályt, hanem  gyógyszerekre is. 2019.feburár 9 óta egyetlen vényköteles gyógyszert sem lehet kiadni a gyárból egyedi azonosító kód nélkül.

betöltés...