15 szobanövény, melyek jótékony hatással vannak az egészségre

A formaldehid, szén-monoxid, triklór-etilén és ammónia ezek mind-mind olyan anyagok, melyek negatív hatással vannak az egészségre. A NASA egyik tanulmánya szerint ezek az anyagok szinte minden egyes házban megtalálhatók. Jó hír, hogy van megoldás ezeknek a semlegesítésére. Ehhez nem kell mást tenni, csak a cikkben szereplő növénye valamelyikéből néhányat beszerezni, ugyanis ezek javítják a levegő minőségét.

1, Jázmin

A jázmin pozitív hatással van mentális egészségre, ugyanis olyan vegyi anyagokat tartalmaz, mely enyhíti a szorongást, szabályozza a hangulat ingadozást, javítja az alvás minőségét és az immunitást, valamint serkenti a libidót.

2, Zöldike

A zöldikék képesek felvenni a harcot a formaldehid, a szén-monoxid és más mérgező anyagokkal szemben. A NASA kutatást végzett eme növénnyel kapcsolatban, és arra az eredményre jutottak, hogy ez a csíkos növény 96\%-ban képes megkötni a szobában lévő szén-dioxidot. Szóval, ha nem vagy nagy virágtartó, akkor a zöldike tökéletes a számodra, mert nem igényel olyan nagy gondozást.

3, Vitrolavirág

A vitorlavirág egy nagyon szép, fehér virágú növény, ami képes megtisztítani egy helyiség levegőjét. Olyan anyagokat abszorbeál, mint az ammónia, a formaldehid és a triklór-etilén, így a szoba levegője tisztább lesz.

4, Szobai tigrislevél / anyósnyelv

Az anyósnyelvként becézett javítja a beltéri levegő minőségét. Ez a növény eltávolít minden toxint, beleértve a triklór-etilént, formaldehidet, benzolt, toluolt és a xilolt. A levegőtisztító folyamat optimalizálásához valószínűleg több növényre van szükség, ám mivel nem macerásak, nem kell velük olyan sokat foglalkozni.

5, Rozmaring

A rozmaringot elsősorban gyógynövényként tartották számon, mivel javította a koncentrációs képességet és a memóriát. Ezen kívül hatásos az izomfájdalom enyhítésére, valamint az immun- és keringési rendszer fellendítésére is. Az sem hagyhatjuk ki a szórásból, hogy ennek a levelét fel lehet használni főzésnél.

6, Közönséges borostyán

A borostyán meg tudja szűrni a levegőben terjedő penész 90\%-át, amivel megakadályozható az allergia és az asztma kialakulása. Ha a hálószobába teszed a növényt akkor sokkal nyugodtabban fogsz aludni, mint bármikor. Meg kell jegyeznünk, hogy a borostyán mérgező, így háziállatok vagy kisgyermekek közelébe nem szabad tenni.

7, Levendula

A levendulát igazi csodanövénynek tartják ugyanis képes csökkenteni a stressz, az álmatlanságot, a nyugtalanságot, idegességet, szorongást és a depressziót. Ha még nincs ilyen növény az otthonodban, akkor azonnal szerezz be egyet.

8, Aloe Vera

Az aloe vera gyógyító hatásairól híres mely hidratálja az irritált bőrt, kezeli az égési sérüléseket, a napégést, a pikkelysömört sőt még a megfázás tüneteit is. Nem túl igényes növény, viszont a leveleiben található él aranyat ér.

9, Hegyescsúcsú futóka

A hegyescsúcsú futóka kiválóan távolítja el a levegőben található vegyszereket, például a triklór-metilt, ami a legtöbb ragasztóban, festékben, és mosószerben is megtalálható. Ezt a növényt gyakorlatilag lehetetlen elpusztítani, így a kezdő virágtartóknak bátran ajánlják.

10, Szobafikusz

A szobafikuszok képesek minimális gondoskodással óriásira nőni, sőt hatalmasra nőtt levelei az összes rossz anyagot felszívják a levegőből. Az egyetlen, amire oda kell figyelni, hogy a leveleiről le kell törölni a port, mert csak így tudja kifejteni a hatását.

11, Bromélia

A broméliák képesek megszűrni a mérgező vegyi anyagokat, például a benzolt. Statisztikai adatok alapján a káros anyagok akár 90\% -át is fel tudják szívni, ami számunkra egy nagyon jó hír. Ez a növény a világos és napos tereket kedveli.

12, Gerbera

A NASA kutatásai alapján a Gerbera felkerült azon növények listájára, melyek a leginkább alkalmasak egy űrhajó levegőjének tisztítására. Ezen felül a gerbera segíti azokat, akik álmatlanságban, alvási apnoéban szenvednek.

13, Páfrány

A bostoni páfrányról azt mondják, hogy az egyik legjobb természetes párásító. Segít felszívni a levegőben lévő formaldehidet és más nem kívánatos toxinokat, ezen kívül szerepet játszik a levegő tisztításában. A páfrányok gyorsan nőnek, de inkább a közvetett napfényt részesítik előnyben.

14, Azálea

Amellett, hogy gyönyörű színes virág, az azáleák javítják a beltéri levegőt azáltal, hogy vegyi anyagokat szívnak fel. Ügyelj arra, hogy az azáleákat folyamatosan párásítsd, mivel ők a nedves környezetet szeretik.

15, Filodendron

A filodendronok meg tudják szűrni a levegőben található mérgező vegyi anyagokat, például a xilolt és formaldehidet. A növény kedveli a gyenge megvilágítású területeket, és nem igényel túl sok gondoskodást. Viszont veszélyes lehet kisgyermekek és állatok számára, így olyan helyre kell tenni, ahol nem érik el.

Neked van bármelyikből is az otthonodban?

betöltés...