A vezetés közbeni mobilozásért elveszik a jogosítványt.

Magyarországon egy üzenet elolvasásáért is bírságot szabhatnak ki ránk, de vannak olyan országok, ahol ennél sokkal drasztikusabb büntetéseket rónak ki a sofőrökre, ami az jelenti, hogy azonnal elveszik a vezetői engedélyüket. Ezzel a témával kapcsolatban magyar autósokat is megkérdeztek, melyre érdekes válaszok érkeztek.

Sajnálatos módon az utóbbi időben megugrott a vezetés közbeni mobilozás és videofelvétel készítés száma, ami bizony tragikus balesetekhez vezetett. A tavalyi év során felkerült az internetre egy felvétel a ceglédberceli buszbalesetről, ahol a sofőr élőben jelentkezett be Facebookon, ami annyira elterelte a figyelmét, hogy átment a szemközti sávba és frontálisan ütközött a szemből jövő kamionnal. A balesetben kilencen vesztették életüket.

Az új törvényjavaslatot Romániában terjesztették elő, ahol sokkal szigorúbban kezelnék a vezetés közbeni mobilozást. Ha valakit rajtakapnak, hogy vezetés közben, SMS-t ír, telefonozik, vagy bármilyen tevékenységet végez rajta, akkor akár hónapokra is elvehetik a jogosítványát. Mindemellett lehetővé tennék a 9-től 20-ig terjedő büntetőpontot kiírását. – olvasható a román belügyminisztérium honlapján.

Magyarországon még nem ennyire szigorúak a szabályozások. A rendőrök ezért a tevékenységért tízezer forintos helyszíni büntetést szabnak ki, ha valaki pedig nem ismerné el a “bűnösségét”, akkor azonnal a duplájára ugrik a bírság összege, illetve három büntetőpontot is kap.

Egy vezetéstechnikai oktató elmeséli, hogy már 50 km/h-s sebességnél is megtörténhet a baj, ugyanis ezzel a sebességgel az autó egyetlen másodperc alatt 14 métert tesz meg, ami akár három autó távolságának is megfelelhet. Ez sajnos már elegendő ahhoz, hogy elháríthatatlan balesetek következzenek be.

Íme, a videó, ami bővebb információkat ad a témával kapcsolatban.

Te mit gondolsz erről? Magyarországra is be kellene vezetni ezt a törvényt?

betöltés...