14 alig ismert konyhai praktika, amiről a legtöbb háziasszony nem tud

Bár a legtöbben úgy gondoljuk igenis rutinosan mozgunk a konyhában, akadnak olyan megszokott tevékenységek, amelyeket sokan követünk, mégis helytelennek bizonyulnak.

Háziasszonyok sokasága követi a szülőktől, nagyszülőktől ellesett hétköznapi praktikákat, nem is sejtve, hogy akadnak egyszerűbb és jobb megoldások is, legyen szó tárolásról, főzésről, netán takarításról!

Az alábbi cikkünkben olyan háztartási praktikákat gyűjtöttünk össze, melyek gyakran szöges ellentétei az általunk használtaknak, azonban azoknál sokkal hasznosabbak!

1. Gombák tisztítása

A gasztronómiai szakemberek egyáltalán nem ajánlják a gombák folyóvíz alatti tisztítását. A legjobb megoldás egy nedves papírtörlővel ledörzsölni, netán egy puha sörtéjű kis kefével tisztítani őket, hogy ne veszítsék el jellegzetes aromájukat.

2. Banánok tárolása

Soha ne tároljuk fürtökben a banánokat! Válasszuk szét őket egymástól, a hűvös helyen- de ne a hűtőben-, szárukat egyesével fóliába csomagolva raktározzuk őket, így tovább megőrzik frissességüket!

3. A gyümölcsök és zöldségek hűtőszekrényben tárolása

Sok háziasszony szokása az összes gyümölcsöt és zöldséget a hűtőszekrényben tartani, hisznek abban, hogy ez meghosszabbítja frissességüket. De ez tévhit: a burgonyát, a paradicsomot, a banánt és az almát nem ajánlott hűtőszekrényben tárolni.

Túl alacsony hőmérsékleten a burgonya túl édes lesz. A paradicsom, az alma és a banán etilént bocsát ki, ami ahhoz vezet, hogy azok gyorsabban érnek és romlanak.

4. Fagyasztott hús kiolvasztása

A fagyasztott húst célszerű lassan kiolvasztani. Ehhez egy megfelelő edénybe kell helyezni és letakarva a hűtőszekrényben kell olvadni hagyni. A húst nem célszerű az olvadási folyamat gyorsításának érdekében langyos vagy forró vízben olvasztani, hiszen olyankor az veszít minőségéből!

5. A tej hűtőszekrény ajtajában való tárolása

Úgy tűnhet, hogy a hűtőszekrény ajtaja ideális a tej és egyéb tejtermékek tárolására. Azonban pont a hűtőajtónál a legmagasabb a hűtőn belüli hőmérséklet, plusz a többszöri nyitogatás hatására innen illan el legkönnyebben a hideg levegő, így ott a tejtermékek sokkal előbb romlásnak indulnak, mintha a hűtő belsejében, a hűtő hátfalához közel tároljuk azokat!

6. Tésztafőzés

Minden tésztát forrásban lévő vízbe kell bedobni – ez senkinek sem titok. De nem mindenki tudja, hogy a tészta főzésének első percében intenzíven kell azt keverni, hogy a tészták ne tapadjanak össze és ne ragadjanak le az edény aljára.

7. A sütő ajtajának nyitogatása

A sütő ajtajának kinyitásával drasztikusan csökkentheti a belső hőmérsékletet. Ennek eredményeként a sütemények/kenyerek nem ‘jönnek fel’ olyan magasra, tésztájuk összeesik.

Célszerű a sütőajtót egészen a sütési idő lejáratának szinte a végéig nem zargatni.
Néhány perccel a sütés befejezése előtt -mikor már kellőképpen megemelkedett a tészta- azonban már kinyithatja a sütőt, és ellenőrizheti is az éppen piruló finomságokat!

8. Kenyér tárolása

Ideális esetben a kenyeret száraz és hűvös helyen kell tárolni. Erre bármilyen hihetetlen is, de tökéletesen megfelel a hűtőszekrény. Csak annyi a dolga, hogy ellenőrizze, hogy a kenyér csomagolása jól zár-e, hogy ne tudjon idegen szagokat magába szívni.

9. Tojásfehérje felverése

A tökéletes kemény hab titka az, hogy nem hideg tojásokkal dolgozunk! A szobahőmérsékletű tojásokat könnyebb és gyorsabb is felverni.

10. Ropogós pizza

Kiveszed a csodás kinézetű házi készítésű pizzádat a sütőből és miután beleharapsz, szembesülsz vele, hogy tésztája félig nyers. Ismerős a dolog ugye? De erre is van praktika!

Célszerű az üres tésztát 2-3 percre a sütőbe tenni és csak utána megkenni és a feltétekkel ízesíteni.

11. Vágódeszkák száma

A konyhában optimális esetben legalább három-négy vágódeszkára lenne szükség. Egy a húsoknak, egy a halnak, egy a zöldségeknek és egy általános, minden másra használhatónak kellene lennie minden konyhában. Ez azért szükséges, hogy egyes termékek ne fertőződjenek meg másikakkal, mivel a nyers hús tartalmazhat olyan baktériumokat, amelyek csak hőkezelés során pusztulnak el!

A kényelem érdekében vásárolhat többszínű vágódeszkákat, esetleg színeseket vagy jelzésekkel ellátottakat, hogy ne keveredjen bele, melyik mire is való!

12. Túl kevés serpenyő

A legtöbben egyetlen serpenyőben megoldanak mindent…pedig ez egyáltalán nem helyes!
Bizonyos ételeknek saját serpenyő dukál. Például palacsinta készítéséhez szüksége van kisebb átmérőjű, alacsony oldalú és vékony fenekű serpenyőre vagy klasszikus öntöttvas serpenyőre. A húst magas oldalú és vastag aljú, bordázott serpenyőben kell sütni, a köreteket viszont bordázatlan, mély serpenyőben célszerű bő olajban kisütni!

13. Tartósítás/befőzés

A konzerv- és befőttkészítés egy komplex folyamat, amely könnyen kudarcba fulladhat.

Sokan túlságosan teletömik az üvegeket. A fenti kép segít kiigazodni abban, hogy az elrakni kívánt élelmiszerek felett mekkora üres tér elhagyása javasolt!

14. Hagymaszeletelés könnymentesen

Ha szeretnéd könnymentesen megúszni a hagymaaprítást, akkor spriccelj egy kevés citromlevet a vágódeszkára, mielőtt hozzákezdenél. Meglátod, igazán hatásos kis praktika ez!

Reméljük cikkünk elnyerte a tetszésed és ismerőseiddel is megosztod azt!

betöltés...